Jump to content
Jejski

Moje przemyślenia.

Recommended Posts

11 minut temu, Ravage miodosytnik napisał:

Na pewno znajdą się osoby które korzystają lub korzystały z takiego filtratora. Jakie są wasze opinie?

 

https://allegro.pl/oferta/filtrator-do-piwa-typu-spiralny-maly-100-cm-6784139726

Używałem go przez blisko 50 warek do momentu zmiany garnka. Powiem krótko, jest wart swoich pieniędzy. Nawet jak filtrowałem duże ilości żyta to ani razu mnie nie zawiódł.

Filtrowałem również przez niego chmieliny, spisywał się również dobrze, z małym ale w porównaniu do hop-stoppera.

filtracja-chmielin-hop-stopper.thumb.jpg.b93d5301b8f7a42e0e50507db864acdd.jpg

tak sobie radził hop-stopper

 

Hop-stopper wybierał mi wszystko, straty były wielkości brzeczki uwiezionej w chmielinach. Ze sprężyną są większe straty. Podczas filtracji brzeczki, lustro opada. Jak dojdzie do miejsca mocowania sprężyny do kranika, to złapie powietrze i skończy filtrację. Zamontowałem sprężynę przez kolanko, które było skierowane lekko w dół, na tyle ile sprężyna pozwalała. Straty były wtedy około 2 litrów przy moim mocowaniu. W przypadku sprężyny mocowanej przez kolanko brzeczki zostawało gdzieś do połowy śrubunku na wyższym zdjęciu.

 

Podsumowując, jeżeli liczysz się z lekko większymi stratami to sprężyna jest super wyborem typu dwa w jednym.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to jest jakaś przeróbka z tą sprężyna czy jak to niby ma być? Tak się zastanawiam czy wiadro wytrzyma taka temperaturę zacierania? Jak to odfiltrowujecie? Tak jak kopyr na jednym z filmików pokazywał? W fermentorze? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Używałem go przez blisko 50 warek do momentu zmiany garnka. Powiem krótko, jest wart swoich pieniędzy. Nawet jak filtrowałem duże ilości żyta to ani razu mnie nie zawiódł.
Filtrowałem również przez niego chmieliny, spisywał się również dobrze, z małym ale w porównaniu do hop-stoppera.
filtracja-chmielin-hop-stopper.thumb.jpg.b93d5301b8f7a42e0e50507db864acdd.jpg
tak sobie radził hop-stopper
 
Hop-stopper wybierał mi wszystko, straty były wielkości brzeczki uwiezionej w chmielinach. Ze sprężyną są większe straty. Podczas filtracji brzeczki, lustro opada. Jak dojdzie do miejsca mocowania sprężyny do kranika, to złapie powietrze i skończy filtrację. Zamontowałem sprężynę przez kolanko, które było skierowane lekko w dół, na tyle ile sprężyna pozwalała. Straty były wtedy około 2 litrów przy moim mocowaniu. W przypadku sprężyny mocowanej przez kolanko brzeczki zostawało gdzieś do połowy śrubunku na wyższym zdjęciu.
 
Podsumowując, jeżeli liczysz się z lekko większymi stratami to sprężyna jest super wyborem typu dwa w jednym.
 
 
A jak chłodziłeś brzeczke przy hop stopperze? Chłodnica zanurzeniowa może negatywnie wpływać na jego prace.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, josephson napisał:

A jak chłodziłeś brzeczke przy hop stopperze? Chłodnica zanurzeniowa może negatywnie wpływać na jego prace.

@josephson chyba nie do końca rozumiem. Chodziłem karbowanką, potem ją wyjmowałem. Podczas odbierania brzeczki ustawiałem na zaworze przepływ poniżej 2 litrów na minutę. Ważne by w przewodzie nie było powietrza inaczej filtracja może stanąć. Przewód unosisz do góry i bardzo powoli upuszczasz. Brzeczka go wypełni calkiwiciie. Zbyt szybki przepływ zbije przełom i chmieliny, wtedy będzie leciało wieki. Powtórzę się zapewnie kolejny raz, ale to nie hop-stopper filtruje a warstwa, która ułoży się na nim. Dlatego jak rzucisz do garnka z 10 gramów szyszki to filtracja będzie łatwiejsza.

 

Hop-stopper robi się problematyczny w przypadku warek gdzie jest mało chmielu i wytrąci się duży przełom. Wtedy białka bardzo szybko go zalepiają. Takie pszeniczne może okazać się trudniejsze w filtracji od IIPA. Do takich piw zawsze dawałem szyszkę zamiast pelletu i dawało radę. Zresztą sprężyna też się potrafi przytkać od osadów białkowych. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentuję RISa. Z uwagi na zmiękczacz dosypałem gipsu piwowarskiego i soli epsońskiej w ilości po około pół łyżeczki od herbaty. Spróbowałem teraz próbki z FFT. Piwo wyszło odrobinę zbyt kwaskowe i popiołowe. Najprawdopodobniej za niska alkaliczność.

Zastanawiam się, czy zostawić na długie leżakowanie i liczyć, że się wszystko ułoży, czy dolać jeszcze na tym etapie rozpuszczonego gipsu i soli epsońskiej do fermentatora

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak obie mysle i rozmyslam nad zadawaniem drożdży suchych do piwa. Obejrzałem sobie Akademia Drożdżowa FM cz.I na youtube.

 

Zauważyłem lepsza fermentacje piwa na dwóch paczkach sucharów. A lubie robic warki po 24 - 26 l dlatego ze lubie miec dwie kraty politorywch flaszek i troche maleństw :)

 

Wiec czy taki starter na jednej paczce byłby równie dobry? np 1,5l + 300g suchego ekstraktu? czy mozna jednak na cukrze to zrobic? nie mam doswiadczenia z starterami.

 

Jakis kalkulator polecicie do obliczania ile trzeba komórek drożdżowych na jakas objetośc jesli chodzi o suchary czy płynne drozdze? 

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Starter rób z 1l wody i 100g suchego ekstraktu, takie 10BLG, drożdże kręć przez 48h sam Filip z FM tak zaleca ;) czy dobrze rozumiem, chcesz robić starter z sucharow? Jeżeli tak nie ma to sensu, poprostu kup dwie paczki wyjdzie tyle co za płynne FM

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Juniorek napisał:

czy dobrze rozumiem, chcesz robić starter z sucharow? Jeżeli tak nie ma to sensu, poprostu kup dwie paczki wyjdzie tyle co za płynne FM

 

Tak, sugerujesz ze nie na mnożą się? , czy z jakiegoś innego powodu nie ma to sensu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Juniorek napisał:

Jest kilka artykułów na temat tego ze suchary nie chcą się mnożyć, jak starter to z płynnych. Osobiście tez robiłem starter z gęstwy 

Ale jak tez starter moze niechceic sie mnożyć. Te drozdze wsadzone do fementora sie juz niby nie namnażają? Wedle tej teori na dnie nie mogło by być centymetrowej warstwy drozdzy

Share this post


Link to post
Share on other sites

suchary są na tyle tanie ze nie warto robić starterów. Zainteresuj się płynnymi, lub wykonaj starter z sucharow i zdaj relacje.

Wedlug mnie odpowiednia kolba do starterów to minimum 2l 

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, Juniorek napisał:

suchary są na tyle tanie ze nie warto robić starterów. Zainteresuj się płynnymi, lub wykonaj starter z sucharow i zdaj relacje.

Wedlug mnie odpowiednia kolba do starterów to minimum 2l 

A zrobię zwykle tylko po to by sam siebie przekonać i oczywiscie podziele się dswiadczeniemai

 

Co do tej kolby to jak znam zycie juniurek ma racej w 100%, bo w 2 litrowej zawsze zrobisz 1 litr starteru a nigdy np połtorej czy dwa jak będzie trzeba

Share this post


Link to post
Share on other sites

A do lagera 12blg wystarczy litrowy starter z jednej fiolki FM30? Tak zrobiłem i po 24h cisza  póki co. Po 15 warkach spróbowałem lagera i to mój pierwszy starter i się zastanawiam. Starter 1l wody na 100g suchego ekstraktu, zagotowany 20 min, schłodzony do 25°C, dodałem drożdże i kręciłem 48h. Po tym czasie do lodówki i brzeczke wylałem, a drożdże do brzeczki schłodzonej do 10°C. Drożdże w tej samej temperaturze. Fermentacja w CoolBagu - aktualnie 8°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiadomo, do 10l wystarczy natomiast do 100l już nie. Tak pozatym to te drożdże kiepsko startują w 8* daj im na start 10

Share this post


Link to post
Share on other sites

W CoolBagu mam aktualnie 8°C, brzeczka 10°C - przy zadaniu nawet 12°C, co mieściło się w widełkach. Oczywiście warka 20l. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 20.10.2019 o 13:32, DanielN napisał:

Hop-stopper wybierał mi wszystko, straty były wielkości brzeczki uwiezionej w chmielinach.

 

@DanielN popraw mnie jestli sie mylę , ale wydaje mi sie ze lewa strona (przeciwległa do mocowania hopstoppera) schodzi ku dołowi . nigdy nie udało mi sie tak ładnie wyciągnąć brzeczki jak na Twoim zdjęciu. czy stosowałeś jakieś modyfikacje np krótsze śruby lub kolanko zeby schodził on niżej końcówką gdzie jest koniec rurki?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Suchejroo napisał:

A do lagera 12blg wystarczy litrowy starter z jednej fiolki FM30?

Wczoraj zadałem do 10-tki 1,3l startera 8st. i po 24 h jeszcze się zbierają,  robiłem przed rokiem podobne i starczyło, nie mam niestety notatek po jakim czasie ruszyły.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, leonzn napisał:

 

@DanielN popraw mnie jestli sie mylę , ale wydaje mi sie ze lewa strona (przeciwległa do mocowania hopstoppera) schodzi ku dołowi . nigdy nie udało mi sie tak ładnie wyciągnąć brzeczki jak na Twoim zdjęciu. czy stosowałeś jakieś modyfikacje np krótsze śruby lub kolanko zeby schodził on niżej końcówką gdzie jest koniec rurki?

@leonzn w hop-stopperze rurka była wygięta, pisze była bo poprzedni garnek sprzedałem i przesiadłem się na trochę inny sprzęt. Więc przekręcając ją i dokręcając śrubek mogłem regulować wysokością gdzie był wlot rurki. Hop-stopperze musiałem się nauczyć. Po pierwsze miałem siatkę 0.45, bo na 0.35 za często się zapychał, zwłaszcza wtedy gdy przełom był duży i było mało chmielu. Po drugie hop-stoper montowałem tak, że nie dotykał dna. Miałem przynajmniej centymetr od spodu. Więc rurka była minimalnie 1.5 cm od dna. Pamiętaj, że na dnie masz chmieliny i osad więc strata brzeczki jest niewielka. Cześć osób widziałem ma nóżki na dnie hop-stoppera by ten nigdy nie leżał na dnie. Wg mnie to dobry pomysł bo ułatwia montaż. Jeżeli hip-sopper leży za nisko to chmieliny podejdą pod spód zbija się i zapchają go od spodu. Wtedy masz stratę powierzchni filtracyjnej i albo wolniej leci albo się przytyka. Zatem warto mieć lekki odstęp od spodu. Po trzecie filtracja. Hop-stoperem filtrowane od razu po schłodzeniu, nie czekałem. Odbierałem przednia brzeczkę, która leciała mętna i wewalem ponownie. Przepływ był taki, że 20 litrów leciało mi około 15-20 minut, w międzyczasie sprzątałem. Na początku powolny poniżej litra na minutę. Potem zwiększałem jak zaczęło lecieć klarowne i pod koniec ponownie zmniejszałem. Po czwarte, nie używałem hop-stoppera gdzie było mało chmielu, bo wtedy jest duża przewaga przełomu i to on zatyka. Wtedy używałem sprężyny (taki wężyk z oplotu ale wykonany całkowicie z nierdzewki, on może zastąpić hop-stopper, jeżeli akceptujesz dwa litry więcej strat, przy garnku 36l). Po piąte, często używałem na FWH szyszki. Ona sporo pomaga w filtracji, 10-15 gramów szyszki robi filtrację prostszą, jezeli brzeczka jest schlsdzana szybko, to szyszka opada jako pierwsza dno.

 

Na nowej zabawce używam hop-stoppera z oczkiem 1mm, trochę dłużej trwa ułożenie warstwy filtrującej z chmielin po wyłączeniu grzania (nie używam kosza, chmiel pływa luzem) i trochę dłużej leci mętna brzeczka, ale mało mnie to boli, bo zawracam ją wymuszonym obiegiem. Oczka są na tyle duże,  że pompa ma co tłoczyć a na tyle małe, że wymienik w czasie cyrkulacji gorącej brzeczki się nie zapycha od drobin chmielu.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...