Jump to content
Sign in to follow this  
Jacenty

Potrzebuję pilnie instrukcję Dunkel Weizen.

Recommended Posts

Wszystko gotowe do warzenia a w zestawie z HB zabrakło instrukcji ! Ma ktoś pod ręką taką instrukcję ? Pilnie potrzebuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze jest. Plan zacierania popieram!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako mało doświadczony wypowiem się w temacie zacierania pszenic... Ponoć poleca się dekokcję (która był dla mnie czarną magią dopóki nie spróbowałem). Tydzień temu oraz wczoraj zacierałem 2 (różne, z zestawów) weizeny z dekokcją i zaobserwowałem, że dekokcja (jednowarowa) ułatwia pracę oraz skraca czas zacierania - infuzyjne trwało u mnie do 7,5h, dekokt przedostanio 6,5h, ostatnio się uwinąłem w 5,5h. Wydaje mi się, że to zasługa pieca z płytą ceramiczną, który szybciej podgrzeje garnek 4l dekoktu, niż gar a'la Lidl 1,8kW 14l gęstego płynu z 63°C do 72°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Różnica godziny wyniknie raczej z tego, że umiesz już - ogólnie- lepiej operować swoim browarem, nie tylko z różnicy czasu grzania.

Jacekan - Na pierwszy raz z pszenicą nie baw się dekokcją - rób normalnie. Ciężej o wpadkę, np przypalenie części zacieru.

Edited by Merv

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jako mało doświadczony wypowiem się w temacie zacierania pszenic... Ponoć poleca się dekokcję (która był dla mnie czarną magią dopóki nie spróbowałem). Tydzień temu oraz wczoraj zacierałem 2 (różne, z zestawów) weizeny z dekokcją i zaobserwowałem, że dekokcja (jednowarowa) ułatwia pracę oraz skraca czas zacierania - infuzyjne trwało u mnie do 7,5h, dekokt przedostanio 6,5h, ostatnio się uwinąłem w 5,5h. Wydaje mi się, że to zasługa pieca z płytą ceramiczną, który szybciej podgrzeje garnek 4l dekoktu, niż gar a'la Lidl 1,8kW 14l gęstego płynu z 63°C do 72°C.

Dekokcja skraca czas zacierania ? Cały czas się człowiek uczy czegoś nowego .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj mam zamiar zacierać dunkelweizen'a. Będzie to pierwsza warka z procesem zacierania w ogóle. Trochę się obawiam dekokcji, a jak już tutaj piszecie, zeby sobie odpuścić bez doświadczenia to w ogóle mam wątpliwości. Co radzicie w zamian? I czy rzeczywiście łatwo jest przypalić cześć zacieru??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj mam zamiar zacierać dunkelweizen'a. Będzie to pierwsza warka z procesem zacierania w ogóle. Trochę się obawiam dekokcji, a jak już tutaj piszecie, zeby sobie odpuścić bez doświadczenia to w ogóle mam wątpliwości. Co radzicie w zamian? I czy rzeczywiście łatwo jest przypalić cześć zacieru??

Spokojnie, straszenie młodych piwowarów jest fajną zabawą, ale prawdy w tym wiele nie ma. Przypalić można wszystko, ale to nie jest tak, że mieszasz, pilnujesz a i tak się przypala. Jak trzymasz rękę na pulsie to będzie sukces. W zamian? Step mash, prosta i skuteczna metoda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli jest to Twoja pierwsza zacierana warka to dekokcje bym sobie odpuścił. Ale zacierał jak w poście #2. I tak będziesz miał trochę zabawy z podgrzewaniem i utrzymaniem temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A spróbuję tej dekokcji.. Jak się bawić to się bawić ;-) ,tym bardziej, ze nie brzmi to jakoś megatrudnie.. Zastanawia mnie tylko, co robic z brzeczka właściwa w czasie gotowania dekoktu i czy mierzyć czas zacierania od momentu wlania dekoktu? No i w sumie jak go wleje do brzeczki to mi skoczy temperatura znacznie, więc trzeba będzie zbijać /zimną wodą?/. Mam pytanie jeszcze odnośnie chmielenia: chmiel w zestawie mam zdaje się granulowany. Gotować go w woreczku, czy wsypać bezpośrednio do gara?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie robiłem dekoktu jeszcze, ale tylko ze względów logistycznych, ale z tego co wiem to w czasie gotowanie dekoktu, resztę brzeczki utrzymujesz w przerwie którą sobie tam ustalisz. Temperatura Ci skoczy ale to właśnie o to chodzi, żeby dekoktem tak podgrzać brzeczkę żeby znalazła się w kolejnej zaplanowanej przerwie. Dodajesz dekokt stopniowo, żeby właśnie nie wlać za dużo, żeby nie przeskoczyć zaplanowanej przerwy.

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.