Jump to content
Sign in to follow this  
olo333

Drożdże MauriBrew WEISS

Recommended Posts

Też jestem ciekawy czy ktoś już ich używał i jakie miał efekty. Może się podzieli uwagami ;). W weekend planuję warzyć DunkelWeizena i fermentować właśnie na tych drożdżach - zestaw z HB.

Znalazłem w necie http://www.maurivin.com/media/99.pdf "kartę charakterystki" :( tych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie zbliżone do WBków, niektórzy twierdzą że lepsze, inni że nie :) Jak to zwykle bywa ;) Zrobiłem na nich mikro warkę i nie mam zastrzeżeń. Poważniejsze testy jak się ciut schłodzi, bo na razie warunków brak :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie upały takie że w mieszkaniu 28°C ..na szczęście jest piwnica i 10° mniej ;). Idzie weekend i jak połowica nic nie wymyśli nadzwyczajnego to chyba zabieram się do roboty :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Generalnie zbliżone do WBków, niektórzy twierdzą że lepsze, inni że nie :) Jak to zwykle bywa ;) Zrobiłem na nich mikro warkę i nie mam zastrzeżeń. Poważniejsze testy jak się ciut schłodzi, bo na razie warunków brak :(

Jeżeli podobne do WBków to rozumiem, że do wita się nie nadają?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Specyfikacja tego nie wyklucza, aczkolwiek trzeba by to sprawdzić eksperymentalnie. Gdybyś ktoś był chętny na eksperyment, to wyślę próbkę za free. (proszę info na PW)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Generalnie zbliżone do WBków, niektórzy twierdzą że lepsze, inni że nie :) Jak to zwykle bywa :smilies: Zrobiłem na nich mikro warkę i nie mam zastrzeżeń. Poważniejsze testy jak się ciut schłodzi, bo na razie warunków brak :(

A jak z odfermentowaniem? Tak samo żarłoczne, jak WB, czy coś w brzeczce zostawiły? :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jak z odfermentowaniem? Tak samo żarłoczne, jak WB, czy coś w brzeczce zostawiły? :smilies:

Właśnie na cichą przelałem DunkelWeizena właśnie na tych drożdżach. Zwaliłem trochę zacieranie, ale w sumie z 10°Blg od niedzieli zeszły do 2°Blg. Fermentacja w 18-19°C. Zadane prosto z opakowania w 23°C. Zastartowały w sumie po 3-4 godzinach.

Piwo ma fajny zapach ... choć trochę takie cienkie w smaku jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W specyfikacji tych drożdż jest:

 

Step 1: rehydrate the yeast by slowly sprinkling it into 10 times its weight of clean water at 35°C (+/-

3°C).

 

Czy dobrze rozumiem że wsypywać powoli do wody o temp. 35 °C +/- 3 °C. Ilość wody 10 razy tyle co drożdży. ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

W specyfikacji tych drożdż jest:

Czy dobrze rozumiem że wsypywać powoli do wody o temp. 35 °C +/- 3 °C. Ilość wody 10 razy tyle co drożdży. ??

 

Witam.

To standardowa procedura uwadniania jaką znam z drożdży winiarskich. Jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W specyfikacji tych drożdż jest:

 

Step 1: rehydrate the yeast by slowly sprinkling it into 10 times its weight of clean water at 35°C (+/-

3°C).

 

Czy dobrze rozumiem że wsypywać powoli do wody o temp. 35 °C +/- 3 °C. Ilość wody 10 razy tyle co drożdży. ??

 

Właśnie coraz częściej czytam, że uwadnianie w temperaturze powyżej 30°C jest OK. Jeśli producent tak pisze, musi być tego jakiś powód, czyli zapewne w ten sposób najwięcej komórek drożdżowych przeżywa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdże pracują bardzo szybko. U mnie po 2 warkach odfermentowanie nie było tak duże jak na WB(fermentacja w 21°C )

W 1 z 13,5°Blg zeszło do 4°Blg

W 2 po burzliwej z 13°Blg zeszło do 5°Blg

Pierwsze piwko parę dni po butelkowaniu wydawało się cienkie , ale z dnia na dzień jest coraz lepsze.

Teraz przetestuję na nich wita.

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Step 2: allow to stand for 15 minutes then adjust the temperature of the rehydrated yeast to within 5°C

of the wort to be inoculated by adding wort to the yeast and water solution. Never subject the yeast to

temperature shock. For best results the wort should be 15°C or higher."

 

Czy dobrze rozumiem, że po 15 minutach od uwodnienia drożdży (w 35C) należy je schłodzić do 5C?

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Step 2: allow to stand for 15 minutes then adjust the temperature of the rehydrated yeast to within 5°C

of the wort to be inoculated by adding wort to the yeast and water solution. Never subject the yeast to

temperature shock. For best results the wort should be 15°C or higher."

 

Czy dobrze rozumiem, że po 15 minutach od uwodnienia drożdży (w 35C) należy je schłodzić do 5C?

 

Wydaje mi sie ze chodzi o to by po 15 minutach, wyrownac temperature uwodnionych drozdzy do temperatury takiej by nie byla wieksza niz 5 stopni C od brzeczki w do ktorej ma byc zaszczepiona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałem tych drożdży do wita i muszę przyznać, że wyszedł bardzo smaczny. Nie miał posmaków charakterystycznych dla pszenic.

Natomiast gęstwę po poprzednim piwie na MauriBrew 514 (chyba) Ale zalałem raz brzeczką ponad 30°C i nic im się nie stało, pięknie pracowały. Jak widać Australia to miejsce dla twardzieli, nawet jak są drożdżami. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.