Skocz do zawartości
leech

Filtrator z oplotu na zewnątrz garnka podczas zacierania

Rekomendowane odpowiedzi

Yo

 

Ja zostawiałem cały czas w środku i nie było problemu z mieszaniem, filtracją itd.

 

 

Pozdro

Edytowane przez WielkiX

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam,

czy w przypadku zacierania w garnku elektrycznym przymocowany do kranika filtrator z oplotu wyciągnąć na zewnątrz i przed filtracją zatopić?

Zależy czym mieszasz, jak jakimś mieszadłem patentowym/elektrycznym toraczej lepiej wyciągnąć żeby szkód nie narobiło, a jak ręcznie to chyba może zostać tylko żeby Ci się słód po filtratorem nie przypalał.

Ja osobiście to bym podwiesił gdzieś z boku, ale rób jak uważasz

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam w garnku na cały czas zacierania. Merdadło z silnikiem. Nic się nie dzieje. Możesz ewentualnie usztywnić filtrator poprzez wsunięcie do środka kawałka drutu miedzianego i wtedy sobie ułożysz dokładnie w garnku tak jak Ci pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobrze jest też wsadzić do środka filtratora drut miedziany, wtedy możesz go sobie uformować i jest większe prawdopodobieństwo że jak go dociśniesz do spodu to się nie będzie podnosił

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko trzeba uważać przy mieszaniu, bo można go odkręcić. Mi się tak zdarzyło, bo zapomniałem w którą stronę był zwrócony leżąc na dnie. Wsadzanie łapy do gorącego zacieru celem dokręcenia filtratora - bezcenne doświadczenie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok, dzięki.

Jeszcze jedno pytanko. Jak to jest z kontrolowaniem temperatury w garnku elektrycznym. Mając na uwadze bezwładność cieplną, ile stopni przed osiągnięciem konkretnej temperatury trzeba wyłączyć grzałkę?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Yo

 

To już musisz sam wyczuć na swoim/ danym sprzęcie. Ja robiłem pamiętam tak, że gdzieś tak 2 - 3 stopnie przed wyłączałem i było git. Na początek daj większy margines - najwyżej dogrzejesz do żądanej temp.

 

Ps. Ja mam garnek Bifnet, bodajże 27 L

 

 

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawsze lepiej dogrzać niż niepotrzebnie się stresować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja merdając cały czas podczas grzania wyłączam garnek 3 stopnie przed wyznaczoną temp. Merda się jeszcze z 5 minut i w całym garnku temp się stabilizuje na właściwej. Tak jak pisali poprzednicy musisz to wyczuć. Tylko pamiętaj o mieszaniu!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×