Jump to content
Sign in to follow this  
gigo

obfita piana

Recommended Posts

witam

Mam pytanie czy taka piana jak na zdjęci przy rozlewaniu świeżego piwa nie oznacza że mogą to być granaty.

Na tym zdjęci już troszkę opadła ale była znacznie większa , jest to piwo pszeniczne dodałem 5 g cukru na 0,5l piwa

, piwo miało 3°Blg

IMAG0181.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
witam

Mam pytanie czy taka piana jak na zdjęci przy rozlewaniu świeżego piwa nie oznacza że mogą to być granaty.

Na tym zdjęci już troszkę opadła ale była znacznie większa , jest to piwo pszeniczne dodałem 5 g cukru na 0,5l piwa

, piwo miało 3°Blg

Ta piana to nic groźnego.

Jeśli użyłeś drożdży suchych , to 5gr cukru/0,5l , może być troszkę za dużo.

Po 2-3 dniach otwórz butelkę i sprawa będzie jasna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup sobie rurkę do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym.Tania sprawa a bardzo przydatna i piany takiej mieć nie będziesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rurkę do rozlewania ma , tylko zaniepokoiła mnie ta piana bo tak obfitej jeszcze nie miałem.

Po nalaniu przykryłem kapslami i poczekałem pół godziny zanim zakapslowałem , piana znacznie się zmniejszyła.

Będzie chyba mocno nagazowane

Edited by gigo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po nalaniu przykryłem kapslami i poczekałem pół godziny zanim zakapslowałem , piana znacznie się zmniejszyła.

Będzie chyba mocno nagazowane

Drożdże dostały świeże pożywienie , to wzięły się do roboty:)

Ps. Po co czekałeś 30 minut?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mi się coś kojarzy, że niektórzy leją z pianą, by w szyjce było jak najmniej tlenu.

5 gram to diabelnie dużo. Ostatnio dałem 180 g na 25 litrów pszenicy. Efekt po miesiącu był taki, że po otwarciu wyleciały 3/4 piwa.

Edited by Tomek-Pasieka

Share this post


Link to post
Share on other sites
...Ostatnio dałem 180 g na 25 litrów pszenicy. Efekt po miesiącu był taki, że po otwarciu wyleciały 3/4 piwa.

Coś mi się wydaje, że zabutelkowałeś piwo nie do końca odfermentowane. Ja daję tyle samo i tego nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to też jest bardzo prawdopodobne, po wczorajszych eksperymentach nawet pewne. Przy otwieraniu fiolki z gęstwą cała mi wylazła ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak WB-06, to 4g/1l max 6g/1l lepiej pij szybko i nie zostawiaj na 2-3 miesiące.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak WB-06, to 4g/1l max 6g/1l lepiej pij szybko i nie zostawiaj na 2-3 miesiące.

Dlaczego? 4 g/litr to będzie na warkę 20-litrową 80 gram. Ja dałem na warkę 21-litrową 180 g glukozy, butelkowałem 27 maja i jest tak samo nagazowane jak w tydzień po butelkowaniu. Wydaje mi się, że te drożdże tak głęboko odfermentowały piwo na burzliwej, że chyba w butelkach nie ma już co ruszyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.