Jump to content
Sign in to follow this  
Pekulak

Strasznie gorzki Pils

Recommended Posts

Witam!!!

Mam mały problem ostatnio zlewając do butelek Pilsa zrobionego około 3 tygodni temu postanowiłem spróbować troszkę. Okazało sie że jest strasznie gorzki nie tak jak wcześniejsze które w smaku były ok i nie wymuszały grymasu na twarzy. W tym samym dniu robiłem następnego i po gotowaniu wlewając do fermentora stwierdziłem że tez jest paskudnie gorzki. No nic mówię poczekam aż wyleżakuje swoje nie wyrzuce bo i tak u mnie zejdzie nawet w takiej opcji ;). A oto jak wykonałem piwo :

 

- 5kg słód pilzneński BM

- 30 dag słód Carapils Weyerman

- 60 g lubelskiego

- Drożdże w ilości około 100 -150 ml z gęstwy

 

Zacieranie:

 

50?C ? 30 minut

 

64?C ? 30 minut

 

70?C ? 30 minut

 

77?C ? Filtracja

 

Chmielenie:

 

30g ? 10 minuta

 

15g ? 60 minuta

 

15g ? ostatnie 5 minut

 

Wyszło nieco większe Blg więc dolałem przegotowanej zimnej wody tak żeby wyszło około 12 - 12,5 °Blg

 

Fermentacja no niestety chyba temp w okolicach 15°C Fermentuje tak w okolicach 4-5 dni niekiedy dłużej potem na cichą i tam 1-2 tygodni.

 

Czytając tematy na forum podejrzewam wodę ale wcześniejsze warki były ok dopiero te 2 takie straszne.

Czy zbyt rzadkie mieszanie warki podczas gotowania mogą spowodować taki smak ?

 

Proszę bardzo o sensowną odpowiedź a nie ardy jak osłodzić te gorzkie już warki.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczka przed fermentacją zawsze jest niemożebnie gorzka, po przefermentowaniu ta gorycz się bardzo łagodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieję że wszystko będzie ok nie chce mi się pić czegoś tak gorzkiego bleeee. Wcześniejsze warki zauważam że nie były aż takie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sam lubelski i gorzkie? eee.

No właśnie... 30g lubelskiego na godzinę to kilkanaście IBU - to na pewno nie jest bardzo gorzkie.

A może to nie lubelski tylko magnum był? ;)

 

Edit: a powiedz jak chłodziłeś i jak długo? I czy chmiel podczas chłodzenia był cały czas w garze?

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłodzenie niestety trwało długo parę godzin . Wcześniej to nie przeszkadzało piwo było inne. Chmielu podczas chłodzenia już nie było w garze, ale podczas gotowania aż do końca może tu tkwi problem??.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.