Jump to content
Sign in to follow this  
Ksero02

Słód a Brekwit ???

Recommended Posts

Witam,

 

to mój pierwszy dzień na forum. Chciał bym rozpocząć warzenie domowego piw. I zastanawiam się jaka jest różnica miedzy piwem wyprodukowanym ze słodu a piwem z brekwitu. Które piwo jest leprze, i gdzie mam większe szanse manipulowania smakiem na przykład wiórkami beczki whisky. Może ktoś zna dobry przepis na piwo typu pils.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam i zapraszam do lektury forum. Znajdziesz masę porad i przepisów. WIKI również jest pomocna. A odpowiadając na twoje pytanie: ze słodów!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobre przepisy znajdziesz na Wiki. Jeżeli chcesz eksperymentować to tylko słód.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie ze słodów jest lepsze ale i bardziej praco/czaso chłonne aczkolwiek jest warto:)

Jednak chyba większość zaczynała od konserw, i jeśli na początek wybierzesz BrewKita to sprzęt przyda Ci się nie zmarnuje jak zechcesz zacierać.

Wybór należy do Ciebie ja zrobiłem dwie warki z ekstraktów i chyba żałuję że od razu nie zacierałem...

 

Powodzenia :ble:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dotychczas zrobiłem 1 warkę z brewkita, ale następna będzie już ze słodów - dzisiaj przyszła paczka :ble:.

Co do brewkita to roboty jest mało, piwo wyszło dobre, a plusem jest że małym nakładem własnych sił można poćwiczyć zabawę z dezynfekcją, rozlewaniem itd.

Jeżeli masz chęci, odpowiedni garnek to dokup resztę i zabieraj się za zacieranie. Jeśli nie to zrób na 1-raz piwo z puszki, "poczuj efekt", skompletuj sprzęt i zacieraj. Na wiki i forum jest wszystko dokładnie opisane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zdecydowanie ze słodów jest lepsze ale i bardziej praco/czaso chłonne aczkolwiek jest warto ...jeśli na początek wybierzesz BrewKita to sprzęt przyda Ci się nie zmarnuje jak zechcesz zacierać.

Prowda to.... :)

Dobierając i zacierając słody Ty "tworzysz" i regulujesz profil smakowy piwa. Po prostu Ty masz browar w domu.

Ekstrakty chmielone (brew-kity, "puszki", "konserwy") to koncentraty brzeczki piwnej już konkretnego stylu piwa.

Wszystko zależy od tego "na ile się czujesz" - i jaką ilością "czasoprzestrzeni kuchennej" dysponujesz :/

Zacieranie = impreza w kuchni na 5-6 godzin, brew-kit = 30 minut :ble:

Zacieranie może się wydawać skomplikowane ale tak w zasadzie nie jest (co potwierdzi wielu początkujących, którzy zaczęli od zacierania) - ja na początku się troszkę przestraszyłem... ale poczytałem i nie jest to trudne. Tak się tylko wydaje. Na początek oczywiście jednotemperaturowe zacieranie infuzyjne (tak się robi np wyspiarskie "ejle") - wszystko znajdziesz na wiki.

Co do brew-kitów....

to ja niczego nie żałuję... :/

http://www.youtube.com/watch?v=eq5A7FsLAF0

 

EDIT:

Co do brewkita to roboty jest mało, piwo wyszło dobre, a plusem jest że małym nakładem własnych sił można poćwiczyć zabawę z dezynfekcją, rozlewaniem itd. Jeżeli masz chęci, odpowiedni garnek to dokup resztę i zabieraj się za zacieranie. Jeśli nie to zrób na 1-raz piwo z puszki, "poczuj efekt", skompletuj sprzęt i zacieraj. Na wiki i forum jest wszystko dokładnie opisane.

:)

 

Właśnie.... do "zacierania" potrzeba więcej sprzętu... ja bez garnka na 35 litrów się nie ruszę z miejsca.

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też jeszcze do niedawna zadawałem sobie podobne pytanie. Konserw już kilka zrobiłem, mają one oczywiście swoje plusy, minimalny nakład sprzętowy, piwo szybciej dojrzewa, cały proces jest bardzo minimalistyczny. Piwo z zacierania powinno raczej dłużej leżakować by poczuć głębie całego potencjału zgromadzonego w naszym napoju. Reasumując - chcesz napić się swojego piwa za 3 tyg.? - Wybierz brewkita. Chcesz poczuć esencję piwa i prawdziwy, dojrzały smak? - Zdecyduj się na ziarno :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piwo z zacierania powinno raczej dłużej leżakować by poczuć głębie całego potencjału zgromadzonego w naszym napoju.

Podobnie jak brew-kit :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Reasumując - chcesz napić się swojego piwa za 3 tyg.? - Wybierz brewkita.

Moja zacierana pszenica jest już dobra. Po 3 tygodniach od warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zdecydowanie ze słodów jest lepsze ale i bardziej praco/czaso chłonne aczkolwiek jest warto:)

Jednak chyba większość zaczynała od konserw, i jeśli na początek wybierzesz BrewKita to sprzęt przyda Ci się nie zmarnuje jak zechcesz zacierać.

Wybór należy do Ciebie ja zrobiłem dwie warki z ekstraktów i chyba żałuję że od razu nie zacierałem...

 

Powodzenia :)

Ja też zaczynałem od brewkita, ale w przeciwieństwie do wielu ani trochę nie żałuję. Po pierwsze brewkitowa produkcja ma tylko kilka tajemnic, więc i stres jest mniejszy. Po drugie kilku bardzo ważnych rzeczy i tak uczy. A po trzecie i chyba najważniejsze mam skalę porównawczą, po prostu wiem jak smakuje dobre,czyt.zacierane piwo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za pomoc, własnie zamówiłem potrzebne składniki wiec za parę dni będę zacierał:) mam nadzieje ze wszystko się uda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw naucz się warzyć dobrze podstawowe style. Za jakies 50 warek zaczniesz sobie experymentować. Po drugie, beczki do piwa były w środku smołowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślałem ze mogą dać ciekawy smak. Może za kilka warek się na nie zdecyduje.

Przemyśl dobrze, ja zastosowałem je dwa razy; pierwszy i ostatni :). Jak ich dobrze nie przygotujesz, to szybciej złapiesz infekcję niż ciekawy smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.