Jump to content
Sign in to follow this  
pavulonek

Nieskończona fermentacja a zebranie gęstwy

Recommended Posts

W piątek wieczorem zadałem Stefany ze startera do fermentora z weizenem (to ich pierwszy raz). Ruszyły po <24h. Dziś (środa wieczór) piana jest obfita, fermentacja w najlepsze (drożdże zadane do temp. ok. 24°C,potem schłodzenie do 18,5, dziś ma jakieś 19,5). Problem w tym, że na piątek planowałem kolejne warzenie weizena i chciałem wykorzystać gęstwę, ale widzę, że do piątku piwo może nie dofermentować do końca.

Czy jest opcja, żeby pierwszego weizena przelać do innego fermentatora i wykorzystać gęstwę? Czy może teraz zebrać pianę i zadać ją do nowego piwa?

 

Jeśli nie ma żadnej możliwości wykorzystać tej gęstwy przed skończeniem fermentacji, to muszę dziś rozbić Irish Ale 1084 :beer:

Edited by pavulonek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz zebrać pianę, działa to bardzo dobrze, tylko wypatrz właściwy moment, zanim utonie, tak ~4 dnia fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz zebrać pianę, działa to bardzo dobrze, tylko wypatrz właściwy moment, zanim utonie, tak ~4 dnia fermentacji.

Podłączę się pod ten wątek, bo sama zastanawiam się nad zbieraniem piany fermentującego piwa celem zaszczepienia innego, świeżo uwarzonego piwa. Ile należałoby zebrać piany? Można zebrać wszystko to, co zastaniemy na powierzchni fermentującego piwa, czy też wystarczy jakąś część (np. parę łyżek)? Domyślam się, że to, ile zebrać piany uzależnione jest od tego, ile jej będzie na powierzchni w momencie jej zbioru. Będę wdzięczna za porady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W związku z pianą kolejne pytania:

1) Tą pianę dajemy do słoika, tak? Jaka pojemność będzie najlepsza? 1l, 2l, 3l?

2) W jakiej temperaturze przechowywać? Czy warto dać do lodówki, jeśli tylko 2 dni będą czekały na zadanie?

3) Czy piana w słoiku opadnie do jakiejś określonej postaci? Jeśli nie, jak ją zadajemy do fermentatora?

4) Ile trzeba zebrać piany, żeby bez stresu zaszczepić kolejną brzeczkę ~22l? Bez startera?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak przekładasz do słoika, to w ogóle nie ma problemu - gęstwa opadnie na dno i będziesz mógł dokładnie wymierzyć, ile zadać. Potrzeba 50-100 ml czystej gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piana zebrana. Myślałem, że będzie jej więcej, ale po zebraniu takiej ilości, żeby nie odkryć piwa w fermentatorze, okazało się na oko, że gęstwy jest jakieś 50ml, może ciut więcej. Myślę, że wystarczy do zadania do weizena 12Blg. Najwyżej w piątek po warzeniu dam te 50ml, a to, co zostanie po przelaniu pierwszej warki, dodam później, jak się sfermentuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.