Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Browar Wyłudki #54 Szkockie mocne ale

Recommended Posts

Aromat 11/12

Aromat niezbyt mocny, słodowo-miodowy, figowy, przyjemny, ciężki

 

Barwa 3/3

Ciemnoczerwony, klarowny

 

Piana 3/6

Niewysoka, drobnoziarnista, mało trwała

 

Smak 16/17

Słodowe, świetny posmak figowy, słodki w końcówce. Alkoholu praktycznie nie czuć, choć jest obecny w tle, jak w czekoladkach z koniakiem.

Nie jest też klejąco słodkie, choć goryczka nie jest wyczuwalna.

Bardzo pijalne, deserowe, moc niezauważalna.

 

Goryczka 6/6

Niska, praktycznie niewyczuwalna, ale wystarcza do zrównoważenia słodyczy

 

Odczucie w ustach 6/6

Prawidłowe, kremowe, treściwe

 

Razem 45/50

 

Świetne piwo, najwyższa półka. Każdy browar szkocki byłby dumny z takiego wyrobu.

 

 

EDIT: po namyśle to jednak chyba piwo z browaru Wyłudki. Przepraszam, dostałem je ponad rok temu i już zapomniałem od kogo.

 

dori - zmieniłam nazwę browaru w tytule na prawidłową

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak # 54 - to moje ;)

Zachęcony Twoim opisem otworzyłem ostatnią buteleczkę.

Chyba troszkę za łaskawy jesteś dla tego piwa. Ja bym obciął za alkohol w smaku i aromacie ;)

W każdym bądź razie dziękuję za ocenę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może za mocno schłodzone było, bo wziąłem z lodówki, a pochłonąłem zbyt szybko, żeby się zdążyło ogrzać.

A bardzo mi podeszło, poprawiło mi humor na całe popołudnie. Takie i tylko takie właśnie magiczne piwa powinniśmy robić, na inne szkoda czasu i wysiłku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz próbuję Twoje Wee Heavy II #56

 

W zasadzie mógłbym przepisać powyższą ocenę, ujmując po 1-2 punkty z aromatu i smaku. Nie ma tak intrygującego smaku figowego, jest bardziej pospolity, śliwkowy. Mniej pełne, mniej słodkie, nieco bardziej przesunięte w kierunku goryczki. Alkohol lepiej ukryty, ale nie uzawałem tego za wadę, tamto piwo miało taki fajny alkoholowy "pazur".

 

Nadal świetne, ale tamto smakowało mi bardziej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otworzyłem właśnie przedostatnią butelkę. Masz rację, pierwsze miało więcej charakteru, ale chyba też było bardziej utlenione. Ale ogólnie da się pić :(

Dodam, że rok temu w Żywcu odpadło w eliminacjach jako piwo zakażone :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Otworzyłem właśnie przedostatnią butelkę. Masz rację, pierwsze miało więcej charakteru, ale chyba też było bardziej utlenione. Ale ogólnie da się pić :(

Dodam, że rok temu w Żywcu odpadło w eliminacjach jako piwo zakażone :rolleyes:

Ale które z nich? To #56 może i miało w sobie coś podejrzanego, brzeczkowego ...

 

A co do tego utlenienia, to nie wiem, czy w tych mocnych piwach ono nie jest nawet pomocne - wspomaga te ciekawe posmaki: figowe, śliwkowe, sherry...

Share this post


Link to post
Share on other sites

# 56

Miało być zapałczane. Ja nie czułem nic rok temu i nie czuję dzisiaj. Ale to może być zawsze kwestia kiepskiego podniebienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

 

Ale które z nich? To #56 może i miało w sobie coś podejrzanego, brzeczkowego ...

OT

chyba zacznę pić z powrotem ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam.

 

Ale które z nich? To #56 może i miało w sobie coś podejrzanego, brzeczkowego ...

OT

chyba zacznę pić z powrotem ...

Dziwnie się zachowujesz, Bielok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam.

 

Ale które z nich? To #56 może i miało w sobie coś podejrzanego' date=' [b']brzeczkowego [/b]...

OT

chyba zacznę pić z powrotem ...

Dziwnie się zachowujesz, Bielok.

Cześć :(

Ja? co to jest "coś podejrzanego brzeczkowego"? To jest normalny sposób wysławiania?

Przeczytaj co napisał Coder, ja to rozumiem tak:

Może miało coś podejrzanego może nie miało, może brzeczkowego a może nie brzeczkowego ... dla mnie to totalny brak zdecydowania i nastawianie się na sugestie innych degustatorów. Już wcześniej coś podobnego widziałem u Tieroo który pisał coś w tym kontekscie: dopiero jak ty zwróciłeś uwagę na cos tam to i ja to poczułem ........

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam.

 

 

OT

chyba zacznę pić z powrotem ...

Dziwnie się zachowujesz' date=' Bielok.[/quote']

Cześć :)

Ja? co to jest "coś podejrzanego brzeczkowego"? To jest normalny sposób wysławiania?

Przeczytaj co napisał Coder, ja to rozumiem tak:

Może miało coś podejrzanego może nie miało, może brzeczkowego a może nie brzeczkowego ... dla mnie to totalny brak zdecydowania i nastawianie się na sugestie innych degustatorów. Już wcześniej coś podobnego widziałem u Tieroo który pisał coś w tym kontekscie: dopiero jak ty zwróciłeś uwagę na cos tam to i ja to poczułem ........

No to prosze bardzo teraz ja sie wynosze z forum...widac rozwoj jest tępiony, a wszelkie próby nabierania doświadczenia niedlugo bedą pietnowane jak w średniowieczu. Zaczyna sie od wytykania palcami a potem sie kończy na stosie.

 

Uprzedzam że Tekst powyżej jest sarkazmem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieję, że dla wszystkich znajdzie się miejsce na tym forum. Bardzo proszę tylko o szanowanie zdania/podejścia innych osób. Bielok proszę nie zaczynaj od nowa całego zamieszania. Jeśli drażnią Cię oceny dokonywane przez sędziów PSPD to po prostu ich nie czytaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

 

Mam nadzieję, że dla wszystkich znajdzie się miejsce na tym forum. Bardzo proszę tylko o szanowanie zdania/podejścia innych osób. Bielok proszę nie zaczynaj od nowa całego zamieszania. Jeśli drażnią Cię oceny dokonywane przez sędziów PSPD to po prostu ich nie czytaj.

Ale co to znaczy nie czytaj? A może czytaj a nie komentuj? Nie ma tak dobrze :)

Do jasnej anieli niech się Coder zdecyduje czy wyczul coś w tym piwie czy nie wyczuł, bo ja odnoszę wrażenie że nie wyczuł, ale poszedł za sugestią Dagome. To moje wrażenie i mam tutaj prawo o tym napisać.

Za wyszukiwarką śledząc słowo : brzeczkowe znalazłem tylko dwa trafienia w temacie oceny piw na konkursie w 2010 roku. Nie znalazłem więcej informacji o tej wadzie dlatego mnie taka ocena piwa mocno zdziwiła. Jak mniemam piwo z wyłapana taką wadą jest niedofermentowane? Potwierdzał by to też krótki artykuł który wygoglowałęm o produkcji piw bezalkoholowych.

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.