Jacenty 221 Posted July 16, 2011 Jestem w trakcie warzenia pszenicznego.Robiłem je już nie raz i nie bardzo przejmowałem się próbą jodową.Piwko było pyszne .Dzisiaj postanowiłem robić wszystko według zaleceń.A ten wstrętny roztwór jodu po 45min w temp.72 wciąż się zabarwia.Fakt ,że do próby używam niezbyt czystej brzeczki,nie filtruję jej,więc trochę ziarna w niej jest.Czy to aż tak może zafałszować wynik ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dori 303 1 Items Posted July 16, 2011 Opisz dokładnie jak zacierałeś. Mam nadzieję, że nie zacząłeś od przerwy w 72°C, bo na scukrzenie będziesz jeszcze musiał trochę poczekać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted July 16, 2011 (edited) 46-52 st 14min - trochę skopałem temp 63 st 30 min 72 st 42 min -przynajmniej taki był plan,w sumie przez tą próbę to chyba z godzinę mi wyszło. Zacząłem od 15 l wody,za dużo chyba,poprzednio wlewałem 12 Edited July 23, 2011 by jacekan Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Posted July 16, 2011 A możesz zamieścić zdjęcie tej próby ? Bo nie wiem jak to możliwe przy takim zacieraniu żeby próba była dalej negatywna. Chyba że termometr masz skichany. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted July 16, 2011 Zapomnialem napisać ,że pod koniec dekstrynującej dodałem słodu czekoladowego,ale tylko 13 g tak dla kolorku To chyba nie mogło wpłynąć na pomiar ? Zdjęcia nie mam niestety. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Posted July 16, 2011 Tak NIE powinno wyglądaćhttp://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=6459&filename=4.JPG A tak jest OK http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=6459&filename=5.JPG Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted July 16, 2011 Hm.. to chyba niepotrzebnie sie przejmuję Spodziewałem się zupełnego braku koloru. Quote Share this post Link to post Share on other sites