Jump to content
Sign in to follow this  
mcpol1

grieskirchner dunkel, zna ktos moze recepturke?

Recommended Posts

Witam serdecznie i sle prosbe do wszystkich ktorzy znaja przepis na to pyszne piwko. Pilem je dzisiaj w wiedniu na praterze. Fajniutkie ciemne piwko o slodkawym smaku, delikatna goryczka, przy upale schlodzone do 4 st smakowalo wysmienicie....

z gory dziekuje za przepis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To moze cosik podobnego??? Podobne jakie pilem w Polsce to gniewosz ciemny z browaru gontyniec. Wracam z urlopu chcialbym cos uszykowac. Mam w planie 3 warki. Cos w smaku paulanera, franciszkanera. Cos ciemnego w stylu jak pisalem wyzej... i 3 jakis pils.

Z wyrazami wdziecznosci za wszelkie przepisiki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wpisz sobie w google np:

paulaner clone recipe

 

I masz receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Munich Dunkel to dolniak , jeżeli nie masz zimnej piwnicy , lub chłodziarki to przez lato będzie ciężko:(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli dunkel jak na razie odpada... raz brak odpowiedniej temperatury na fermentacje, dwa na takie zacieranie na pierwszy raz to ja sie nie odwaze... ale pszeniczniaka po powrocie do domu robie w pierwszej kolejnosci.

pilem kilka rodzajow pszenicznego w polsce i jakos nie przypadly mi do gustu. Najlepiej podchodzi mi paulaner lub franciszkaner i na takich sie skupie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czyli dunkel jak na razie odpada... raz brak odpowiedniej temperatury na fermentacje, dwa na takie zacieranie na pierwszy raz to ja sie nie odwaze... ale pszeniczniaka po powrocie do domu robie w pierwszej kolejnosci.

pilem kilka rodzajow pszenicznego w polsce i jakos nie przypadly mi do gustu. Najlepiej podchodzi mi paulaner lub franciszkaner i na takich sie skupie

Hej

 

Co masz na myśli, że dunkela trudno się zaciera? Pamiętaj, że możesz zawsze zastosować ten sam zasyp a dać drożdże górnej fermentacji - jakieś czyste w smaku i wyjdzie Ci a'la dunkel :D

 

Wg mnie właśnie pszeniczniaka zaciera się trudno ( jak na pierwszą warkę ) bo trzeba uwzględnić przerwę ferulikową w 44C a jak używasz suchych drożdży to i pewnie dekokcja byłaby nie od parady.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czyli dunkel jak na razie odpada... raz brak odpowiedniej temperatury na fermentacje' date=' dwa na takie zacieranie na pierwszy raz to ja sie nie odwaze... ale pszeniczniaka po powrocie do domu robie w pierwszej kolejnosci.

pilem kilka rodzajow pszenicznego w polsce i jakos nie przypadly mi do gustu. Najlepiej podchodzi mi paulaner lub franciszkaner i na takich sie skupie[/quote']

Hej

 

Co masz na myśli, że dunkela trudno się zaciera? Pamiętaj, że możesz zawsze zastosować ten sam zasyp a dać drożdże górnej fermentacji - jakieś czyste w smaku i wyjdzie Ci a'la dunkel :D

 

Wg mnie właśnie pszeniczniaka zaciera się trudno ( jak na pierwszą warkę ) bo trzeba uwzględnić przerwę ferulikową w 44C a jak używasz suchych drożdży to i pewnie dekokcja byłaby nie od parady.

 

Pozdrawiam

Slotish ja i tak trzymam Cie za slowo i zglosze sie jak juz bede sie szykowal do zacierania... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

podpisuję się pod tym co napisał przedmówca- zacieranie piwa weizen heffe jest bardziej skomplikowane niż munich dunkel, używając w miarę neutralnych drożdży górnej fermentacji typu US-5 czy Danstar Nottingham we w miarę niskiej temperaturze uzyskasz nienajgorszy efekt

Share this post


Link to post
Share on other sites
A wszyscy polecali pszeniczniaka na poczatek... hmmmm

Zacznij od pszeniczki , szybko fermentuje , szybko można pić ( 2 dni po rozlewie ) , a zacieranie nie jest takie trudne.

Do munich dunkel zalecany jest dekot , a to na 1 raz może być trudne.

Moja rada , znajdź jakiegoś piwowara ze swojej okolicy i poproś o wspólne warzenie , unikniesz w ten sposób wielu błędów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A wszyscy polecali pszeniczniaka na poczatek... hmmmm

Zacznij od pszeniczki ' date=' szybko fermentuje , szybko można pić ( 2 dni po rozlewie ) , a zacieranie nie jest takie trudne.

Do munich dunkel zalecany jest dekot , a to na 1 raz może być trudne.

Moja rada , znajdź jakiegoś piwowara ze swojej okolicy i poproś o wspólne warzenie , unikniesz w ten sposób wielu błędów.[/quote']

Dzieki bubus... juz znalazlem i juz wstepnie jestem umowiony...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzieki bubus... juz znalazlem i juz wstepnie jestem umowiony...

No to powodzenia:okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.