Jump to content
Sign in to follow this  
tenebri

przepis na dubbla

Recommended Posts

Witam!

Będę w weekend mocował się z dubbelkiem, myślę nad takim składem:

3,5 kg pilzneński

0,7 kg monachijski

0,4 kg carared

ok 0,3 kg karapils (resztki chcę się tego pozbyć)

0,2 kg special B

0,5 kg cukru karmelizowanego

Czy do dubbla będzie pasowało dodać np żurawinę zamiast rodzynek? czy jest za kwaśna?

Chmielenie Marynka 30g i 20g Fuggles.

Drożdże to będzie gęstwa z Wyeast 1388 Belgian Strong Ale po Blond Ale.

Co ewentualnie dodać albo odjąć z tego składu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpuściłbym i rodzynki... i żurawinę. Dobrego dubbla nie trzeba dodatkowo tuningować. :/ Tylko zaufać odpowiednim drożdżom i fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej, tak więc zrezygnuję z dodatków. Nie miałem jeszcze okazji kosztować żadnego piwa belgijskiego więc i tak nie wiem jak ono ma smakować:(. Tak więc jak będzie smaczne to mi wystarczy:) .

Edited by tenebri

Share this post


Link to post
Share on other sites
Okej, tak więc zrezygnuję z dodatków. Nie miałem jeszcze okazji kosztować żadnego piwa belgijskiego więc i tak nie wiem jak ono ma smakować:(. Tak więc jak będzie smaczne to mi wystarczy:) .

Zanim uwarzysz dubbla sprawdź jak on smakuje, bo możesz być rozczarowany. Nie jest to piwo łatwe w odbiorze i nie każdemu przypada do gustu (ja osobiście nie jestem ich zwolennikiem, nie to co Josefik-znany wielbiciel belgiskich piw).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Okej' date=' tak więc zrezygnuję z dodatków. Nie miałem jeszcze okazji kosztować żadnego piwa belgijskiego więc i tak nie wiem jak ono ma smakować:(. Tak więc jak będzie smaczne to mi wystarczy:) .[/quote']

Zanim uwarzysz dubbla sprawdź jak on smakuje, bo możesz być rozczarowany. Nie jest to piwo łatwe w odbiorze i nie każdemu przypada do gustu (ja osobiście nie jestem ich zwolennikiem, nie to co Josefik-znany wielbiciel belgiskich piw).

No tak zwolennikiem nie jesteś ale dziwnym trafem zrobiłeś nieoficjalnie piwo imprezy - zeszłorocznej brackiej jesieni. Mam świadków. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zanim uwarzysz dubbla sprawdź jak on smakuje, bo możesz być rozczarowany. Nie jest to piwo łatwe w odbiorze i nie każdemu przypada do gustu (ja osobiście nie jestem ich zwolennikiem, nie to co Josefik-znany wielbiciel belgiskich piw).

Ogólnie nie jestem wielkim smakoszem i znawcą piw, mało stylów znam z degustacji, więc jestem otwarty na wszelkie nowości. Staram się teraz ważyć wszystkiego po trochu, później się zobaczy. Jak coś mi zasmakuje to będę to powtarzał i rozwijał.... Oczywiście inną sprawą jest to czy te moje piwa przypominają oryginalny styl... ale to już dla mnie mniej ważne:) Podstawa to to, że piwo pijalne i smaczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

 

Piwo warzymy.

 

Ogólnie nie jestem wielkim smakoszem i znawcą piw, mało stylów znam z degustacji, więc jestem otwarty na wszelkie nowości. Staram się teraz ważyć wszystkiego po trochu, później się zobaczy. Jak coś mi zasmakuje to będę to powtarzał i rozwijał.... Oczywiście inną sprawą jest to czy te moje piwa przypominają oryginalny styl... ale to już dla mnie mniej ważne:) Podstawa to to, że piwo pijalne i smaczne.

Trend poznawczy rzeczywiście masz dobry. Zastanów się co zrobisz gdy uwarzysz wspaniale smakujące Ci piwo a domorośli sensorycy (przepraszam nie wiem czy prawidłowo odmieniłem to słowo) piwa powiedzą Ci ze ze stylem ono nie ma nic wspólnego.

Życzę wielu przyjemności w czasie podróży w której będziesz poznawał smaki piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, że warzymy:)

 

Trend poznawczy rzeczywiście masz dobry. Zastanów się co zrobisz gdy uwarzysz wspaniale smakujące Ci piwo a domorośli sensorycy (przepraszam nie wiem czy prawidłowo odmieniłem to słowo) piwa powiedzą Ci ze ze stylem ono nie ma nic wspólnego.

A jakoś nie widzę w tym problemu, na konkursy wysyłać piwa nie będę a znajomi czy rodzina i tak są pod wrażeniem nowych smaków:) W moim towarzystwie nie ma znawców piwa więc każdy inny smak niż ten z Żubra, Tyskiego, Lecha... to dla nich coś świeżego:). Jednak ciężko co niektórym wytłumaczyć, że piwo o smaku czy aromacie owocowym to nadal piwo i nie tylko dla kobiet... Każdy ma inny gust, ale niestety już za długo byliśmy męczeni koncernowymi nijakimi smakami.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Odpuściłbym i rodzynki... i żurawinę. Dobrego dubbla nie trzeba dodatkowo tuningować. :) Tylko zaufać odpowiednim drożdżom i fermentacji.

Z tego co czytałem to masz duże doświadczenie w belgach więc mam pytanie ,czy robiłeś może dubbla na Wyeast 1214.

Robiłem na nich jedynie strong ale (te drożdżo bardzo mi przypasowały więc chciałbym spróbować z dubblem).

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.