Jump to content
Sign in to follow this  
pieddro

jakie drożdze w briukicie ?

Recommended Posts

Witajcie !

Trzecia (i pół) z kolei moja warka (ostatnia briukitowa;-) właśnie fermentuje już 4 dzień. To IPA z zestawu Coopersa. Fermentacja przechodzi chyba najładniej z dotychczasowych (zapewne to efekt podniesienia średniej temp. ponieważ użyłem izolatora do fermentora własnej produkcji z piany montażowej - spadek °Blg jest najszybszy porównując poprzednie warki przy tej samej temperaturze w piwnicy - 19°C ).

 

Z informacji, które do tej pory znalazłem wiem jedynie, że drożdze te to górna fermentacja. W takim razie czy można użyć gęstwy do nastepnej warki z zacieraniem? Myślałem o BelgianPA.

 

co o tym myslicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie warto. Gdyby były to jakieś konkretne drożdże to jeszcze, ale te to wywal.

 

Z suchych drożdży gęstwy nie opłaca się wykorzystywać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie warto. Gdyby były to jakieś konkretne drożdże to jeszcze, ale te to wywal.

 

Z suchych drożdży gęstwy nie opłaca się wykorzystywać.

Czyli jak rozumiem, wszystkie suche drożdze używa się tylko raz? Jeśli w takim razie chcę po pierwszym zacieraniu uzyć ich jeszcze raz, to powinienem zainwestować w płynne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepsze efekty smakowe dają drożdże płynne choć cenowo są kilka razy droższe .Możesz sobie kupić drożdże płynne do kilku gatunków piw i tak ustawiać kolejne warki żeby gęstwa była szybko wykorzystywana do następnej warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam gęstw po drożdżach suchych. Pochodzenie nie ma znaczenia :D. Z tym, że akurat te dodawane do brewkitów są raczej mało ciekawe i chyba lepiej kupić konkretne drożdże pod konkretny styl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też używam drożdże suche wielokrotnie - US-05 do amerykańskich ales i ostatnio Nottingham do ales angielskich. Inna sprawa, że nie wiadomo jakie masz drożdże w tym BrewKitcie, więc pewnie nie wyjdzie ci z tego "Belgijskie IPA" lecz "jakieś IPA" . Co wcale nie znaczy, że to będzie złe piwo :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko raz , przy pierwszej warce nie zebrałem gęstwy z suchych. Jak do tej pory zawsze przynajmniej raz używam ich ponownie. Jakoś nie widzę problemów ani straty jakości. Kwestia pilnowania czystości procesu. A to samo tyczy się płynnych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja również używam gęstw po suchych drożdżach i jak na razie nie narzekam na jakość piwa :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.