Jump to content
Sign in to follow this  
Seba_wawa

Blg 2,5 - przelewać?

Recommended Posts

Hej!

 

To mój pierwszy post więc - siema :okey:

 

W zeszłą niedzielę zalałem swojego pierwszego brewKit'a - Lager'a.

Dziś zmierzyłem cukromierzem i jest ok 2,5. Przelewać do butli, czy poczekać jeszcze aż spadnie (o ile spadnie ;) )

 

 

Pozdr!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj,

Seba_wawa napisał/a:

Przelewać do butli, czy poczekać jeszcze aż spadnie (o ile spadnie )

Jeżeli pomiar utrzymuje się 2-gi dzień i masz na myśli cichą to jak najbardziej przelewać. Zresztą butelkować tez już możesz bo to breew kit i bardziej raczej nie spadnie. Ja swoje pierwsze piwo butelkowałem właśnie przy 2,5 °Blg (zestaw WES) i dzisiaj po miesiącu w butelkach jest jak najbardziej OK :okey:.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tarot mi mówi że drożdże to s-23 a zamiast ekstraktu dałeś glukozę. Jeśli zadajesz pytanie to konkretnie. Podaj szczegóły, bo się Ciebie zapytam czy wymieniać opony czy nie :okey: , a na razie WIKI do odrobienia. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tarot mi mówi że drożdże to s-23 a zamiast ekstraktu dałeś glukozę.

Dobry jesteś :okey:

Zamiast cukru była glukoza, drożdże nie wiem - nie zwróciłem uwagi, były w komplecie z brewkitem :rolleyes:

Po przeczytaniu kilku postów na forum zorientowałem się że zrobiłem mały błąd - mierzyłem aerometrem prosto po odlaniu z fermentatora, teraz je odgazowałem i wyszło niecałe 2 (ok 1,5 Blg). Czyli można przelewać? W fermentatorze jest kranik, tylko nie wiem czy na dnie jakiegoś syfu z drożdży nie ma i nie przedostanie się toto do butelek...

 

Teraz zastanawiam się nad kilkoma sprawami:

1. Piwko aktualnie nie jest ładne, klarowne, przejrzyste - czy po rozlaniu do butelek to się zmieni?

2. Jak dodawać ten cukier (w wiki napisali żeby nie dawać do butelek tylko zagotować wodę z cukrem i dolać)

3. Mam butelki 0,9 litra, a w miarce z kompletu są miarki od 0,3 do 0,75l - tu będę musiał trochę strzelać, albo właśnie dodać cukier do całości... Sam nie wiem

 

Czym człowiek więcej czyta tym bardziej uświadcza się w przekonaniu że głupi jest ;)

Edited by Seba_wawa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz dodać cukier do całości to musisz przelać do innego naczynia, żeby to dobrze wymieszać ze sobą. Gdybyś wymieszał ze sobą piwo z syropem w fermentatorze, w który przeprowadziłeś fermentację, to wzburzysz drożdże z dna i wszystko to trafi do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cieszyłbym się, gdyby mi piwa schodziły do 2,5. Moje zacierania schodziły do 3,5; 3,5; 5,5; 4,5 blg. Pierwszy brewkit (coopers lager) zeszedł mi do 0,5 (był fermentowany w ok 25°C :rolleyes: ) i jest...niedobry :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to źeś mnie zmartwił chłopie, bo mój (też cooper lager) był fermentowany w ok 21 st - zobaczymy co z tego wyjdzie... Jeśli dziś wieczorkiem wskazania też będą w okolicy 1,5 Blg to zacznę rozlewanie i na cichą...

Share this post


Link to post
Share on other sites

...a koledzy to jakieś zawody na Blg urządzili?...;)

Zamiast odpowiedzi na pytanie "przelewać?" zalecam Wiki i BJCP, gdzie znajdziecie stosowne informacje o właściwym FG dla poszczególnych stylów...:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cieszyłbym się, gdyby mi piwa schodziły do 2,5. Moje zacierania schodziły do 3,5; 3,5; 5,5; 4,5 blg.

A ja bym się martwił gdyby mi wszystkie piwa o ekstrakcie około 12 schodziły do 2,5°Blg. Wolę takie 3,5 - 4 °Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to źeś mnie zmartwił chłopie, bo mój (też cooper lager) był fermentowany w ok 21 st - zobaczymy co z tego wyjdzie... Jeśli dziś wieczorkiem wskazania też będą w okolicy 1,5 Blg to zacznę rozlewanie i na cichą...

temperatura wg. mnie jak najbardziej prawidłowa, oczywiście mogą pojawić się jakieś posmaki owocowe (w końcu to coopers) ale one z czasem zanikną, co do rozlewania w butelki bym się wstrzymał i przelał do innego pojemnika na tzw. cichą fermentację żeby piwko się trochę sklarowało (może tak z 7-10 dni) i po tym czasie bym butelkował dodając cukier w formie syropu podczas przelewania do fermentatora z kranikiem. Co do ilości cukru bym dodał na 0,9 l właśnie tą ilość jak na 0,75 ponieważ zalecane przez producenta 4g/0,5 l to trochę za dużo (przynajmniej mój pierwszy brew-kit po miesiącu wychodził z butelek). Jednak jakbyś się zdecydował na formę z syropem polecam Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji w polu Gęstośc rezerwy wystarczy wpisać 0 i można obliczać ilośc cukru jak dla syropu (lagera bym gazował między 2,5- 2,7)

Edited by BasTek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zamiast cukru była glukoza, drożdże nie wiem - nie zwróciłem uwagi, były w komplecie z brewkitem :rolleyes:

Nigdy nie wiadomo, co za drożdże się dostaje z brewkitem. Przynajmniej ja robiłem już na brewkitach trzech różnych firm i nigdy nie miałem na saszetce, czy w instrukcji podanego szczepu drożdży.

 

W fermentatorze jest kranik, tylko nie wiem czy na dnie jakiegoś syfu z drożdży nie ma i nie przedostanie się toto do butelek...

Jeżeli masz reduktor osadów (takie małe coś z tyłu kranika, zwykle czerwone, wygląda jak wanienka), to nie powinno. O ile oczywiście nie wzburzysz osadu z dna.

 

2. Jak dodawać ten cukier (w wiki napisali żeby nie dawać do butelek tylko zagotować wodę z cukrem i dolać)

3. Mam butelki 0,9 litra, a w miarce z kompletu są miarki od 0,3 do 0,75l - tu będę musiał trochę strzelać, albo właśnie dodać cukier do całości... Sam nie wiem

2. Zamierzam przy następnej warce spróbować takiego patentu: zagotować roztwór wody z cukrem, dość stężony (1g na 1 ml) i dodawać do butelek strzykawką.

3. Może 3 x 0,3 ? :)

 

Czym człowiek więcej czyta tym bardziej uświadcza się w przekonaniu że głupi jest :okey:

Normalka. Jak skończyłem studia informatyczne, to wydawało mi się, że jestem już bogiem informatyki. A dopiero teraz, po prawie 10 latach pracy w zawodzie, zdaję sobie sprawę, jak mało jeszcze umiem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2. Zamierzam przy następnej warce spróbować takiego patentu: zagotować roztwór wody z cukrem' date=' dość stężony (1g na 1 ml) i dodawać do butelek strzykawką.[/quote']

Im mniejszymi objętościami będziesz operował, tym większe błędy będziesz popełniał...:okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Im mniejszymi objętościami będziesz operował, tym większe błędy będziesz popełniał...:)

Podobno browar nie apteka :okey:

A tak na serio: potrzebuję odmierzyć 4 ml - myślę że strzykawką ze skalą do 5 ml byłbym w stanie uzyskać dokładność porównywalną z wagą laboratoryjną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Idealnej dokładności nie uzyskasz, ale mniej więcej będzie ok. Kiedyś, gdy zajmowałem sie sklejaniem modeli, farbę pobierałem właśnie przy użyciu 5ml strzykawek. Miałem raz sytuację, że po złożeniu w jednym miejscu coś mi się popaskudziło i musiałem 2cm2 przemalowac. No to ciach - te same proporcje (oryginał 6:4ml, poprawka 3:2ml) a po wyschnięciu wyszedł inny odcień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Metoda ze strzykawką bardzo pracochłonna, bawiłem się tak dwie warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz dodawać strzykawką, 5 ml/butelkę jest dość gęste, ale da się zrobić.

I wcale nie jest takie pracochłonne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.