Jump to content
Sign in to follow this  
pablo

Co używać a czego unikać przy czyszczeniu i dezynfekcji kegów 19l?

Recommended Posts

OXI, piro, NaOH (3%), kret, ACE, ... są różne środki.

 

Które są wskazane a których nie należy stosować w kegach?

Co sprawdza się najlepiej do czyszczenia a co do dezynfekcji?

Czy po gruntownym czyszczeniu (rozbiórka kega na części) warto zalać keg jakim roztworem dezynfekującym do momentu rozlewu (jak długo może tak stać)?

 

(wiem, że gdzieś takie pytania i odpowiedzi już padły, ale nie mogę namierzyć :beer:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przychylam się do pytania, moje od niedawna kegi śmierdzą starym serem, a resztki cieczy na dnie wyglądają jak stara brunatna serwatka :/:beer:

 

Ponoć dobrym i tanim jest chlorowy wybielacz z marką carefour (lub którejś z podobnych sieci) z dodatkiem wodorotlenku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponoć nie powinno się stosować wybielaczy chlorowych do kegów.

 

Ja używam ług sodowy + szczota do kibla do czyszczenia i jodopowidonu do dezynfekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Stosuje sodę od ponad 8 lat i jest OK.

soda = NaOH, NaHCO3 ?

stosujesz - jak konkretnie, jakieś uwagi rady dla początkującego w temacie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ponoć nie powinno się stosować wybielaczy chlorowych do kegów.

Skoro tak, to ClO2 jest ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Stosuje sodę od ponad 8 lat i jest OK.

soda = NaOH' date=' NaHCO3 ?

stosujesz - jak konkretnie, jakieś uwagi rady dla początkującego w temacie?[/quote']

NaOH.

Stężenie 2-3%, leje do kega 1-2 litry. Ługu sodowego używam wielokrotnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja stosuję wodę+płyn, przepłukuję. Wrzątek+OXI i tak zostawiam do rozlewu, nawet siedzi 2 tyg. i nic się złego z tym nie dzieje. Przed rozlewem wylewam i nalewam piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Stosuje sodę od ponad 8 lat i jest OK.

soda = NaOH' date=' NaHCO3 ?

stosujesz - jak konkretnie, jakieś uwagi rady dla początkującego w temacie?[/quote']

NaOH.

Stężenie 2-3%, leje do kega 1-2 litry. Ługu sodowego używam wielokrotnie.

Takie doświadczenie tylko należy naśladować :/

 

Dopytałem na PW i oto wnioski:

* 2-3% roztwór NaOH (2-3kg na 100l wody)

* keg zalać roztworem i niech czeka do następnego użycia

* przed następnym użyciem NaOH przelać do pustego kega

* keg przepłukać wodą i zalać piwem

 

Dzięki Wesoly :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

najpierw zimna woda, potem ciepła woda, płukanie 1,5 - 2 % roztworem NaOH, a następnie płukanie ciepłą wodą a na koniec prawie wrzątkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie w spożywce używa się ługu sodowego 1,5-2% w temp. ok. 70st.C i przy opdowiednim przepływie w adekwatnym czasie myje wszystko. Czasem trzeba coś wstępnie domyć ręcznie, a potem mycie w CIP. Od czasu do czasu mycie kwasowe. Po myciu jest stosowana dezynfekcja. Ale to wszystko zależy.. jeśli od razu kolejny proces to po myciu nie ma co dezynfekować. Ale jeśli instalacja ma zostać na kilka dni to trzeba coś tam wtłoczyć w rury, aby nic nie narosło. W przypadku kega to mycie sodą jest bardzo dobre.. ale coś mi się wydaje, że to przerost fomy nad treścią.. bo i co tam w nim sie ma osadzić, że tak bardzo radykalnie go trzeba by traktować? Bardzo sotrożenie to pewnie nie zaszkodzi, ale zwykłe mycie nawet płynem do mycia naczyń pewnie by wystarczyło no i potem dobre płukanie. Co innego dezynfekcja. Ta być musi bezwzględnie. Kwestia czego się użyje. Jak chemia to trzeba w większości wypłukać, a tu zagrożenie bo nie wiadomo jaka woda. A jak wrzątek to jaką osiągnie się temperaturę i jaki czas w niej. Jeśli temperatura kega spadnie sporo poniżej 90.st.C to można powiedzieć, że nici z dezynfekcji. Czas też istotny.. przynajmniej minuta musi być. Jak ktoś będzie zaintersowany co się zabija, kiedy i czym jeśli chodzi o temperaturę to postaramn się podać. To tak teoretycznie. A praktycznie każdy robi jak uważa i na ile mu wiedza pozwala. W przypadku OXI chyba nie ma się co zastanawiać.. przepłukać roztworem.. resztkę wylać i nic jż nie robić.. nie ma obawy.. nic się tam nie namnoży.. to nie apteka. A pozostałości są w znikomej ilości w stosunku do zalanego piwka do kega. W przypadku innych roztworów trzeba się zastanowić co się robi i na co środki dezynfekujące pozwalają i do czego są przeznaczone. Bardziej bym się tu obawiał zakażenia które powstaje na drodze warzelnia.. fermentacja.. keg. Ale uwaga na zakamarki w kegu.. czuli rurki wewnątrz, a pewnie i przyłącza. Jak keg to pewnie i do szybkiego spożycia.. podstawowe zasday i nie zdąży się tam nic stać.

 

Stal nierdzewna generalnie nie lubi chloru. Podchloryn sodu robi spore zniszczenia i trzeba z nim ostrożnie. W przypadku stali 304 ma to szczególne znaczenie. W przypadku stali 316 już mniej. Na teraz nie podam stężenia w ppm - mogęc os pokręcić, ale wiem z praktyki, że to dobrze nie działa. Nie sądze by keg był zrobiony ze stali 316. Był by za drogi.. ale może się mylę to ktoś może sprostuje.

W przypadku jeśli powierzchnia kega zostanie uszkodzona czyli pojawijaja się pory to dezynfekcja chemiczna może być nieskuteczna.

Edited by henry

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.