Skocz do zawartości

Wheat, Torrified - co to jest


Porter

Rekomendowane odpowiedzi

W kilku interesujących mnie recepturach pojawia się taki oto składnik. Niektórzy zamiast niego stosują zwykły słód pszeniczny. Czy ktoś posiada jakieś inne informacje na ten temat? Pozdrawiam.

 

Wheat, Torrified

Origin: US     
Color: 2 SRM
Must Mash: Yes
Type: Grain     
Add After Boil: No
Potential: 1.036 SG     
Diastatic Power: 0.0 Lin
Dry Yield: 79.0 %     
Max in Batch: 40.0 %
Coarse/Fine Diff: 1.5 %     
Protein: 16.0 %
Moisture: 9.0 %

Notes
Unmodified wheat that has been "popped" to open the kernels
Used primarily in place of raw wheat when making Belgian White and Wit
Faster conversion and higher yield than raw wheat
Protein rest recommended when mashing

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej

 

To jest prażona pszenica. Jest w TB.

 

http://twojbrowar.pl/prestashop/373-torrefied-wheat-1kg.html

 

na zdjęciu produktu nie do końca widać ale rzeczywiście jest taka "popękana" jak pop corn.

Edytowane przez slotish
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W kilku interesujących mnie recepturach pojawia się taki oto składnik. Niektórzy zamiast niego stosują zwykły słód pszeniczny. Czy ktoś posiada jakieś inne informacje na ten temat? Pozdrawiam.

 

Wheat, Torrified

W nawiązaniu do popcornu można by powiedzieć poppszenica :D

 

Można zastąpić skleikowaną zwykłą (niesłodowaną) pszenicą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

jak działa ta maszynka? dodajesz tam oleju?To źle wpłynie na pianę

Nadmuch gorącego powietrza ziarna wirują w powietrzu , w instrukcji pisze by nie dodawać oleju raz dodałem i lipa była a nie popcorn posklejało się wszystko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

a myślicie że to może być?:

 

http://destylacja.com/pl/p/PSZENICA-PRAZONA-1393-EBC-1-KG/1351

 

ta pszenica ma aż 1400EBC a z tego co pamiętam w Portera przepisie na Bishop's Finger użyto aż 0,5 kg na warkę więc mam pewne wątpliwości co do tej akurat konkretnie prażonej pszenicy ze starowaru

 

jednym słowem czy pszenica prażona 1400EBC ze Starowaru to owa Wheat Torriefied???

 

przem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj słowo prażona zostało użyte jako palona. Tak jak bodajże w Strzegomiu. To napewno nie to samo co pszenica prazona ( wheat torrified ), która jest jasna i lekko popękana jak pocorn :)

Edytowane przez slotish
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.