Jump to content
Sign in to follow this  
jaszon

Wątpliwości odnośnie przepisu

Recommended Posts

Witam, kupiłem w sklepie internetowym zestaw surowców do ciemnego pszeniczniaka.

I tu mam wątpliwości: instrukcja warzenia nakazuje warzenie dekokcyjne (pal sęk może dam radę).

Moje wątpliwości powoduje fakt, że w instrukcji pisze aby jednocześnie dodać do zacieru słody jęczmienne.

Tzn. monachijski 2 kg i cara-amber 0,5. I tu pytanie, czy te pół kilo słodu karmelowego nie spowoduje,

że brzeczka będzie tak ciemna, co wykluczy przeprowadzenie próby jodowej.

Nie chcę przytaczać tu przepisu bo nie wiem czy właściciele sklepu by sobie to życzyli.

Słód cara-amber 70EBC,pszeniczny i monachijski po 15 EBC.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam, kupiłem w sklepie internetowym zestaw surowców do ciemnego pszeniczniaka.

I tu mam wątpliwości: instrukcja warzenia nakazuje warzenie dekokcyjne (pal sęk może dam radę).

Moje wątpliwości powoduje fakt, że w instrukcji pisze aby jednocześnie dodać do zacieru słody jęczmienne.

Tzn. monachijski 2 kg i cara-amber 0,5. I tu pytanie, czy te pół kilo słodu karmelowego nie spowoduje,

że brzeczka będzie tak ciemna, co wykluczy przeprowadzenie próby jodowej.

Nie chcę przytaczać tu przepisu bo nie wiem czy właściciele sklepu by sobie to życzyli.

Słód cara-amber 70EBC,pszeniczny i monachijski po 15 EBC.

Na tyle warek co zrobilem z zasypem w 100% slodow nigdy nie mialem problemow ze skrobia w piwie, jesli termometr masz przetestowany na poprzednich warkach, to moim zdaniem, jesli nawet bedzie ciezko odczytac wynik proby jodowej, to nie masz specjalnie czym sie martwic.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Słód cara-amber 70EBC' date='pszeniczny i monachijski po 15 EBC.[/quote']

, jesli termometr masz przetestowany na poprzednich warkach, to moim .

Dopiero mam jedną warkę za sobą ;)

Odnośnie termometru, jestem automatykiem i stałem się właścicielem sterownika PID, w którym zepsuty jest moduł przekaźnikowy

ale temperaturę pokazuje idealnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
i tą dekokcje możesz sobie śmiało odpuścić.

A mógłbyś podać mi dokładna instrukcję. Jako początkujący nie jestem w stanie samemu takową sporządzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja pisałem żebyś nie robił tej dekokcji,i tak nie zauważysz różnicy.

Problem jest z tym, że bez dekokcji nie wiem jakie zastosować przerwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
40°C 15'

63°C 30'

72°C 30'

76°C 15' i filtracja

Wielkie dzięki.

Do tego się zastosuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A j a pojde nawet dalej, jako poczatkujacy odpusc sobie ten bardziej skomplikowany schemat i zacieraj w 67, czy nawet 68°C przez godzine, nastepnie wysladzaj "na raty", albo wrecz "bez wysladzania" zgodnie z opisem na wiki "Filtracja i wysladzanie .

 

A to czemu, wiele wad smakowych wynika z blednego wysladzania. Do tego by piwo nie odfermentowalo Ci zbyt gleboko bezpieczniej zastosowac zacieranie "po brytyjsku".

 

Te dwie metody daja bezpieczne wyjscie by nie popelnic kilku bledow, ktore wplywaja na smak piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
40°C 15'

63°C 30'

72°C 30'

76°C 15' i filtracja

Ciemnę pszenicę ja bym bardziej na słodko zatarł, powiedzmy - 20/50? Albo nawet jeszcze słodziej?

 

Czyli mielibyśmy dla przykładu:

40°C 50' (goździki są dobre!)

63°C 15'

72°C 50'

76°C 10' (nie ma co przeciągać)

 

A odnosząc się do sugestii Makarona... Każde inne - jednotemperaturowo owszem, ale pszenicy niemieckiej bez przerwy w 40°C bym nie robił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.