Jump to content
Sign in to follow this  
Spotter

Klarownośc Witbier'a

Recommended Posts

Przyznam się bez bicia - nigdy nie miałem styczności z Witbier'em. Z tego też powodu zdecydowałem się, aby takiego uwarzyc. W zeszłym tygodniu poszedł u mnie do butelek i po tygodniu widzę, że w górze szyjki się klaruje (robi się przezroczysty). Natomiast reszta jakoś tak... jakby mniej chciała :tort: Pytanie jakie mam do was, to czy Witbier powinien się pieknie wyklarowac przed podaniem, czy z powodu domieszki słodu pszenicznego jest raczej mętny?

Witbier z zestawu od HB. Tutaj opis tejże warki: Wtibier #6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam się nie przejmuje - poprostu nie wiem co powiedziec, gdyby ktoś mnie z czasem zapytał przy serwowaniu :tort: Dla mnie nie ważne, czy klarowne czy nie - wazne, by było smaczne :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witbier powinien być mętny i jasny. W czasie leżakowania, szczególnie w niskiej temp się klaruje, ale podczas przelewania do kufla zawsze trochę drożdży wpłynie bo z reguły słabo flokulują, więc i tak będzie mętny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.