Jump to content
Porter

Wheat, Torrified - co to jest

Recommended Posts

W kilku interesujących mnie recepturach pojawia się taki oto składnik. Niektórzy zamiast niego stosują zwykły słód pszeniczny. Czy ktoś posiada jakieś inne informacje na ten temat? Pozdrawiam.

 

Wheat, Torrified

Origin: US     
Color: 2 SRM
Must Mash: Yes
Type: Grain     
Add After Boil: No
Potential: 1.036 SG     
Diastatic Power: 0.0 Lin
Dry Yield: 79.0 %     
Max in Batch: 40.0 %
Coarse/Fine Diff: 1.5 %     
Protein: 16.0 %
Moisture: 9.0 %

Notes
Unmodified wheat that has been "popped" to open the kernels
Used primarily in place of raw wheat when making Belgian White and Wit
Faster conversion and higher yield than raw wheat
Protein rest recommended when mashing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem takie wideo na youtube, facet robi własny torrified wheat w prażalniku na popcorn. To znaczy, że można by to też samemu zrobić na patelni albo w piekarniku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W kilku interesujących mnie recepturach pojawia się taki oto składnik. Niektórzy zamiast niego stosują zwykły słód pszeniczny. Czy ktoś posiada jakieś inne informacje na ten temat? Pozdrawiam.

 

Wheat, Torrified

W nawiązaniu do popcornu można by powiedzieć poppszenica :D

 

Można zastąpić skleikowaną zwykłą (niesłodowaną) pszenicą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżę troszkę temat , ktoś zrobił samodzielnie prażoną pszenicę. Posiadam maszynkę do popcornu tylko jak długo tam ziarno prażyć lub jak ono ma wyglądać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak działa ta maszynka? dodajesz tam oleju?To źle wpłynie na pianę

Nadmuch gorącego powietrza ziarna wirują w powietrzu , w instrukcji pisze by nie dodawać oleju raz dodałem i lipa była a nie popcorn posklejało się wszystko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak działa ta maszynka? dodajesz tam oleju?To źle wpłynie na pianę

Nadmuch gorącego powietrza ziarna wirują w powietrzu , w instrukcji pisze by nie dodawać oleju raz dodałem i lipa była a nie popcorn posklejało się wszystko.

w takim razie ,spoko,możesz spróbować

Share this post


Link to post
Share on other sites

a myślicie że to może być?:

 

http://destylacja.com/pl/p/PSZENICA-PRAZONA-1393-EBC-1-KG/1351

 

ta pszenica ma aż 1400EBC a z tego co pamiętam w Portera przepisie na Bishop's Finger użyto aż 0,5 kg na warkę więc mam pewne wątpliwości co do tej akurat konkretnie prażonej pszenicy ze starowaru

 

jednym słowem czy pszenica prażona 1400EBC ze Starowaru to owa Wheat Torriefied???

 

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj słowo prażona zostało użyte jako palona. Tak jak bodajże w Strzegomiu. To napewno nie to samo co pszenica prazona ( wheat torrified ), która jest jasna i lekko popękana jak pocorn :)

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobaczcie jak wyglądają płatki śniadaniowe z prażonej pszenicy np. kangus. Inaczej pszenica preparowana.249.jpeg

Edited by Seven

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...