Jump to content
Sign in to follow this  
Wisz

Sweet Stout - gorycz

Recommended Posts

Witam

Wczoraj warzyłem sweet stout'a z zestawu homebrewing.pl

- pilzneński litovel 3,8 kg

- Caraaroma 0,25 kg

- czekoladowy Litovel 0,4 kg, dodany po negatywnej jodowej, przed filtracją

- chmielenie - 40g perle na 60 min

- 0,5 kg laktozy 20 min przed końcem gotowania

 

Kolorek piękny, wydajność ok (20 l 14,5 Blg). Ale zastanowiło mnie coś innego - bardzo silna gorycz brzeczki!!! Czy tak ma być? Spodziewałem się znacznie łagodniejszego smaku...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też robiłem ten zestaw z HB.

Niech postoi trochę w butelkach minimum to chyba 4 miechy smak piwka na pewno się zmieni (sam byłem rozczarowany po krótkim czasie leżakowania, ale teraz im dłużej leży tym lepsze i co najgorsze coraz jest go mniej ;) )

Edited by cianek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też właśnie nastawiłem Sweet Stouta z HB.

Wyszło mi przy pomiarze 14? blg w 24?C. Czysta woda wg. aerometru w 24?C ma -2?.

Czyli po korekcie wychodzi, że mam 16? blg... Możliwe to czy źle mierzę ekstrakt?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wyszło mi przy pomiarze 14? blg w 24?C. Czysta woda wg. aerometru w 24?C ma -2?.

Czy aby napewno uzyskujesz 16, jeżeli od 14 odejmiesz 2 ?

Różnica 4 stopni od standardowych 20 daje bardzo małą odchyłke w pomiarze Blg.

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do swojego Milk Stouta dałem 300g ( pomijając że jest przegazowany ) , to dodałbym jeszcze więcej , pewnie te 0,5 kg , ale to pewnie kwestia gustu. Brakuje mi trochę takiej słodyczy w nim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaraz... Jeżeli mam -2°Blg w 24°C dla wody to do wyniku powinienem chyba dodawać 2, co nie?

Edited by pucek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja też właśnie nastawiłem Sweet Stouta z HB.

Wyszło mi przy pomiarze 14? blg w 24?C. Czysta woda wg. aerometru w 24?C ma -2?.

Czyli po korekcie wychodzi, że mam 16? blg... Możliwe to czy źle mierzę ekstrakt?

Tez robiłem ten zestaw. Mi wyszło 19l 16,5°Blg.

Po tygodniu fermentacji zeszło do 6°Blg (temperatura fermentacji 18-20°C ).

Właśnie dzisiaj przelany na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zaraz... Jeżeli mam -2°Blg w 24°C dla wody to od wyniku powinienem chyba dodawać 2, co nie?

Różnica w pomiarze Blg dla 24 stopni to coś ok 0.2 (dokładnie nie pamiętam), na tyle mała, że można ją pominąć, jest blisko błędu pomiaru. Poszukaj na forum, kilka razy były podawane tabelki do korekty Blg dla róznych temperatur. Ponadto skalibruj areometr w 20 stopniach, bo w 24 stopniach nie powiniem wskazywać -2.

PS. Sprawdź dla jakiej temperatury pomiaru masz areometr, w sprzedaży są też dla innych niż 20 stopni.

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego właśnie się pytam czy dobrze mierze ;) bo wydaje mi się wynik z kosmosu... z tego co pamiętam przy 20 pokazywał blisko -2... Mam aerometr z zestawu BA, skalibrowany w 60F - 16°C. Dlatego też mierzyłem obie ciecz w tej samej temp...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam piszesz, że dla temperatury wody 20 i 24 stopnie masz ok -2, bo jak pisałem wcześniej różnice są tak małe, że pomijalne. Dlatego robiąc pomiary w temperaturze 24 stopnie musisz odejmować 2, chyba że bawisz się w aptekę to należy odjąć 1,8 po uwzględnięciu korekty na wyższą temperaturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Źle mu mówisz - jeżeli w wodzie pokazuje mu -2Blg, to do każdego pomiaru musi DODAĆ 2 a NIE odjąć! W końcu jeżeli chciałby mieć wynik 0 a ma -2, to równanie jest proste: -2+2=0!

I analogicznie: jeżeli wynik brzęczki daje mu 14, to rzeczywistą gęstość to 16Blg (14+2=16)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dlatego robiąc pomiary w temperaturze 24 stopnie musisz odejmować 2

Jakbym odjął 2, tak jak mówisz, to przy pomiarze wody bym miał -4, a nie taki jest cel ćwiczenia ;)

Muszę odjąć, oczywiście, ale -2 -> czyli dodać 2. Proszę mi tu w głowie nie mieszać ;)

 

Wracając do pytania: czy 16°Blg dla tego piwa to norma czy jakiś błąd? Wg opisu powinno mieć 14°Blg... Ile w tym przekłamuje laktoza?

Share this post


Link to post
Share on other sites
I analogicznie: jeżeli wynik brzęczki daje mu 14, to rzeczywistą gęstość to 16Blg (14+2=16)

Brzeczki, brzeczki, brzeczki. Przepisz to 100 razy. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
I analogicznie: jeżeli wynik brzęczki daje mu 14' date=' to rzeczywistą gęstość to 16Blg (14+2=16)[/quote']

Brzeczki, brzeczki, brzeczki. Przepisz to 100 razy. :lol:

Kurcze, często piszę z komórki korzystając ze słownika i czasami nie zauważe, że brak jakiegoś polskiego znaku, lub wręcz odwrotnie - o jeden za dużo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

He he he, kolejna ciekawostka - po 36 godzinach pracy drożdży całkowicie znikła piana, gęstość brzeczki spadła z 14,5°Blg do 7°Blg. Ciekaw jestem, czy paskudy poszly na urlop, czy jeszcze trochę odfermentują...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno odfermentują , też tak czasem miałem że bulgotało jak szalone :lol: a potem cisza tydzień . Dobrze napowietrzyłeś.

Edited by zoltek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.