Skocz do zawartości
mcpol1

grieskirchner dunkel, zna ktos moze recepturke?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie i sle prosbe do wszystkich ktorzy znaja przepis na to pyszne piwko. Pilem je dzisiaj w wiedniu na praterze. Fajniutkie ciemne piwko o slodkawym smaku, delikatna goryczka, przy upale schlodzone do 4 st smakowalo wysmienicie....

z gory dziekuje za przepis.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To moze cosik podobnego??? Podobne jakie pilem w Polsce to gniewosz ciemny z browaru gontyniec. Wracam z urlopu chcialbym cos uszykowac. Mam w planie 3 warki. Cos w smaku paulanera, franciszkanera. Cos ciemnego w stylu jak pisalem wyzej... i 3 jakis pils.

Z wyrazami wdziecznosci za wszelkie przepisiki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Munich Dunkel to dolniak , jeżeli nie masz zimnej piwnicy , lub chłodziarki to przez lato będzie ciężko:(

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czyli dunkel jak na razie odpada... raz brak odpowiedniej temperatury na fermentacje, dwa na takie zacieranie na pierwszy raz to ja sie nie odwaze... ale pszeniczniaka po powrocie do domu robie w pierwszej kolejnosci.

pilem kilka rodzajow pszenicznego w polsce i jakos nie przypadly mi do gustu. Najlepiej podchodzi mi paulaner lub franciszkaner i na takich sie skupie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Czyli dunkel jak na razie odpada... raz brak odpowiedniej temperatury na fermentacje, dwa na takie zacieranie na pierwszy raz to ja sie nie odwaze... ale pszeniczniaka po powrocie do domu robie w pierwszej kolejnosci.

pilem kilka rodzajow pszenicznego w polsce i jakos nie przypadly mi do gustu. Najlepiej podchodzi mi paulaner lub franciszkaner i na takich sie skupie

Hej

 

Co masz na myśli, że dunkela trudno się zaciera? Pamiętaj, że możesz zawsze zastosować ten sam zasyp a dać drożdże górnej fermentacji - jakieś czyste w smaku i wyjdzie Ci a'la dunkel :D

 

Wg mnie właśnie pszeniczniaka zaciera się trudno ( jak na pierwszą warkę ) bo trzeba uwzględnić przerwę ferulikową w 44C a jak używasz suchych drożdży to i pewnie dekokcja byłaby nie od parady.

 

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Czyli dunkel jak na razie odpada... raz brak odpowiedniej temperatury na fermentacje' date=' dwa na takie zacieranie na pierwszy raz to ja sie nie odwaze... ale pszeniczniaka po powrocie do domu robie w pierwszej kolejnosci.

pilem kilka rodzajow pszenicznego w polsce i jakos nie przypadly mi do gustu. Najlepiej podchodzi mi paulaner lub franciszkaner i na takich sie skupie[/quote']

Hej

 

Co masz na myśli, że dunkela trudno się zaciera? Pamiętaj, że możesz zawsze zastosować ten sam zasyp a dać drożdże górnej fermentacji - jakieś czyste w smaku i wyjdzie Ci a'la dunkel :D

 

Wg mnie właśnie pszeniczniaka zaciera się trudno ( jak na pierwszą warkę ) bo trzeba uwzględnić przerwę ferulikową w 44C a jak używasz suchych drożdży to i pewnie dekokcja byłaby nie od parady.

 

Pozdrawiam

Slotish ja i tak trzymam Cie za slowo i zglosze sie jak juz bede sie szykowal do zacierania... :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

podpisuję się pod tym co napisał przedmówca- zacieranie piwa weizen heffe jest bardziej skomplikowane niż munich dunkel, używając w miarę neutralnych drożdży górnej fermentacji typu US-5 czy Danstar Nottingham we w miarę niskiej temperaturze uzyskasz nienajgorszy efekt

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
A wszyscy polecali pszeniczniaka na poczatek... hmmmm

Zacznij od pszeniczki , szybko fermentuje , szybko można pić ( 2 dni po rozlewie ) , a zacieranie nie jest takie trudne.

Do munich dunkel zalecany jest dekot , a to na 1 raz może być trudne.

Moja rada , znajdź jakiegoś piwowara ze swojej okolicy i poproś o wspólne warzenie , unikniesz w ten sposób wielu błędów.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
A wszyscy polecali pszeniczniaka na poczatek... hmmmm

Zacznij od pszeniczki ' date=' szybko fermentuje , szybko można pić ( 2 dni po rozlewie ) , a zacieranie nie jest takie trudne.

Do munich dunkel zalecany jest dekot , a to na 1 raz może być trudne.

Moja rada , znajdź jakiegoś piwowara ze swojej okolicy i poproś o wspólne warzenie , unikniesz w ten sposób wielu błędów.[/quote']

Dzieki bubus... juz znalazlem i juz wstepnie jestem umowiony...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×