Jump to content
Sign in to follow this  
Porter

Słody: belgian aromatic & honey malt - zamienniki?

Recommended Posts

W związku z nadejściem nowego sezonu, przymierzam się do quadrupela. O samej recepturze później. Tu chciałbym zapytać o dwa słody wchodzące w skład oryginalnej receptury:

 

- belgian aromatic 0,9kg (wydajność 73%, EBC 38) - na zagranicznych forach wyczytałem, że da się go z powodzeniem zastąpić słodem melanoidynowym.

 

- honey malt 0,7kg (wydajność 80%, EBC 41) - tu również sugerują słód melanoidynowy jako forma substytutu.

 

Pytanie: czy zsumować ilości tych dwu różnych słodów na rzecz 1,6kg melanoidynowego, czy też da się je jakoś zróżnicować dostępnymi u nas słodami? Jeśli ma ktoś jakąś koncepcję - chętnie wysłucham. Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites
W związku z nadejściem nowego sezonu, przymierzam się do quadrupela. O samej recepturze później. Tu chciałbym zapytać o dwa słody wchodzące w skład oryginalnej receptury:

 

- belgian aromatic 0,9kg (wydajność 73%, EBC 38) - na zagranicznych forach wyczytałem, że da się go z powodzeniem zastąpić słodem melanoidynowym.

 

- honey malt 0,7kg (wydajność 80%, EBC 41) - tu również sugerują słód melanoidynowy jako forma substytutu.

 

Pytanie: czy zsumować ilości tych dwu różnych słodów na rzecz 1,6kg melanoidynowego, czy też da się je jakoś zróżnicować dostępnymi u nas słodami? Jeśli ma ktoś jakąś koncepcję - chętnie wysłucham. Pozdrawiam!

Tu masz ciekawą dyskusję o słodach:

 

http://www.piwo.org/forum/p26719-01-10-2009-10-29-50.html#p26719

 

Ja te słody oba zastępuję melanoidynowym 40 EBC Castle Malting (bo jest też 80 EBC Weyermanna!)

Share this post


Link to post
Share on other sites

aż tam nie dotarłem ;) - jak zwykle: DZIĘKI!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.