Seba_wawa 0 Posted July 15, 2011 Hej! To mój pierwszy post więc - siema W zeszłą niedzielę zalałem swojego pierwszego brewKit'a - Lager'a. Dziś zmierzyłem cukromierzem i jest ok 2,5. Przelewać do butli, czy poczekać jeszcze aż spadnie (o ile spadnie ) Pozdr! Quote Share this post Link to post Share on other sites
ronin 5 1 Items Posted July 15, 2011 Witaj, Seba_wawa napisał/a: Przelewać do butli, czy poczekać jeszcze aż spadnie (o ile spadnie ) Jeżeli pomiar utrzymuje się 2-gi dzień i masz na myśli cichą to jak najbardziej przelewać. Zresztą butelkować tez już możesz bo to breew kit i bardziej raczej nie spadnie. Ja swoje pierwsze piwo butelkowałem właśnie przy 2,5 °Blg (zestaw WES) i dzisiaj po miesiącu w butelkach jest jak najbardziej OK . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted July 15, 2011 Tarot mi mówi że drożdże to s-23 a zamiast ekstraktu dałeś glukozę. Jeśli zadajesz pytanie to konkretnie. Podaj szczegóły, bo się Ciebie zapytam czy wymieniać opony czy nie , a na razie WIKI do odrobienia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Seba_wawa 0 Posted July 15, 2011 (edited) Tarot mi mówi że drożdże to s-23 a zamiast ekstraktu dałeś glukozę. Dobry jesteś Zamiast cukru była glukoza, drożdże nie wiem - nie zwróciłem uwagi, były w komplecie z brewkitem :rolleyes: Po przeczytaniu kilku postów na forum zorientowałem się że zrobiłem mały błąd - mierzyłem aerometrem prosto po odlaniu z fermentatora, teraz je odgazowałem i wyszło niecałe 2 (ok 1,5 Blg). Czyli można przelewać? W fermentatorze jest kranik, tylko nie wiem czy na dnie jakiegoś syfu z drożdży nie ma i nie przedostanie się toto do butelek... Teraz zastanawiam się nad kilkoma sprawami: 1. Piwko aktualnie nie jest ładne, klarowne, przejrzyste - czy po rozlaniu do butelek to się zmieni? 2. Jak dodawać ten cukier (w wiki napisali żeby nie dawać do butelek tylko zagotować wodę z cukrem i dolać) 3. Mam butelki 0,9 litra, a w miarce z kompletu są miarki od 0,3 do 0,75l - tu będę musiał trochę strzelać, albo właśnie dodać cukier do całości... Sam nie wiem Czym człowiek więcej czyta tym bardziej uświadcza się w przekonaniu że głupi jest Edited July 15, 2011 by Seba_wawa Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted July 15, 2011 Jak chcesz dodać cukier do całości to musisz przelać do innego naczynia, żeby to dobrze wymieszać ze sobą. Gdybyś wymieszał ze sobą piwo z syropem w fermentatorze, w który przeprowadziłeś fermentację, to wzburzysz drożdże z dna i wszystko to trafi do butelek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pavulonek 14 1 Items Posted July 16, 2011 Cieszyłbym się, gdyby mi piwa schodziły do 2,5. Moje zacierania schodziły do 3,5; 3,5; 5,5; 4,5 blg. Pierwszy brewkit (coopers lager) zeszedł mi do 0,5 (był fermentowany w ok 25°C :rolleyes: ) i jest...niedobry Quote Share this post Link to post Share on other sites
Seba_wawa 0 Posted July 16, 2011 No to źeś mnie zmartwił chłopie, bo mój (też cooper lager) był fermentowany w ok 21 st - zobaczymy co z tego wyjdzie... Jeśli dziś wieczorkiem wskazania też będą w okolicy 1,5 Blg to zacznę rozlewanie i na cichą... Quote Share this post Link to post Share on other sites
seniorroberto 1 Posted July 16, 2011 ...a koledzy to jakieś zawody na Blg urządzili?... Zamiast odpowiedzi na pytanie "przelewać?" zalecam Wiki i BJCP, gdzie znajdziecie stosowne informacje o właściwym FG dla poszczególnych stylów... Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted July 16, 2011 Cieszyłbym się, gdyby mi piwa schodziły do 2,5. Moje zacierania schodziły do 3,5; 3,5; 5,5; 4,5 blg. A ja bym się martwił gdyby mi wszystkie piwa o ekstrakcie około 12 schodziły do 2,5°Blg. Wolę takie 3,5 - 4 °Blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BasTek 0 Posted July 16, 2011 (edited) No to źeś mnie zmartwił chłopie, bo mój (też cooper lager) był fermentowany w ok 21 st - zobaczymy co z tego wyjdzie... Jeśli dziś wieczorkiem wskazania też będą w okolicy 1,5 Blg to zacznę rozlewanie i na cichą... temperatura wg. mnie jak najbardziej prawidłowa, oczywiście mogą pojawić się jakieś posmaki owocowe (w końcu to coopers) ale one z czasem zanikną, co do rozlewania w butelki bym się wstrzymał i przelał do innego pojemnika na tzw. cichą fermentację żeby piwko się trochę sklarowało (może tak z 7-10 dni) i po tym czasie bym butelkował dodając cukier w formie syropu podczas przelewania do fermentatora z kranikiem. Co do ilości cukru bym dodał na 0,9 l właśnie tą ilość jak na 0,75 ponieważ zalecane przez producenta 4g/0,5 l to trochę za dużo (przynajmniej mój pierwszy brew-kit po miesiącu wychodził z butelek). Jednak jakbyś się zdecydował na formę z syropem polecam Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji w polu Gęstośc rezerwy wystarczy wpisać 0 i można obliczać ilośc cukru jak dla syropu (lagera bym gazował między 2,5- 2,7) Edited July 16, 2011 by BasTek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Scovron 3 Posted July 18, 2011 Zamiast cukru była glukoza, drożdże nie wiem - nie zwróciłem uwagi, były w komplecie z brewkitem :rolleyes: Nigdy nie wiadomo, co za drożdże się dostaje z brewkitem. Przynajmniej ja robiłem już na brewkitach trzech różnych firm i nigdy nie miałem na saszetce, czy w instrukcji podanego szczepu drożdży. W fermentatorze jest kranik, tylko nie wiem czy na dnie jakiegoś syfu z drożdży nie ma i nie przedostanie się toto do butelek... Jeżeli masz reduktor osadów (takie małe coś z tyłu kranika, zwykle czerwone, wygląda jak wanienka), to nie powinno. O ile oczywiście nie wzburzysz osadu z dna. 2. Jak dodawać ten cukier (w wiki napisali żeby nie dawać do butelek tylko zagotować wodę z cukrem i dolać)3. Mam butelki 0,9 litra, a w miarce z kompletu są miarki od 0,3 do 0,75l - tu będę musiał trochę strzelać, albo właśnie dodać cukier do całości... Sam nie wiem 2. Zamierzam przy następnej warce spróbować takiego patentu: zagotować roztwór wody z cukrem, dość stężony (1g na 1 ml) i dodawać do butelek strzykawką. 3. Może 3 x 0,3 ? Czym człowiek więcej czyta tym bardziej uświadcza się w przekonaniu że głupi jest Normalka. Jak skończyłem studia informatyczne, to wydawało mi się, że jestem już bogiem informatyki. A dopiero teraz, po prawie 10 latach pracy w zawodzie, zdaję sobie sprawę, jak mało jeszcze umiem Quote Share this post Link to post Share on other sites
seniorroberto 1 Posted July 18, 2011 2. Zamierzam przy następnej warce spróbować takiego patentu: zagotować roztwór wody z cukrem' date=' dość stężony (1g na 1 ml) i dodawać do butelek strzykawką.[/quote'] Im mniejszymi objętościami będziesz operował, tym większe błędy będziesz popełniał... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Scovron 3 Posted July 18, 2011 Im mniejszymi objętościami będziesz operował, tym większe błędy będziesz popełniał... Podobno browar nie apteka A tak na serio: potrzebuję odmierzyć 4 ml - myślę że strzykawką ze skalą do 5 ml byłbym w stanie uzyskać dokładność porównywalną z wagą laboratoryjną. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Spotter 1 Posted July 18, 2011 Idealnej dokładności nie uzyskasz, ale mniej więcej będzie ok. Kiedyś, gdy zajmowałem sie sklejaniem modeli, farbę pobierałem właśnie przy użyciu 5ml strzykawek. Miałem raz sytuację, że po złożeniu w jednym miejscu coś mi się popaskudziło i musiałem 2cm2 przemalowac. No to ciach - te same proporcje (oryginał 6:4ml, poprawka 3:2ml) a po wyschnięciu wyszedł inny odcień. Quote Share this post Link to post Share on other sites
guma77 5 1 Items Posted July 18, 2011 Metoda ze strzykawką bardzo pracochłonna, bawiłem się tak dwie warki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted July 18, 2011 Możesz dodawać strzykawką, 5 ml/butelkę jest dość gęste, ale da się zrobić. I wcale nie jest takie pracochłonne. Quote Share this post Link to post Share on other sites