Jump to content
Sign in to follow this  
pablokrak

Safbrew WB-06 czy S-33 do Witbiera, szybkie odfermentowanie

Recommended Posts

Witam . Właśnie przymierzam się do warzenie Witbiera , który w zestawie ma drożdże Safbrew s-33 . Od około 4 tygodni przechowuje w lodówce gęstwę Safbrew WB-06 z Waizena . Czy ta gęstwa nada się do Witbiera , a jeśli tak to w jakiej ilości ( mam słoik 0,5l) ?

 

Dori - zmiana tematu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie. Jako że nie chcę zakładać nowego a wątku mam pewne wątpliwości , pozwolę sobie zadać pytanie w tym temacie . Jak ju z wspomniałem wcześniej wziąłem się za zacieranie Witbiera , które zakończyłem w niedzielę późnym popłudniem . Fermentacja burzliwa zaczęła się po około 3 godzinach po zadaniu drożdży Safbrew s-33 przy 21°C i 11°Blg . Po 24 godzinach zauważyłem że rurka fermentacyjna ucichła , więc postanowiłem zrobić pomiar °Blg . Wynik pomiaru to 3,5°Blg , przy stałej temperaturze 21°C . Co spowodowało tak szybkie odfermentowanie i jak postępować dalej ? Trzymać jeszcze na burzliwej czy już przelewać na cichą ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Duża ilość drożdży, odpowiednia temperatura spowodowały błyskawiczne odfermentowanie. Sprawdź jutro blg czy nie spadło, jeśli się ustali na stałym poziomie to przelewaj na cicha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.