Jump to content
Sign in to follow this  
funekp

Pierwsze zacieranie doradźcie

Recommended Posts

witam chce uwarzyć 1 warke i odrazu zaczynam od zacierania bo troche poczytałem i to nie jest skomplikowana cynność mam jednak pytanie co polecacie na 1 warke ja myśle nad

4kg słód pilzneński

0.5kg słód wiedeński

30g chmiel marynka

30g chmiellubelski

pytanie czy to dobre rozwiązanie i jak zacierać?? drożdże s-33 albo us-05 może wiedeński zastąpić pszennym?? fermentować chce w około 15-16 °C a po zabutelkowaniu odstawie do pomieszczenia o temp. 8-10 stopni prosze o porady doświadczonych piwowarów pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepis OK. Zacieraj np 20min w 64°C i 30min w 72°C. Chyba, że chcesz więcej alkoholu to wtedy wydłuż pierwszą przerwę. Lub zacieraj jednotemperaturowo - jeszcze prościej. Po butelkowaniu zostaw kilka dni w temperaturze pokojowej i później przenieś do zimnego - szybciej się nagazuje.

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok a jak długo chmielić?? moge zrobić pierwszą przerwe 30 min w temp 64 i 40 min w temp 72 ?? i czy mam na coś zwrucić szczególną uwaga poza dezynfekcją itp bo to podstawa

Share this post


Link to post
Share on other sites
ok a jak długo chmielić?? moge zrobić pierwszą przerwe 30 min w temp 64 i 40 min w temp 72 ?? i czy mam na coś zwrucić szczególną uwaga poza dezynfekcją itp bo to podstawa

Chmielić 70 minut od początku marynka , w 50 minucie 15gr lubuskiego i w 65minucie 15gr lubuskiego.

Uważaj na muszki owocówki podczas chłodzenia , to zmora lata i jesieni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie:

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Chmielenie

Ewentualnie wykorzystaj jakikolwiek przepis (na przykład po przeczytaniu jakiegoś tematu w "degustacja piw domowych")

i czy mam na coś zwrucić szczególną uwaga poza dezynfekcją itp bo to podstawa

Zwróć uwagę, żeby się dobrze bawić. Nie stresuj się za mocno. :smilies:

 

Edit:

Możesz chmielić tak jak napisał bubuś.

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakich chcesz użyć drożdży? Jak temperatura otoczenia ma mieć 15°C -16°C ja bym użył S-33.

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja uważam, że jakichkolwiek drożdży użyje będzie zadowolony. W tej temperaturze powinny poradzić sobie oba szczepy. Dla pewności można na koniec fermentacji (na 2-3 dni) przenieść do cieplejszego, żeby nie było kuku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem problemy z US-05 , fermentowałem w 15°C. Dopiero podgrzanie do 19°C dało pożądane efekty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyznam się, że nie miałem kontaktu z us-05, ale na forum większość osób miała problem z utrzymującą się warstwą piany/drożdży na powierzchni pomimo zakończenia fermentacji. A właśnie na wypadek takich problemów zaproponowałem przeniesienie fermentatora do cieplejszego pomieszczenia pod koniec fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem tylko jednąwarkę na US-05 , więc może mój osąd jest zbyt surowy. Ja osobiście wybrał bym S-33 przy 1 warce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tych dwóch szczepów lepszym do fermentacji w 15 stopniach jest S-33, ale nie ma co oczekiwać dobrego odfermentowania. Sam nie używałem, ale z relacji innych wynika, że w powyzszej temperaturze dobrze sprawdzą się Danstar Nottinham. Dla osoby której smak domowego piwa, to nowość, a smak ugruntowany na wysoko odfermentowanych piwach dostępnych w sprzedazy, ważne aby skupić się na dobrym odfermentowaniu i uniknięciu zbytniej treściwości piwa. Przy zdecydowaniu się na S-33 sugeruję długą przerwe w temp. 63 stopni i krótką (symboliczną) w temp. 72 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to dam s 33 a co do przepisu to dobre piwko z tego wyjdzie?? czy coś innego doradzacie?? i tylko 2 przerwy??

Share this post


Link to post
Share on other sites
to dam s 33 a co do przepisu to dobre piwko z tego wyjdzie?? czy coś innego doradzacie?? i tylko 2 przerwy??

Im mniej przerw na poczatek tym lepiej. Opanuj sprzet i proces a wtedy bierz sie za cos trudniejszego.

Jak sie nic stanie po drodze to z piwa bedziesz zadowolony :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
to dam s 33 a co do przepisu to dobre piwko z tego wyjdzie?? czy coś innego doradzacie?? i tylko 2 przerwy??

Osobiście jestem zwolennikiem US-05. S-33 nie spełniły moich oczekiwań. Raczej pożegnałem się z tymi drożdżami. Opisywana wcześniej piana po fermentacji burzliwej jest dla mnie wielce pożądana. Z niej pozyskuję dobrą gęstwę do kolejnych warek, gęstwa US-05 z dna nie była już tak dobra, ze względu na obecność truposzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
to dam s 33 a co do przepisu to dobre piwko z tego wyjdzie?? czy coś innego doradzacie?? i tylko 2 przerwy??

Przy tych niskich temperaturach i takim zasypie wyjdzie całkiem dobre kolońskie. Ja bym zmniejszył ilość marynki do 20gr.

2 przerwy 40/20.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok to tak zrobie a ile fermentować i ile dodać glukozy na refermentacje i jak długo musi leżakować takie piwko dzięki wszystkim za cenne informacje

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 dni na burzliwej wystarczy i do butelek??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wybaczcie offtopa, ale muszę: funekp proszę, używaj kropek, przecinków, czasami wielkich liter.

 

Co do czasu fermentacji - ja nie chcąc zlewać na cichą robię tak, że gdy przestanie pracować intensywnie to czekam kilka dni i mierzę blg. Po dwóch dniach znowu i tak dalej. Na ogół pszenice fermentują u mnie ok. 8-10 dni w 17 stopniach.

Tymniemniej -cichą warto zrobić przy większości piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.