Jump to content
Sign in to follow this  
jaszon

Czy przelewać pszeniczniaka na cichą?

Recommended Posts

Witam, uwarzyłem w sobotę ciemnego pszeniczniaka.

Dzisiaj sprawdzałam BLG, zeszło z 12 do 5.

Przypuszczam, że w piątek ewentualnie sobotę fermentacja burzliwa się zakończy.

I tu mam pytanie, w sobotę wyjeżdżam na dwutygodniowy urlop i zastanawiam się

czy mogę w sobotę bezpośrednio po burzliwej butelkować piwo, czy lepiej przelać na cichą?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź jeszcze Blg w czwi potem w sb. Jeżeli będzie na tym samym poziomie, to burzliwa się skończyła. Cicha jest raczej bardziej w celu wyklarowania piwa. Więc możesz do butelek, ale będziesz miec znaczny większy osad. Pytanie na jak długo wyjeżdżasz? Jeżeli na tydzień, to przelej na cichą i butelkuj dopiero po powrocie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
. Pytanie na jak długo wyjeżdżasz?

Wyjeżdżam na 2 tygodnie. I prawdą jest, że po przyjeździe chciałbym mieć już pijalne piwko.

Szykuje mi się duża impreza pod chmurką :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam, uwarzyłem w sobotę ciemnego pszeniczniaka.

Dzisiaj sprawdzałam BLG, zeszło z 12 do 5.

Przypuszczam, że w piątek ewentualnie sobotę fermentacja burzliwa się zakończy.

I tu mam pytanie, w sobotę wyjeżdżam na dwutygodniowy urlop i zastanawiam się

czy mogę w sobotę bezpośrednio po burzliwej butelkować piwo, czy lepiej przelać na cichą?

Na jakich drożdżach robiłeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sprawdź jeszcze Blg w czwi potem w sb. Jeżeli będzie na tym samym poziomie, to burzliwa się skończyła. Cicha jest raczej bardziej w celu wyklarowania piwa. Więc możesz do butelek, ale będziesz miec znaczny większy osad.

Osad w pszenicznym Jest Dobry. Jak piwo dofermentowało, to spokojnie można lać w butelki, ono się nie musi klarować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na jakich drożdżach robiłeś?

WB 06

Share this post


Link to post
Share on other sites

No racja, przecież to pszeniczniak :) Gdzie ja mam głowę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wyjeżdżam na 2 tygodnie. I prawdą jest, że po przyjeździe chciałbym mieć już pijalne piwko.

Szykuje mi się duża impreza pod chmurką :)

Zmniejsz ilość cukru do refermentacji o połowę i butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zmniejsz ilość cukru do refermentacji o połowę i butelkuj.

Hmm, nie bardzo rozumiem. Mam 23 l piwa i wyliczyłem, że potrzebuje 185 g glukozy.

Jeśli jak piszesz mam zmniejszyć ilość cukru o połowę to czy nie będzie za mało nagazowane

jak na pszeniczniaka?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam, uwarzyłem w sobotę ciemnego pszeniczniaka.

...

czy mogę w sobotę bezpośrednio po burzliwej butelkować piwo, czy lepiej przelać na cichą?

Ja swojego przelałem - był 6 dni na burzliwej i 6 na cichej (wyjazdy wymusiły mi terminy). Pierwsza degustacja za tydzień, ale póki co, to widzę, że jest bardzo klarowny - w butelce wygląda jak lager ze sklepu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na jakich drożdżach robiłeś?

WB 06

Na tych drożdżach ekstrakt końcowy zwykle jest dużo niższy niż 5°Blg które masz teraz (myślę, ze powinno zejść poniżej 3°Blg ). Jak wlejesz za wcześnie do butelek to będziesz miał imprezę z fajerwerkami albo granatami...

Share this post


Link to post
Share on other sites

160g cukru to max z obliczeń wynika ze piwo będzie miało 2,5 v/v

184,58g cukru da 2,7v/v a to już gejzery będą :) oczywiście sypiesz cukru ile chcesz na własna odpowiedzialność

przy 98g cukru da 1,9 v/v

 

obliczenia dla 23l piwa rozlewanego w temp 20°C przy 12°Blg początkowym i 5°Blg końcowym

Edited by Dragonfair

Share this post


Link to post
Share on other sites
160g cukru to max z obliczeń wynika ze piwo będzie miało 2,5 v/v

184,58g cukru da 2,7v/v a to już gejzery będą :) oczywiście sypiesz cukru ile chcesz na własna odpowiedzialność

przy 98g cukru da 1,9 v/v

 

obliczenia dla 23l piwa rozlewanego w temp 20°C przy 12°Blg początkowym i 5°Blg końcowym

Dzie 2.7 to gejzer! Pszenice gazuję do 2.8-2.9 i jeszcze się gejzer nie zdarzył. Oczywiście każda była na 100% dofermentowana. Bez tego to możesz strzelać w ciemno.

 

1.9 to wg naszych polskich standardów piwo bez gazu. 2.4-2.5 to przeciętny poziom nagazowania piwa ze sklepu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2.8-2.9.

A nie przypadkiem od 2,5-2,9 v/v ?

przy 2,6 ja czuje gaz w nosie :)

 

1,9 to byla odpowiedz na zmniejszenie 180g cukru o połowe

Edited by Dragonfair

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na tych drożdżach ekstrakt końcowy zwykle jest dużo niższy niż 5°Blg które masz teraz (myślę, ze powinno zejść poniżej 3°Blg ). Jak wlejesz za wcześnie do butelek to będziesz miał imprezę z fajerwerkami albo granatami...

Do soboty mam nadzieję, że odfermentuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na tych drożdżach ekstrakt końcowy zwykle jest dużo niższy niż 5°Blg które masz teraz (myślę' date=' ze powinno zejść poniżej 3°Blg ). Jak wlejesz za wcześnie do butelek to będziesz miał imprezę z fajerwerkami albo granatami...[/quote']

Do soboty mam nadzieję, że odfermentuje.

Napisz jakie przerwy robiłeś podczas warzenia.

U mnie WB-06 zjeżdżały nie raz do 1°Blg , a nawet i niżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na tych drożdżach ekstrakt końcowy zwykle jest dużo niższy niż 5°Blg które masz teraz (myślę' date=' ze powinno zejść poniżej 3°Blg ). Jak wlejesz za wcześnie do butelek to będziesz miał imprezę z fajerwerkami albo granatami...[/quote']

Do soboty mam nadzieję, że odfermentuje.

Ja i tak bym na wszelki wypadek założył, że coś tam w butelce drożdże jeszcze dojedzą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie leję pszenic na cichą. Pamiętam, że na WB-06, po fermentacji cichej i paru tygodniach w butelkach była klarowna jak filtrowane.

Generalnie mętność piwa mi nie przeszkadza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rób cichej, dawaj 180-200g cukru i masz za tydzień rewelacyjna pszenicę.

Pszenica i tak szybko schodzi, więc granatami nie się co przejmować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Napisz jakie przerwy robiłeś podczas warzenia.

U mnie WB-06 zjeżdżały nie raz do 1°Blg , a nawet i niżej.

40°C 15'

63°C 30'

72°C 30'

76°C 15' i filtracja

Share this post


Link to post
Share on other sites
Napisz jakie przerwy robiłeś podczas warzenia.

U mnie WB-06 zjeżdżały nie raz do 1°Blg ' date=' a nawet i niżej.[/quote']

40°C 15'

63°C 30'

72°C 30'

76°C 15' i filtracja

Przy takim zacieraniu schodziło mi do 2°Blg , więc jeszcze musisz troszkę poczekać , żeby nie mieć niespodzianek.

Ja ostatnią pszenicę trzymałem na burzliwej 3 tygodnie , co prawda użyłem zenków a one za 1 warką były bardzo leniwe, sumując tak długa burzliwa piwu nie zaszkodziła.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przy takim zacieraniu schodziło mi do 2°Blg , więc jeszcze musisz troszkę poczekać , żeby nie mieć niespodzianek.

Mam czas do soboty, w piątek zmierzę BLG a w sobotę jak się nie zmieni to butelkuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.