Jump to content
Sign in to follow this  
leech

Filtrator z oplotu na zewnątrz garnka podczas zacierania

Recommended Posts

Yo

 

Ja zostawiałem cały czas w środku i nie było problemu z mieszaniem, filtracją itd.

 

 

Pozdro

Edited by WielkiX

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

czy w przypadku zacierania w garnku elektrycznym przymocowany do kranika filtrator z oplotu wyciągnąć na zewnątrz i przed filtracją zatopić?

Zależy czym mieszasz, jak jakimś mieszadłem patentowym/elektrycznym toraczej lepiej wyciągnąć żeby szkód nie narobiło, a jak ręcznie to chyba może zostać tylko żeby Ci się słód po filtratorem nie przypalał.

Ja osobiście to bym podwiesił gdzieś z boku, ale rób jak uważasz

Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam w garnku na cały czas zacierania. Merdadło z silnikiem. Nic się nie dzieje. Możesz ewentualnie usztywnić filtrator poprzez wsunięcie do środka kawałka drutu miedzianego i wtedy sobie ułożysz dokładnie w garnku tak jak Ci pasuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze jest też wsadzić do środka filtratora drut miedziany, wtedy możesz go sobie uformować i jest większe prawdopodobieństwo że jak go dociśniesz do spodu to się nie będzie podnosił

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko trzeba uważać przy mieszaniu, bo można go odkręcić. Mi się tak zdarzyło, bo zapomniałem w którą stronę był zwrócony leżąc na dnie. Wsadzanie łapy do gorącego zacieru celem dokręcenia filtratora - bezcenne doświadczenie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki.

Jeszcze jedno pytanko. Jak to jest z kontrolowaniem temperatury w garnku elektrycznym. Mając na uwadze bezwładność cieplną, ile stopni przed osiągnięciem konkretnej temperatury trzeba wyłączyć grzałkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yo

 

To już musisz sam wyczuć na swoim/ danym sprzęcie. Ja robiłem pamiętam tak, że gdzieś tak 2 - 3 stopnie przed wyłączałem i było git. Na początek daj większy margines - najwyżej dogrzejesz do żądanej temp.

 

Ps. Ja mam garnek Bifnet, bodajże 27 L

 

 

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze lepiej dogrzać niż niepotrzebnie się stresować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja merdając cały czas podczas grzania wyłączam garnek 3 stopnie przed wyznaczoną temp. Merda się jeszcze z 5 minut i w całym garnku temp się stabilizuje na właściwej. Tak jak pisali poprzednicy musisz to wyczuć. Tylko pamiętaj o mieszaniu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.