Skocz do zawartości
Celeborn

Glukoza a cukier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was.

Pierwszy post na forum i od razu laickie pytanie. :beer:

 

Będę robił pierwsze piwko z puszki. Zakupiłem osprzęt i brew kit COOPERS HERITAGE LAGER. Naczytałem się, że lepiej sobie darować cukier. Czy ta glukoza się nada?

 

allegro.pl/dextrose-glukoza-krystaliczna-1kg-do-piwa-i1691218574.html

 

Dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Witam was.

Pierwszy post na forum i od razu laickie pytanie. :beer:

 

Będę robił pierwsze piwko z puszki. Zakupiłem osprzęt i brew kit COOPERS HERITAGE LAGER. Naczytałem się, że lepiej sobie darować cukier. Czy ta glukoza się nada?

 

allegro.pl/dextrose-glukoza-krystaliczna-1kg-do-piwa-i1691218574.html

 

Dzięki i pozdrawiam.

Nadaje się. Każda glukoza się nadaje, problem w tym, żeby ją kupić jak najtaniej :/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
czy 10 zł za kilogram to "tanio"?

Tak to dobra cena. Zamiast glukozy możesz wsypać zwykły cukier kryształ i będzie jeszcze taniej. Ja tak robię często i różnicy nie wyczułem. Była tez na temat cukier czy glukoza dyskusja na forum. Oczywiście piwa zacieram, ale w ?puszkowym" powinno być tak samo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witaj. Do refermentacji stosowałem glukozę, a gdy ta się zkończyła zastosowałem cukier - różnicy nie wyczuwam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witaj

Ja również używam wyłącznie cukru.

Piłem piwa od piwowarów któzy używają wyłącznie glukozy i szczerze mówiąc nie ma różnicy. No chyba że jesteś ekspertem od kubków smakowych to może coś wyczujesz....

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ekspertem zdecydowanie nie jestem:) glukozę kupiłem wraz z zestawem więc użyje przy mojej pierwszej warce. A później jak wszystko wyjdzie będzie cukier:) dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Ekspertem zdecydowanie nie jestem:) glukozę kupiłem wraz z zestawem więc użyje przy mojej pierwszej warce. A później jak wszystko wyjdzie będzie cukier:) dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Tylko nie wiem, czy dobrze zrozumiałeś.

 

Glukozy i cukru możesz użyć TYLKO do refermentacji w butelkach już gotowego piwa (150-200 g).

 

Nikt (przynajmniej świadomie) nie radził ci używać cukru/glukozy jako uzupełnienia do brewkita,

gdy będziesz chciał uzyskac 20-22 l piwa. Wtedy tylko ekstrakty słodowe lub zrobienie 10-12 l piwa z samego brewkitu bez dodatków!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
lub zrobienie 10-12 l piwa z samego brewkitu bez dodatków!

Tak się nie da' date=' bo piwo wyjdzie dwukrotnie przechmielone[/quote']

Witam, to mój pierwszy post na forum:D

 

Ja robiłem pierwsze piwko właśnie w ten sposób, WES jasne, zgapiłem się i zamówiłem tylko puszkę nachmielonego ekstraktu. Cukru nie dałem, bo zasugerowałem się nieciekawymi opiniami na forum. Wyszło 12 l piwka i wręcz mam wrażenie, że jest troszkę za mało nachmielone. Na pewno nie jest przechmielone.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
lub zrobienie 10-12 l piwa z samego brewkitu bez dodatków!

Tak się nie da' date=' bo piwo wyjdzie dwukrotnie przechmielone[/quote']

Witam, to mój pierwszy post na forum:D

 

Ja robiłem pierwsze piwko właśnie w ten sposób, WES jasne, zgapiłem się i zamówiłem tylko puszkę nachmielonego ekstraktu. Cukru nie dałem, bo zasugerowałem się nieciekawymi opiniami na forum. Wyszło 12 l piwka i wręcz mam wrażenie, że jest troszkę za mało nachmielone. Na pewno nie jest przechmielone.

Uwzględniając powyższe posty - powinno się napisać:

 

"Tak się da, jednak piwo może wyjść przechmielone (w odniesieniu do tego, co przewidział producent brewkitu)"

 

moim zdaniam - zawsze to lepsze wyjście, niż piwo z dodatkiem 1 kg cukru/glukozy.

Edytowane przez strzelczyk76

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
lub zrobienie 10-12 l piwa z samego brewkitu bez dodatków!

Tak się nie da' date=' bo piwo wyjdzie dwukrotnie przechmielone[/quote']

Witam, to mój pierwszy post na forum:D

 

Ja robiłem pierwsze piwko właśnie w ten sposób, WES jasne, zgapiłem się i zamówiłem tylko puszkę nachmielonego ekstraktu. Cukru nie dałem, bo zasugerowałem się nieciekawymi opiniami na forum. Wyszło 12 l piwka i wręcz mam wrażenie, że jest troszkę za mało nachmielone. Na pewno nie jest przechmielone.

Ekstrakty chmielone WES 1,7 kg są chmielone na 12 l, więc zrobiłeś dobrze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tak się nie da' date=' bo piwo wyjdzie dwukrotnie przechmielone[/quote']

Witam, to mój pierwszy post na forum:D

 

Ja robiłem pierwsze piwko właśnie w ten sposób, WES jasne, zgapiłem się i zamówiłem tylko puszkę nachmielonego ekstraktu. Cukru nie dałem, bo zasugerowałem się nieciekawymi opiniami na forum. Wyszło 12 l piwka i wręcz mam wrażenie, że jest troszkę za mało nachmielone. Na pewno nie jest przechmielone.

Ekstrakty chmielone WES 1,7 kg są chmielone na 12 l, więc zrobiłeś dobrze.

No właśnie się zastanawiam, jak to jest z tymi ekstraktami... Bo niby są też sprzedawane zestawy na 23 litry - puszka ekstraktu chmielonego i niechmielonego - i jak wtedy z nachmieleniem?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam' date=' to mój pierwszy post na forum:D

 

Ja robiłem pierwsze piwko właśnie w ten sposób, WES jasne, zgapiłem się i zamówiłem tylko puszkę nachmielonego ekstraktu. Cukru nie dałem, bo zasugerowałem się nieciekawymi opiniami na forum. Wyszło 12 l piwka i wręcz mam wrażenie, że jest troszkę za mało nachmielone. Na pewno nie jest przechmielone.[/quote']

Ekstrakty chmielone WES 1,7 kg są chmielone na 12 l, więc zrobiłeś dobrze.

No właśnie się zastanawiam, jak to jest z tymi ekstraktami... Bo niby są też sprzedawane zestawy na 23 litry - puszka ekstraktu chmielonego i niechmielonego - i jak wtedy z nachmieleniem?

Wtedy są nachmielone mniej. Najlepiej więc, jak widzisz, chmielić samemu ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

WItam

a ja chciałem się dołaczyć i zapytać bo jutro będę pierwszy raz ważyl.Mam puchę 1.7 piwo jasne WES ekstrakt słodowy nachmielony!Pisze w instrukcji tak!

Zawartość puszki wlać do ok.5-6 litrów czystej wody, doprowadzić do wrzenia, mieszając, następnie gotować min. 10 minut. CZY dłużej?:smilies: Uzupełnić przegotowaną schłodzoną wodą do objętości 20-25 litrów, dokładnie mieszając.pytanko to na ile jest ta pucha na 12 czy 20-25 litrów?bo już sie gubię w tym!i czy robić tak jak piszą?:beer: w jakim przedziale temperatur najlepsza jest fermentacja burzliwa?a w jakiej cicha?Zamierzam część zlać na cichą a drugą cześć bezpośrednio do butelek ciekawi mnie czy bedzie różnica?:) a jeszcze pytanko czy do tej puchy jeszcze mam dodawać cukier czy juz nie?czy tylko do butelek i ile? a czy glukoza ma taką samą wartość co cukier?czy mnie lub więcęj?dziekuję i czekam!:|

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jak masz jedną puszkę 1,7 kg to najlepiej zrobić z tego 10 l. Jeżeli chcesz 20 (więcej nie rób) to musisz jeszcze coś dodać - w najgorszym wypadku cukier, ale nie uzyskasz w ten sposób dobrego piwa.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Mam pytanie, czy jak dam 200g glukozy na 23 litry piwa, to nagazuje się ono słabo, średnio, czy mocno?

Nie używam kalkulatorów, staram się robić piwa na wyczucie, 1 raz używam glukozy stąd moje pytanie.

Dotychczas sypałem ok. pół łyżeczki cukru na butelkę i moim zdaniem piwka mogły być nagazowane trochę bardziej.

Zależy mi na sporym gazie, ale żeby nie wylatywało z butelek.

 

Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Gdybyś jednak używał kalkulatora to wiedziałbyś, że trzeba tam podać między innymi temperaturę rozlewu, która ma dość istotny wpływ na ilość glukozy do refermentacji. Nie ma zatem co iść w zaparte i robić wszystko na oko, zwłaszcza jak się ma małe doświadczenie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowo:

Musisz być pewny, że piwo dofermentowało, jeśli tak się nie stało to 200g. = granaty. Nie ryzykuj i jeśli nie masz doświadczenia daj 120g. i spijaj za 2 tyg. a nie za tydzień :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Refermentacja będzie w 17 stopniach. Przy nagazowaniu 2,7 kalkulator wskazuje 168 gram cukru. Czyli jak zwiększę o 16% dla glukozy, to wyjdzie te 200g/23l. Czyli nie powinno być granatów?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×