Skocz do zawartości
Porter

Wheat, Torrified - co to jest

Rekomendowane odpowiedzi

W kilku interesujących mnie recepturach pojawia się taki oto składnik. Niektórzy zamiast niego stosują zwykły słód pszeniczny. Czy ktoś posiada jakieś inne informacje na ten temat? Pozdrawiam.

 

Wheat, Torrified

Origin: US     
Color: 2 SRM
Must Mash: Yes
Type: Grain     
Add After Boil: No
Potential: 1.036 SG     
Diastatic Power: 0.0 Lin
Dry Yield: 79.0 %     
Max in Batch: 40.0 %
Coarse/Fine Diff: 1.5 %     
Protein: 16.0 %
Moisture: 9.0 %

Notes
Unmodified wheat that has been "popped" to open the kernels
Used primarily in place of raw wheat when making Belgian White and Wit
Faster conversion and higher yield than raw wheat
Protein rest recommended when mashing

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej

 

To jest prażona pszenica. Jest w TB.

 

http://twojbrowar.pl/prestashop/373-torrefied-wheat-1kg.html

 

na zdjęciu produktu nie do końca widać ale rzeczywiście jest taka "popękana" jak pop corn.

Edytowane przez slotish

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem takie wideo na youtube, facet robi własny torrified wheat w prażalniku na popcorn. To znaczy, że można by to też samemu zrobić na patelni albo w piekarniku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W kilku interesujących mnie recepturach pojawia się taki oto składnik. Niektórzy zamiast niego stosują zwykły słód pszeniczny. Czy ktoś posiada jakieś inne informacje na ten temat? Pozdrawiam.

 

Wheat, Torrified

W nawiązaniu do popcornu można by powiedzieć poppszenica :D

 

Można zastąpić skleikowaną zwykłą (niesłodowaną) pszenicą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odświeżę troszkę temat , ktoś zrobił samodzielnie prażoną pszenicę. Posiadam maszynkę do popcornu tylko jak długo tam ziarno prażyć lub jak ono ma wyglądać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak działa ta maszynka? dodajesz tam oleju?To źle wpłynie na pianę

Nadmuch gorącego powietrza ziarna wirują w powietrzu , w instrukcji pisze by nie dodawać oleju raz dodałem i lipa była a nie popcorn posklejało się wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak działa ta maszynka? dodajesz tam oleju?To źle wpłynie na pianę

Nadmuch gorącego powietrza ziarna wirują w powietrzu , w instrukcji pisze by nie dodawać oleju raz dodałem i lipa była a nie popcorn posklejało się wszystko.

w takim razie ,spoko,możesz spróbować

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a myślicie że to może być?:

 

http://destylacja.com/pl/p/PSZENICA-PRAZONA-1393-EBC-1-KG/1351

 

ta pszenica ma aż 1400EBC a z tego co pamiętam w Portera przepisie na Bishop's Finger użyto aż 0,5 kg na warkę więc mam pewne wątpliwości co do tej akurat konkretnie prażonej pszenicy ze starowaru

 

jednym słowem czy pszenica prażona 1400EBC ze Starowaru to owa Wheat Torriefied???

 

przem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tutaj słowo prażona zostało użyte jako palona. Tak jak bodajże w Strzegomiu. To napewno nie to samo co pszenica prazona ( wheat torrified ), która jest jasna i lekko popękana jak pocorn :)

Edytowane przez slotish

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na półce ze zdrową żywnością widziałem kilka rodzajow "pszenicy chrupiącej". Nie była popękana ale wyglądała właśnie jak "dmuchany ryż" w wersji z pszenicy. Może ta nazwa pomoże znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zobaczcie jak wyglądają płatki śniadaniowe z prażonej pszenicy np. kangus. Inaczej pszenica preparowana.249.jpeg

Edytowane przez Seven

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×