KosciaK Posted November 30, 2014 Share Posted November 30, 2014 Chodzi mi o wysokość błony bakteryjnej jaka powstaje w czasie cichej. U mnie na powierzchni niewiele się działo po dodaniu blendu Wyeasta - piany praktycznie nie było. Błona też jakaś spektakularna się nie pojawiła (ale podobno nie musi, to bardziej kwestia dostępności tlenu), ot trochę bąbli, jakiś filmo-nalot. Pewnie dopiero po przelaniu i dodaniu owoców coś się więcej zacznie dziać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bender Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Dzięki za info, pozostaje zakup słojów i zabierać się do warzenia. Chcę uwarzyć 2 warki po 20 litrów. Wspomniano wcześniej, że jedno opakowanie Wyeast Lamic poradzi sobie z 40 litrami na cichej. Co o tym sądzicie ? Czy pomimo zmniejszonej ilość na starcie, drożdże i bakterie namnożą się w trakcie na tyle, żeby "prawidłowo" przeprowadzić cichą ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Dawałam mieszankę do flandryjskiego (Roeselare) na 2 wiadra,spokojnie dało radę,wiec pewnie te lambikowe też zadziałają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichus Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 U mnie po pierwszej fermentacji w dwóch wiadrach zlałem ich zawartość do balona 50l i zadałem jedną paczką. Po jakimś czasie - miesiąc albo półtora zaczęły pojawiać się naloty na powierzchni. Grudki, błona, itd. Myślę że w tym czasie bakterie się mnożyły i pokazały się po uzyskaniu odpowiedniej biomasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 70~zł za taki słój 25 litrowy na allegro. Sporo, ale szczerze mówiąc nie orientuje się po ile chodzą takie produkty ze szkła. Da się taniej kupić coś przyzwoitego do lambica? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 Balony na bazarach często chodzą taniej, można trafić w cenie 1zł/litr. Popatrz też za balonami na olx, czasem sie coś trafia. A najpewniejszy zakup to te 5l balony po 8-9 zł na allegro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 1, 2014 Share Posted December 1, 2014 No ale co mi po 5 litrowych, nie będę się bawił w rozkładanie warki na 5 części. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
galadh Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 (edited) Można użyć butli 5 galonowych (18,9l) po wodzie. Wykonane są z poliweglanu i stosowane z powodzeniem w wielu krajach. Używane można znaleźć nawet za 10zł. Edited December 9, 2014 by galadh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted December 9, 2014 Share Posted December 9, 2014 No ale co mi po 5 litrowych, nie będę się bawił w rozkładanie warki na 5 części. te 25litrowe słoje są warte swojej ceny - polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alechanted Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 Do mnie właśnie dojechał ten słój. Nie wiem jak sprawdza się w praktyce, ale sprawia dobre wrażenie i pewnie wezmę jeszcze ze dwa w przyszłości. Za te szelki bym nie nosił, bo jakoś średnio wierzę, że wytrzymają bujanie się z ponad 20kg i nie chcę się utwierdzać w tym przekonaniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted December 10, 2014 Share Posted December 10, 2014 A ja bym radził Ci jednak je założyć. O wiele lepiej się w nich nosi. Przenoszenie wystrzymają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 8, 2015 Share Posted February 8, 2015 Na allegro są 2 rodzaje takich słoi, różniące się z tego co widzę zamknięciem. http://allegro.pl/uniwersalny-sloj-balon-galon-dymion-na-wino-25l-s-i5043315817.html http://allegro.pl/uniwersalny-sloj-balon-galon-dymion-na-wino-25l-nw-i5043317491.html Jest tu jakaś różnica w wygodzie używania czy tylko czysto kosmetyczna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 (edited) Druga wersja ma tylko inny system zamykania, w pierwszej dość szybko wysycha woda w zgałębieniu i trzeba dolewać, druga wersja ma mniejszy pojemnik na wodę - czy lepszy to nie wiem, popytaj Undeath, widziałem że kupił tą drugą wersje. Edited February 9, 2015 by WiHuRa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 W moim słoju bardzo szybko z pojemnika znika woda... Zastawiałem się czy to nie sprawka psa, ale zabezpieczyłem na tydzień słój i faktycznie samo wysycha i raz na tydzień trzeba uzupełnić tą wodę. Za to do cichej nadają się idealnie Słój obsłużył już 2-3 piwa i jest dość wygodny choć widzę, że wersja moja jest robiona trochę po kosztach - poszły mi paski do noszenia słoja i z zamknięciem stałym słoja trzeba uważać bo po kilkudziesięciu użyciach plastik na bank pęknie... Zobaczymy z czasem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kontrabas Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Jakiego rodzaju owoce nadają się do Lambica? Czy np. śliwki węgierki albo brzoskwinie mogą być? Mam ich zwykle dużo w ogródku i się marnują, a w tym roku postanowiłem, że zrobię Lambica. Myślałem jeszcze o winogronach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 (edited) Jakiego rodzaju owoce nadają się do Lambica? Czy np. śliwki węgierki albo brzoskwinie mogą być? Mam ich zwykle dużo w ogródku i się marnują, a w tym roku postanowiłem, że zrobię Lambica. Myślałem jeszcze o winogronach. Myślę, że każde z tych owoców będą dobre do zrobienia Fruita. Śliwki spotęgują na pewno kwaśny smak, ale myślę że to też bardzo dobra opcja. Stosunek owoców 1kg-3-3,5l piwa Typowy Kriek jest z wiśniami, do Fruitów dodaje się najróżniejszych owoców. Polecam dodatek truskawek. Próbowałem też czarnej porzeczki i wynik bardzo zadowalający. Na cichą polecam Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend Edit: Śliwki porozcinaj, ale nie dryluj. Zostaw z pestkami. Edited February 22, 2015 by vettis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Jakiego rodzaju owoce nadają się do Lambica? Czy np. śliwki węgierki albo brzoskwinie mogą być? Mam ich zwykle dużo w ogródku i się marnują, a w tym roku postanowiłem, że zrobię Lambica. Myślałem jeszcze o winogronach. Powinieneś już go uwarzyć. Przefermentować (S-33) zlać do balona i zadać mieszankę Wyeast. A po pojawieniu się owoców późnym latem/ początkiem jesieni dodać owoce i potrzymać je do lutego 2016, wtedy rozlać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kontrabas Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Właśnie wczoraj uwarzyłem 40 litrów i zamierzam potem zrobić trzy, cztery różne rodzaje, z róznymi owocami. Czym je dosładzać, jeśli wyjdą za kwaśne? Stevia może być, czy będzie sztuczne w smaku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Z dosładzaniem bym uważał. To że dany cukier jest nieferermentowalny dla drożdży piwowarskich nie znaczy, że pozostałe organizmy z blendu lambikowego też nie będą w stanie sobie z nim poradzić. Ale tu niech się wypowie ktoś mający większe doświadczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 używałem ksylitolu, słodził, nie był pożywką dla drożdży Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Dosładzam czasem kwas chlebowy ksylitolem, dziwna sprawa,ale to ustrojstwo jest bakteriobójcze (zresztą później przeczytałem,że wciera się go w zęby,właśnie w tym celu), no więc jak dałem 300 g na 25 l kwasu to z kwasu zrobił osie piwo,prawie kompletnie się nie skwasiło,normalnie kwasi się w 24 godz. być może inne bakterie też zostaną wybite przez ten cukier,ale to trzeba by sprawdzić na sobie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Dosładzam czasem kwas chlebowy ksylitolem, ... zostaną wybite przez ten cukier,ale to trzeba by sprawdzić na sobie . Może dlatego, że to nie cukier? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Może... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robler Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Ksylitol to alkohol z chemicznego punktu widzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 (edited) Mam pytanie odnośnie pobierania pracującego lambika w celu zaszczepienia nowego. Kiedy to najlepiej zrobić i w jaki sposób ? Będę miał dwa balony 10 i 15 litrów. Jeden z nich dostanie owoce jak przyjdzie sezon. O ile domyślam się że wystarczy pobranie po prostu wężykiem jakiejś ilość lambika i dodanie do nowego , to nie wiem właśnie kiedy to najlepiej zrobić i ile pobrać do zaszczepienia około 20 litrów nowego ( po fermentacji normalnymi drożdżami ) lambika. Edited March 10, 2015 by pepek84 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts