Jump to content
Sign in to follow this  
Jacenty

Co z tą próbą jodową ?

Recommended Posts

Jestem w trakcie warzenia pszenicznego.Robiłem je już nie raz i nie bardzo przejmowałem się próbą jodową.Piwko było pyszne :okey:.Dzisiaj postanowiłem robić wszystko według zaleceń.A ten wstrętny roztwór jodu po 45min w temp.72 wciąż się zabarwia.Fakt ,że do próby używam niezbyt czystej brzeczki,nie filtruję jej,więc trochę ziarna w niej jest.Czy to aż tak może zafałszować wynik ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opisz dokładnie jak zacierałeś. Mam nadzieję, że nie zacząłeś od przerwy w 72°C, bo na scukrzenie będziesz jeszcze musiał trochę poczekać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

46-52 st 14min - trochę skopałem temp :okey:

63 st 30 min

72 st 42 min -przynajmniej taki był plan,w sumie przez tą próbę to chyba z godzinę mi wyszło.

Zacząłem od 15 l wody,za dużo chyba,poprzednio wlewałem 12 ;)

Edited by jacekan

Share this post


Link to post
Share on other sites

A możesz zamieścić zdjęcie tej próby ? Bo nie wiem jak to możliwe przy takim zacieraniu żeby próba była dalej negatywna.

 

Chyba że termometr masz skichany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapomnialem napisać ,że pod koniec dekstrynującej dodałem słodu czekoladowego,ale tylko 13 g tak dla kolorku :okey: To chyba nie mogło wpłynąć na pomiar ? Zdjęcia nie mam niestety.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm.. to chyba niepotrzebnie sie przejmuję :okey: Spodziewałem się zupełnego braku koloru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.