pablokrak 0 1 Items Posted July 21, 2011 Mam problem z doborem odpowiednich drożdży do gatunku i rodzaju piwa . Nie za bardzo jeszcze jestem w stanie rozpoznać jaki szczep drożdży ( gęstwa) nadaje się do jakiego rodzaju piwka . Mam w lodówce gęstwę z US-05 po IRA i US-06 po WAIZENIE. Do jakich piwek (z zestawów HB ) można użyć tych gęstw? Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted July 21, 2011 WB-06 do pszenicznych, us-05 raczej uniwersalne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted July 21, 2011 US05 nadają się do bardzo wielu piw Cream Ale amerykańskie piwo pszenne szkockie ale amerykanskie pale ale. zapewne AIPA ,IPA itd i wiele wiele innych Co do wb06 to masz pszeniczne ciemne pszeniczne weizenbock ...itd. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pablokrak 0 1 Items Posted July 23, 2011 Czyli mam rozumieć że nie będzie wielkiego zgrzytu jak zapodam gęstwę z US-05 po IRA do np. saisona 12°Blg ( dedykowane drożdże s-33) ,Belgian Pale Ale 13°Blg (dedykowane T-58) ? Czy może zmiana drożdży wpłynie znacząco na smak tych piw ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted July 23, 2011 Czyli mam rozumieć że nie będzie wielkiego zgrzytu jak zapodam gęstwę z US-05 po IRA do np. saisona 12°Blg ( dedykowane drożdże s-33) ,Belgian Pale Ale 13°Blg (dedykowane T-58) ? Czy może zmiana drożdży wpłynie znacząco na smak tych piw ? Z tym,że do piw belgijskich i weizenów dedykowane drożdże naprawdę robią wielką różnicę. Jakbyś robił stouta, bittera nawet milda to us-05 by uszły, do pszenicy (weizen) , Saison i tym podobne by uzyskać naprawdę zadowalające rezultaty należy pójść w kierunku drożdży płynnych. Są o niebo lepsze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pablokrak 0 1 Items Posted July 23, 2011 W zestawach do wyżej wymienionych piw dostałem drożdże w proszku więc chyba takich użyje.A gęstwa us-05 poczeka na kolscha. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rysmis 4 Posted July 23, 2011 @pablo: Na początku przyszłego tygodnia będę rozlewał Saisona na dedykowanych drożdzach Wyeasta więc mogę Ci gęstwę odstąpić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pablokrak 0 1 Items Posted July 24, 2011 Dzięki rysmis za propozycję , ale jako człowiek w gorącej wodzie kąpany zrobiłem Saisona na S-33 Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted July 26, 2011 (edited) Podepne się bo temat drożdzowy też mi chodzi po głowie. Planuję pierwsze 3 warki zrobić na płynnych drożdzach (1-szą na propagatorze, dwie nastepne na gęstwie po pierwszej warce) Wstępnie ustaliłem: Koelsch, Alt, Berliner Weisse na drożdzach Wyeast 1007 German Ale lub Wyeast 2565 Koelsch, które lepsze? W jakiej kolejności zrobić te 3 piwa ? Chyba że polecacie kupić jakieś inne konkretne drożdze żeby zrobić 3 warki z rzędu (tylko górniaki) ? Założeniem jest musi być to piwo jasne (żona ) Edit. Właściwie to nie wiem czemu napisałem że 3 - jakoś chyba tak gdzieś mi się wyczytało że w 3 pokoleniu piwo wychodzi najlepsze Edited July 26, 2011 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted July 26, 2011 to ostatnie piwo jest dośc złożone a do w miarę prawidłowego wykonania potrzeboewał będziesz jeszcze bakterii. I ich udział determinuje charakterystyczny "kształt" piwa. Co do wykonania 3 piw na jednych drożdżach, proponuję na początek zająć się modyfikacją zasypu, poczytaj trochę o smakach jakie dają różne słody Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Posted July 26, 2011 (edited) Koelsh czy alt , to jeszcze spoko, ale Berliner Weisse to bym odpuścił. Poczytaj wątek Codera w zapiskach piwowarów domowych jeśli chcesz wiedzieć o co chodzi z tym piwem Edited July 26, 2011 by pepek84 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hasintus 43 Posted July 26, 2011 Szanowni koledzy !!! Goraco do Was apeluję !!! Jezeli zabieracie się za warzenie piwa w różnych ciekawych stylach, sprobujcie najpierw chociaż jeden przykład komercyjny!!! Wtedy będziecie wiedzieli o czym piszecie i nad czym pracujecie. Po tegorocznym Grand Championie obserwuję wysyp popularności koelscha, jednak czytajac blogi piwowarów przekonuję się, że w 90% przypadków to co jest warzone pod pojęciem koelsch, nie ma nic z nim wspólnego. Berliner wiesse, mając choć blade o nim pojecie, każdy wie że po tym piwie gestwę mozna użyć już tylko do berliner wiesse. Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 573 1 Items Posted July 27, 2011 (edited) .... Co do wykonania 3 piw na jednych drożdżach, proponuję na początek zająć się modyfikacją zasypu, poczytaj trochę o smakach jakie dają różne słody Dzięki, pomyśle na tym. Berlińskie przesznicze faktycznie musze na tą chwilę odpuścić po głębszej lekturze tego stylu. Szanowni koledzy !!!Goraco do Was apeluję !!! Jezeli zabieracie się za warzenie piwa w różnych ciekawych stylach, sprobujcie najpierw chociaż jeden przykład komercyjny!!! Częściowo to do mnie wiec odpisuje, chociaż to mały OT. Drogi Kolego - popieram! Jest tylko jeden wielki problem, nasze kochane browary komercyjne i regionalne boją się wielu "prawdziwych" stylów jak ognia a zagraniczne "stylowe" w moim regionie są niedostępne. Komercyjne Kolsche są dla mnie nie do zdobycia, ale mimo wszystko wole go zrobić niż kolejnego pilsa/lagera których już ma po dziurki w uszach. Berliner wiesse, mając choć blade o nim pojecie, każdy wie że po tym piwie gestwę mozna użyć już tylko do berliner wiesse. Na początku nie zakumałem tego zdania. W moim przypadku to akurat nie problem bo chciałem zrobić tylko 3 piwa i jako ostatnie z nich właśnie berliner wiesse. Tak czy siak po głębszej lekturze zrezygnowałem z tego piwa. Zdecydowałem się na Wyeast 1007 German Ale - będzie Koelsch, Alt i .. Polish Ale Edited July 27, 2011 by WiHuRa Quote Share this post Link to post Share on other sites
hoirack 1 Posted July 27, 2011 Jest tylko jeden wielki problem, nasze kochane browary komercyjne i regionalne boją się wielu "prawdziwych" stylów jak ognia a zagraniczne "stylowe" w moim regionie są niedostępne. Komercyjne Kolsche są dla mnie nie do zdobycia, ale mimo wszystko wole go zrobić niż kolejnego pilsa/lagera których już ma po dziurki w uszach. Lager czy pils robiony w domu nijak się ma do tego kupowanego w sklepie. Po pierwsze ma smak, a po drugie czuć w nim chmiel. Ja zaczynałem od zwykłego jasnego lagera i była rewelka. A jeszcze po trzecie na drożdżach dolnej fermentacji możesz zrobić z 6 warek, pod warunkiem że Ci się nic nie popsuje po drodze. A i jeszcze lagery chyba są bardziej odporne na infekcje z uwagi na niską temp fermentacji dlatego wydają mi się odpowiednie na początek. Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hasintus 43 Posted July 27, 2011 Lager czy pils robiony w domu nijak się ma do tego kupowanego w sklepie. Po pierwsze ma smak, a po drugie czuć w nim chmiel. Ja zaczynałem od zwykłego jasnego lagera i była rewelka. A jeszcze po trzecie na drożdżach dolnej fermentacji możesz zrobić z 6 warek, pod warunkiem że Ci się nic nie popsuje po drodze. A i jeszcze lagery chyba są bardziej odporne na infekcje z uwagi na niską temp fermentacji dlatego wydają mi się odpowiednie na początek. Pozdrawiam. Dobry lager w dobrym sklepie będzie lepszy od tego domowego, nie ma się co oszukiwać. Na każdych drozdzach mozna zrobic 6 warek i wiecej pod warunkiem, że sie nie zepsują. Lagery nie są bardziej odporne na infekcje i jako piwa o czystm profilu, wystarczy cokolwiek i juz się odbija na smaku, gorna fermentacja zdecydowanie jest łatwiejsza i złożoność smaku i aromatu maskuje wiele mankamentów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted July 27, 2011 Lager czy pils robiony w domu nijak się ma do tego kupowanego w sklepie. Po pierwsze ma smak' date=' a po drugie czuć w nim chmiel. Ja zaczynałem od zwykłego jasnego lagera i była rewelka. A jeszcze po trzecie na drożdżach dolnej fermentacji możesz zrobić z 6 warek, pod warunkiem że Ci się nic nie popsuje po drodze. A i jeszcze lagery chyba są bardziej odporne na infekcje z uwagi na niską temp fermentacji dlatego wydają mi się odpowiednie na początek. Pozdrawiam.[/quote']Dobry lager w dobrym sklepie będzie lepszy od tego domowego, nie ma się co oszukiwać. Na każdych drozdzach mozna zrobic 6 warek i wiecej pod warunkiem, że sie nie zepsują. Lagery nie są bardziej odporne na infekcje i jako piwa o czystm profilu, wystarczy cokolwiek i juz się odbija na smaku, gorna fermentacja zdecydowanie jest łatwiejsza i złożoność smaku i aromatu maskuje wiele mankamentów. Co do gornej feremtnacji to tez nie do konca sie zgodze, co prawda maskuje, ale to czuc tak czy inaczej, ciezej oczywiscie jest wypunktowac po kolei dlaczego piwo nie jest idealne (co gorsza moze to byc kilka rzeczy na raz tak naprawde) Quote Share this post Link to post Share on other sites