Jump to content
Sign in to follow this  
Raczek

Pastylki Fermentacyjne

Recommended Posts

Producenci wymyślają ten sam produkt pod wieloma postaciami pastylki,kuleczki,tabletki itd.Lepiej kupić glukoze lub ekstrakty słodowy wedle uznania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używałem wiele razy. Ma to swoje plusy - jest bardzo wygodne jeśli chodzi o dozowanie - jedna na butelkę 0,5 lub połowa (łatwo się kroi zwykłym nożem) na 0,33.

Rozpuszcza się do godziny całkowicie - wystarczy raz w rękach obrócić butelkę (np w czasie wkładania butelek do skrzynki) by wymieszać zalegający na dnie butelki "syropek" i.... gotowe.

Teraz wolę już rozpuszczać surowiec do fermentacji w odrobinie wody i dolewać tuż przed rozlewem do przelanego do innego fermentora piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Syrop cukrowy/ekstraktowy plus inny fermentor są łatwiejsze w użyciu i tańsze. Dodatkowe przelanie piwa przed rozlewem poprawia też klarowność.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Syrop cukrowy/ekstraktowy plus inny fermentor są łatwiejsze w użyciu i tańsze.

Łatwiejsze jest dodatkowe przelewanie i rozpuszczanie niż cukierek w butelkę ? :rolleyes:

Co do ceny to się zgodzę. Choć ja kupowałem te dropsy w Czechach i tam były tańsze.

 

Dodatkowe przelanie piwa przed rozlewem poprawia też klarowność.

Masz na myśli "cichą fermentację"?? Co przeszkadza po niej użyć dropsów przy rozlewie?

A przecież nawet rozlew do butelek po "cichej" odbywa się "znad osadów"... to samo po burzliwej fermentacji. Dodatkowe przelanie nic nie pomoże na osad w butelce. Nie widzę więc pośredniego, negatywnego wpływu dropsów fermentacyjnych na klarowność piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna na but. Pilsa/Lagera, Pszeniczniaka... do stouta już inaczej zapodałem surowiec ;) (200g suchego ekstraktu słodowego rozpuszczonego w 0,5 litra wody i wlane do piwa w oddzielnym fermentorze - nagazowanie wyszło moim zadaniem ok - niskie).

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czemu to cholera takie drogie. Zadałem sobie trud i policzyłem że z 1kg cukru wyjdzie 250 porcji 4g. Koszt jednej kostki 4g wg. ceny cukru 3zł to 0.012 grosza. Dawno bym dawał cukier w kostkach ale nie ta gramatura.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.