Skocz do zawartości
tenebri

przepis na dubbla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Będę w weekend mocował się z dubbelkiem, myślę nad takim składem:

3,5 kg pilzneński

0,7 kg monachijski

0,4 kg carared

ok 0,3 kg karapils (resztki chcę się tego pozbyć)

0,2 kg special B

0,5 kg cukru karmelizowanego

Czy do dubbla będzie pasowało dodać np żurawinę zamiast rodzynek? czy jest za kwaśna?

Chmielenie Marynka 30g i 20g Fuggles.

Drożdże to będzie gęstwa z Wyeast 1388 Belgian Strong Ale po Blond Ale.

Co ewentualnie dodać albo odjąć z tego składu?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Odpuściłbym i rodzynki... i żurawinę. Dobrego dubbla nie trzeba dodatkowo tuningować. :/ Tylko zaufać odpowiednim drożdżom i fermentacji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Okej, tak więc zrezygnuję z dodatków. Nie miałem jeszcze okazji kosztować żadnego piwa belgijskiego więc i tak nie wiem jak ono ma smakować:(. Tak więc jak będzie smaczne to mi wystarczy:) .

Edytowane przez tenebri

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Okej, tak więc zrezygnuję z dodatków. Nie miałem jeszcze okazji kosztować żadnego piwa belgijskiego więc i tak nie wiem jak ono ma smakować:(. Tak więc jak będzie smaczne to mi wystarczy:) .

Zanim uwarzysz dubbla sprawdź jak on smakuje, bo możesz być rozczarowany. Nie jest to piwo łatwe w odbiorze i nie każdemu przypada do gustu (ja osobiście nie jestem ich zwolennikiem, nie to co Josefik-znany wielbiciel belgiskich piw).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Okej' date=' tak więc zrezygnuję z dodatków. Nie miałem jeszcze okazji kosztować żadnego piwa belgijskiego więc i tak nie wiem jak ono ma smakować:(. Tak więc jak będzie smaczne to mi wystarczy:) .[/quote']

Zanim uwarzysz dubbla sprawdź jak on smakuje, bo możesz być rozczarowany. Nie jest to piwo łatwe w odbiorze i nie każdemu przypada do gustu (ja osobiście nie jestem ich zwolennikiem, nie to co Josefik-znany wielbiciel belgiskich piw).

No tak zwolennikiem nie jesteś ale dziwnym trafem zrobiłeś nieoficjalnie piwo imprezy - zeszłorocznej brackiej jesieni. Mam świadków. :(

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Zanim uwarzysz dubbla sprawdź jak on smakuje, bo możesz być rozczarowany. Nie jest to piwo łatwe w odbiorze i nie każdemu przypada do gustu (ja osobiście nie jestem ich zwolennikiem, nie to co Josefik-znany wielbiciel belgiskich piw).

Ogólnie nie jestem wielkim smakoszem i znawcą piw, mało stylów znam z degustacji, więc jestem otwarty na wszelkie nowości. Staram się teraz ważyć wszystkiego po trochu, później się zobaczy. Jak coś mi zasmakuje to będę to powtarzał i rozwijał.... Oczywiście inną sprawą jest to czy te moje piwa przypominają oryginalny styl... ale to już dla mnie mniej ważne:) Podstawa to to, że piwo pijalne i smaczne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Piwo warzymy.

 

Ogólnie nie jestem wielkim smakoszem i znawcą piw, mało stylów znam z degustacji, więc jestem otwarty na wszelkie nowości. Staram się teraz ważyć wszystkiego po trochu, później się zobaczy. Jak coś mi zasmakuje to będę to powtarzał i rozwijał.... Oczywiście inną sprawą jest to czy te moje piwa przypominają oryginalny styl... ale to już dla mnie mniej ważne:) Podstawa to to, że piwo pijalne i smaczne.

Trend poznawczy rzeczywiście masz dobry. Zastanów się co zrobisz gdy uwarzysz wspaniale smakujące Ci piwo a domorośli sensorycy (przepraszam nie wiem czy prawidłowo odmieniłem to słowo) piwa powiedzą Ci ze ze stylem ono nie ma nic wspólnego.

Życzę wielu przyjemności w czasie podróży w której będziesz poznawał smaki piw.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że warzymy:)

 

Trend poznawczy rzeczywiście masz dobry. Zastanów się co zrobisz gdy uwarzysz wspaniale smakujące Ci piwo a domorośli sensorycy (przepraszam nie wiem czy prawidłowo odmieniłem to słowo) piwa powiedzą Ci ze ze stylem ono nie ma nic wspólnego.

A jakoś nie widzę w tym problemu, na konkursy wysyłać piwa nie będę a znajomi czy rodzina i tak są pod wrażeniem nowych smaków:) W moim towarzystwie nie ma znawców piwa więc każdy inny smak niż ten z Żubra, Tyskiego, Lecha... to dla nich coś świeżego:). Jednak ciężko co niektórym wytłumaczyć, że piwo o smaku czy aromacie owocowym to nadal piwo i nie tylko dla kobiet... Każdy ma inny gust, ale niestety już za długo byliśmy męczeni koncernowymi nijakimi smakami.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Odpuściłbym i rodzynki... i żurawinę. Dobrego dubbla nie trzeba dodatkowo tuningować. :) Tylko zaufać odpowiednim drożdżom i fermentacji.

Z tego co czytałem to masz duże doświadczenie w belgach więc mam pytanie ,czy robiłeś może dubbla na Wyeast 1214.

Robiłem na nich jedynie strong ale (te drożdżo bardzo mi przypasowały więc chciałbym spróbować z dubblem).

pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×