Skocz do zawartości

Klarownośc Witbier'a


Spotter

Rekomendowane odpowiedzi

Przyznam się bez bicia - nigdy nie miałem styczności z Witbier'em. Z tego też powodu zdecydowałem się, aby takiego uwarzyc. W zeszłym tygodniu poszedł u mnie do butelek i po tygodniu widzę, że w górze szyjki się klaruje (robi się przezroczysty). Natomiast reszta jakoś tak... jakby mniej chciała :tort: Pytanie jakie mam do was, to czy Witbier powinien się pieknie wyklarowac przed podaniem, czy z powodu domieszki słodu pszenicznego jest raczej mętny?

Witbier z zestawu od HB. Tutaj opis tejże warki: Wtibier #6

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tam się nie przejmuje - poprostu nie wiem co powiedziec, gdyby ktoś mnie z czasem zapytał przy serwowaniu :tort: Dla mnie nie ważne, czy klarowne czy nie - wazne, by było smaczne :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witbier powinien być mętny i jasny. W czasie leżakowania, szczególnie w niskiej temp się klaruje, ale podczas przelewania do kufla zawsze trochę drożdży wpłynie bo z reguły słabo flokulują, więc i tak będzie mętny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.