Skocz do zawartości

przed pierwszym zacieraniem


Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Browar już urządzony i wyposażony :okey: -wkrótce dłuższa relacja i fotki.... Przymierzam się do zakupu produktów na kilka warek do przodu. Planuję 3-5 warek miesięcznie po ok 40-45 litrów- mam do dyspozycji dwa przerobione kegi 50l - jeden do zacierania drugi do warzenia. Chcę sam dobierać składniki a nie korzystać z gotowych zestawów. Tutaj pojawia się problem bo większość receptur jest na ok 20-25litrów. Próbowałem bawić się kalkulatorem, ale jakoś opornie mi to idzie. Na pierwszy ogień planuję uwarzyć to: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg i oto moje pytania i prośba o pomoc:

1. żeby uzyskać ok 45 litrów brzeczki to muszę zasyp zwiększyć do 9 kg w 30 litrach wody???

2. wysładzać do uzyskania 45 litrów?

3. analogicznie o połowę zwiększyć ilość chmielu???

4. ile drożdży? Danstar Windsor 20g zwiększyć do 30g???

5. tego nie rozumiem z opisu- tabletkę do chmielenia na zimno daję przy zlewaniu na cichą- tak???

z góry dzięki za pomoc

POZDRAWIAM

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, naprawdę nikt nie może rozwiać moich wątpliwości :okey: i pomóc w wyliczeniu surowców??? Dyskusje wybuchały w wielu powielanych wątkach i tematach z bardziej błahych powodów, a tu cisza.......no cóż .....poczekam......:rolleyes:

Edytowane przez kajtek99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

>1. żeby uzyskać ok 45 litrów brzeczki to muszę zasyp zwiększyć do 9 kg w 30 litrach wody???

 

To jest skalowalne liniowo, możesz wszystko przeliczyć

 

>2. wysładzać do uzyskania 45 litrów?

 

Więcej, musisz dodać odparowanie (ok. 15-20%) i rozrzerzalność cieczy 4%

 

>3. analogicznie o połowę zwiększyć ilość chmielu???

 

Tak, to tez jest skalowalne liniowo

 

>4. ile drożdży? Danstar Windsor 20g zwiększyć do 30g???

 

Jak wyżej

 

>5. tego nie rozumiem z opisu- tabletkę do chmielenia na zimno daję przy zlewaniu na cichą- tak???

z góry dzięki za pomoc

 

Tak, na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.