Jump to content
yapko

Smocza Głowa Amber Ale

Recommended Posts

Nie znalazłem odpowiedniego wątku...

Niektórzy mam nadzieję pamiętają takie piwo, było warzone na wypożyczonej linii browaru Relaxpol w Krakowie, serwowane w pubach z kranu i dostępne w butelkach. Dość szybko nastąpił konflikt miedzy Browarem Stary Kraków a Relaxpolem i po rozstaniu podróbka tego piwa była warzona w Relaxpolu a teraz jego spadkobiercą w pewnym sensie jest Zawiercie Bursztynowe.

 

Oryginalne piwo było bardzo ciemno bursztynowe, z mocna pianą, goryczką i aromatem chmielowym. Mimo amerykańskiego rodowodu chmielenie było raczej angielskie. Tyle pamiętam, wtedy dla mnie to był Bitter ale trochę się nauczyłem i wiem że parę cech nie pasuje do Bittera, raczej "American Amber Ale" podpadajace pod IPA.

 

Pytanie czy ktoś wie jakie były chmiele, słody i w ogole jak piwo było warzone i jak je sklonować. Ja bym stawiał na pilzneński + słody bursztynowe, angielskie chmiele i drożdże chyba że polskie chmiele były w użyciu?

 

Będę warzył bardziej gorzkiego Bittera na bazie Phoenix i EKG i barwiony Crystal 200 to poównam ale SGAE była chyba bardziej ekstraktywna niz 10-11 BLG? Moze ESB z zestawu HB troche zmodyfikowane to byłoby to??

Share this post


Link to post
Share on other sites

To piwo jest dalej dostępne np. w Szynku na Kazimierzu (oczywiście z Zawiercia). Jest dość wierne temu co było warzone na Borkowskiej, tak przynajmniej mi się wydaje. Trzeba wpaść porównać ;)

Co do receptury - na pewno mocne chmielenie. To pierwsze co czuje się w tym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muszę wpaść na Stolarską albo do Szynku, jakoś wersja Zawierciańska wydawała mi się znacznie słabiej nachmielona i bardziej karmelowa w barwie niż miedziana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiejsza degustacja Ataku Chmielu wyznaczyła mi nowy kierunek w klonowaniu Smoczej Głowy. Dla mnie Smocza Głowa to było 80% Ataku Chmielu po prostu.

 

Ataku chyba jeszcze nie piłem (pamiętał bym), ale co do Smoczej Głowy to najlepiej jakby wypowiedział się piwowar we własnej osobie. Z tego co pamiętam była chmielona polskimi chmielami oraz chmielona na zimno. Słody też były polskie, bo z takich korzystał Relakspol. Drożdże US-05. Zatem każdy może próbować stworzyć takie piwo.

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ataku chyba jeszcze nie piłem (pamiętał bym), ale co do Smoczej Głowy to najlepiej jakby wypowiedział się piwowar we własnej osobie. Z tego co pamiętam była chmielona polskimi chmielami oraz chmielona na zimno. Słody też były polskie, bo z takich korzystał Relakspol. Drożdże US-05. Zatem każdy może próbować stworzyć takie piwo.

 

O! I o taka odpowiedź mi chodziło latem 2011 :) Słody zwyczajnie pilzneński + karmelowy pewnie a chmielenie to trzeba poeksperymentować. Może Marynka na zimno... Dzieki :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

O! I o taka odpowiedź mi chodziło latem 2011 :) Słody zwyczajnie pilzneński + karmelowy pewnie a chmielenie to trzeba poeksperymentować. Może Marynka na zimno... Dzieki :beer:

 

Widziałem się w weekend z Tomkiem Jabłońskim, ale o recepturę nie pytałem - zwyczajnie zapomniałem. Niemniej Smocza Głowa jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa, więc ujawniać nie będziemy.

 

Z wywiadu jakiego Tomek udzielił w 2005 roku dla miesięcznika Agro Biznes można wyczytać: "będzie to (...) amber ale (...) z użyciem słodu pilsneńskiego, karmelowego jasnego i ciemnego, a może też monachijskiego, zbalansowane umiarkowaną goryczką 27 IBU, którą dostarczą najlepsze chmiele polskie typu marynka oraz jeden z najlepszych chmieli na świecie - lubelski."

 

Wydaje mi się, że brawę SG można uzyskać z pilsneńskiego + karmelowe lub monachijskiego + karmelowy jasny. Nasz strzegomski karmelowy jasny ma dość intensywną barwę. Co do goryczki to wydaje mi się, że była większa, choć zmieniała się i była w przedziale 25-40 tak jak winno być w stylu american amber ale. Do chmielenia na zimno jednak bardziej widziałbym lubelski. Oczywiście wszystkie składniki winny być świeże :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja sobie taką recepturę sprawiłem i sprawdzę ją następnym razem:

 

Zasyp:

3 kg pilzneński 2,5-5 EBC

1 kg monachijski 10-27 EBC

0,25 kg karmelowy jasny 80-150 EBC

0,1 kg karmelowy ciemny 540-850 EBC

 

słody strzegomskie; karmelowe wrzuciłbym nieco później np. 15 minut przed końcem.

 

Zacieranie:

Infuzyjne ~60' w temp 67 stopni C

podgrzanie do 78 st. i koniec

 

Chmielenie:

15 g Marynka granulat 9% AA na 60'

10 g Sybilla granulat 6,2% AA na 30'

10 g Sybilla granulat 6,2% AA na 15'

25 g Lubelski granulat 3,9% AA na 1'

 

Dodatkowo dodam na zimno 15 g Lubelski granulat.

 

Drożdże: US-05

 

Powinno wyjść 20 litrów 12 BLG

 

 

 

[edit]

Można spokojnie ograniczyć monachijski do minimum i koniecznie ograniczyć chmielenie poniżej 30 IBU.

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze nalanie w Non Iron w Krakowie.

 

Pozdrawiam smoczo.

 

Przepis dla tych co tesknia"

 

Slod pilznenski slowacja

Slod monachijski Strzegom

Karmel jasny 100 EBC Strzegom

Karmel ciemny 400 Ebc Strzegom

 

Cmiel Marynka/Lubelski 50/50

60min

10min

3min

0min

Safale s-04

 

Rszta jest tajemnica.

Pozdrawiam smoczo.

post-5381-0-59656600-1352977627_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie, wymyślę coś podobnego na surowcach które mam. Udanej warki i napisz jak wyszło!

 

Na razie było pierwsze podejście, niekoniecznie udane. Po filtracji okazało się, że zbyt głęboko odfiltrowałem i wyszło 9,5 blg. Fajny biterek wyszedł, ale to nie Smocza Głowa :D

Spróbuję drugi raz i tym razem na S-04. Wtedy na WLP001 California Ale Yeast - White Labs

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuję drugi raz i tym razem na S-04. Wtedy na WLP001 California Ale Yeast - White Labs

a nie szkoda Ci kasy na WLP001, ponoć to ten sam szczep co US-05. Chociaż osobiście wolę WLP090 Sandiego Super niż US-05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuję drugi raz i tym razem na S-04. Wtedy na WLP001 California Ale Yeast - White Labs

a nie szkoda Ci kasy na WLP001, ponoć to ten sam szczep co US-05. Chociaż osobiście wolę WLP090 Sandiego Super niż US-05

 

Moim zdaniem piwa z pierwszej partii po uwodnieniu nie są tak dobre jak WLP001. Dopiero gęstwa daje w pełni zadowalające efekty.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie, to może być powód kupienia płynnych, chociaż przy Danstar Nottingham nie widzę różnicy pomiędzy uwodnionymi a gęstwo (prócz szybkości startu)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuję drugi raz i tym razem na S-04. Wtedy na WLP001 California Ale Yeast - White Labs

a nie szkoda Ci kasy na WLP001, ponoć to ten sam szczep co US-05. Chociaż osobiście wolę WLP090 Sandiego Super niż US-05

 

Planowalem kilka piw na nich, więc wolałem płynne. Słabo startowały, bo były grubo po terminie. Wolę US-05, ale nie miałem. Zgodnie z sugestią Tomka następnym razem będą S-04.

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze nalanie w Non Iron w Krakowie.

 

Pozdrawiam smoczo.

 

Przepis dla tych co tesknia"

 

Slod pilznenski slowacja

Slod monachijski Strzegom

Karmel jasny 100 EBC Strzegom

Karmel ciemny 400 Ebc Strzegom

 

Cmiel Marynka/Lubelski 50/50

60min

10min

3min

0min

Safale s-04

 

Rszta jest tajemnica.

Pozdrawiam smoczo.

Ile IBU miała oryginalna receptura?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy na jakim etapie rozwoju marki. Z tego co pamiętam z tamtych czasów to było 28 IBU (we fragmencie tekstu z wywiadem z początku działalności Tomek wspomina o 27 IBU - patrz powyżej), ale nie wiem czy to było już po korektach czy przed.

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wtedy to był szok, ale na dzisiejsze standardy nie byłoby nawet zbytnio gorzkie. Robiłem kilka prób tej receptury i dobrze się sprawdza do picia. Brakuje rzeczywiście aromatu, ale z prawie rocznych granulatów ciężko uzyskać dobry efekt. Czekam na nowe zbiór i zrobię z szyszkami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cmiel Marynka/Lubelski 50/50

60min

10min

3min

0min

Czy to oznacza, że do wszystkich dawek używany był mix tych dwóch chmieli w stosunku pół na pół?

 

A jakie BLG miał oryginał? 12,13?

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blg 12 % wag było na etach. Relakspol odfermentowywał do 5,5, ale BSK do 4,8% alko.

 

Z tego co pamiętam z rozmów z Tomkiem był to mix chmieli. O ile się nie mylę w oryginale były szyszki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki, receptura opracowana, składniki nabyte :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.