Jump to content
amalos

ile dodał byś glukozy do irish stout

Recommended Posts

Witajcie pytanie takie, irish stout blg 2,5 ilość 21 l ile Byście dodali glukozy do procesu refermentacja ?200g brak mi wyczucia .Proszę o pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witajcie pytanie takie, irish stout blg 2,5 ilość 21 l ile Byście dodali glukozy do procesu refermentacja ?200g brak mi wyczucia .Proszę o pomoc.

80-100g

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witajcie pytanie takie' date=' irish stout blg 2,5 ilość 21 l ile Byście dodali glukozy do procesu refermentacja ?200g brak mi wyczucia .Proszę o pomoc.[/quote']

80-100g

Tylko tyle?wiem że moje pytanie totalnie laickie powiedz dlaczego tak mało? z góry przepraszam z niewiedze ale kalkulatora nie ogarniam do końca ...dodam że to brew kit muntonos i ekstrakt ciemny jeśli to ma znaczenie .....

Share this post


Link to post
Share on other sites

80-100g to wg mnie wyjdzie piwo które będzie jak odgazowane.

Kalkulator dla kogoś co robi pierwszą warkę?

Zrobiłem 70 warek i kalkulator sobie dawno odpuściłem. Wszystkie piwa typu ale czy stout o 10-14°Blg na 20l daje 180-200g glukozy. Piwa typu Tripel czy RIS daję 160-180g.

Przy pilsach kalkulator mówił 100-120g i piwa były nienagazowane. Teraz daję 150-160g i półroczny pils nie jest granatem.

Kolego daj 180g i powinno być OK. Potem i tak będziesz musiał dopasować się do Swojej indywidualnej technologii rozlewania.

Mały edit. Nigdy nie robiłem z brewkitów a jeżeli tu są takie same zasady jak przy piwie ze słodów to patrz wyżej. 2,5°Blg tzn. że masz dobrze odfermentowane piwo (drożdże przerobiły wszystko)

Edited by twawrzyniak

Share this post


Link to post
Share on other sites
80-100g to wg mnie wyjdzie piwo które będzie jak odgazowane.

Kalkulator dla kogoś co robi pierwszą warkę?

Zrobiłem 70 warek i kalkulator sobie dawno odpuściłem. Wszystkie piwa typu ale czy stout o 10-14°Blg na 20l daje 180-200g glukozy. Piwa typu Tripel czy RIS daję 160-180g.

Przy pilsach kalkulator mówił 100-120g i piwa były nienagazowane. Teraz daję 150-160g i półroczny pils nie jest granatem.

Kolego daj 180g i powinno być OK. Potem i tak będziesz musiał dopasować się do Swojej indywidualnej technologii rozlewania.

Mały edit. Nigdy nie robiłem z brewkitów a jeżeli tu są takie same zasady jak przy piwie ze słodów to patrz wyżej. 2,5°Blg tzn. że masz dobrze odfermentowane piwo (drożdże przerobiły wszystko)

Dziękuje za Twoją opinie i sypnę 200g,przed zlaniem na cichą do drugiego fer nalałem jedną butle jako eksperyment i dodałem 4g glukozy ,było to 5 dni temu dziś otworzyłem i piwko było ledwie tyle co nic nagazowane ,wiem mało czasu ale zastanowiło mnie to....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie 200gram to możesz dać do piwa pszenicznego lub grodzisza - na pewno nie do wyspiarskich piw. Ale oczywiście zrobisz jak będziesz chciał...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Według mnie 200gram to możesz dać do piwa pszenicznego lub grodzisza - na pewno nie do wyspiarskich piw. Ale oczywiście zrobisz jak będziesz chciał...

Wytłumacz mi jak dziecku dla czego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej

 

Z kilku powodów. Po pierwsze, jeśli nazywasz piwo "Irish stout" to niech to będzie stout nie tylko z barwy ale także z wysycenia właściwego dla tego stylu. Po drugie: mocne nagazowanie, według mnie, pasuje do piw orzeźwiających jak właśnie bawarski weizen. Jeśli nagazujesz tak mocno np. ESB to zabijesz w nim to co najpiękniejsze czyli np smaki karmelowe, słodowe etc... W moim odczuciu 200 gram glukozy to na prawdę dużo za dużo dla tego piwa. Podkreślam, że to tylko moje zdanie - zrobisz jak zechcesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jaki jest przelicznik glukozy do cukru, ale ja używam do brytyjskich piwo po 35-40g cukru (na 20 litrów), w szczególności piwa ciemne powinny być lekko gazowane, to powoduje że są bardziej kremowe.

 

Z tym,że ciężko nalać takie piwo należycie z butelki, należy lać piwo małym strumieniem do kufla ze sporej wysokości co ma na celu zamieszanie jak największej ilości powietrza w piwie jak to możliwe,wiem że to marny substytut pompy, ale zawsze coś :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Milk stout i foreign extra stout , moje ostatnie warki . OG 15 Blg , a drugie 14,5 Blg . Milk Stout zakończył fermentować przy 5 Blg , a FES przy 4 Blg. Dostały odpowniedni0 150 i 160 g cukru. Dane są orientacyjne , ponieważ nie mam przy sobie notatek. Obydwa piwa są jak dla mnie przegazowane . A już napewno nie mieszczą się w moim odczuciu jak powinnny być nagazowane piwa wyspiarskie. FES szczególnie , przy temp około 16°C prawie wychodzi z butelek.

 

Następne tego typu ales dostaną max 100 - 120 g na 20 l.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites
80-100g to wg mnie wyjdzie piwo które będzie jak odgazowane.

Kalkulator dla kogoś co robi pierwszą warkę?

Zrobiłem 70 warek i kalkulator sobie dawno odpuściłem. Wszystkie piwa typu ale czy stout o 10-14°Blg na 20l daje 180-200g glukozy. Piwa typu Tripel czy RIS daję 160-180g.

Przy pilsach kalkulator mówił 100-120g i piwa były nienagazowane. Teraz daję 150-160g i półroczny pils nie jest granatem.

Kolego daj 180g i powinno być OK. Potem i tak będziesz musiał dopasować się do Swojej indywidualnej technologii rozlewania.

Mały edit. Nigdy nie robiłem z brewkitów a jeżeli tu są takie same zasady jak przy piwie ze słodów to patrz wyżej. 2,5°Blg tzn. że masz dobrze odfermentowane piwo (drożdże przerobiły wszystko)

Ilość cukrów do refermentacji określamy nie tylko biorąc pod uwagę oczekiwane dofermentowanie piwa, bo to powinno być zawsze całkowite, ale przede wszystkim wymogi dla stylu. Nie chciałbym pić stouta nagazowanego jak pils czy weizen. Inna sprawa, że jeżeli byłaby fontanna, to akurat to, co trafi ostatecznie do szklanki będzie nagazowane wzorcowo, czyli prawie wcale. :beer:

 

Makaron, te 30-40g to podajesz, rozumiem, dla kega 19L, a nie do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wywiązała sie super dyskusja.

Teraz ja też mam pytanie i wątpliwość. Dlaczego Browamator w instrukcji obsługi piwa IRISH RED ALE proponuje dać 180g glukozy na 20l? To też piwo wyspiarskie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Makaron, te 30-40g to podajesz, rozumiem, dla kega 19L, a nie do butelek.

Moze do butelek kilka gram wiecej 35-45g

Share this post


Link to post
Share on other sites

29.06 dodałem jednak 200g glukozy dzisiaj otwarłem jedną butelkę i gazu zero.następną otworze za 5 dni .......ciekawi mnie czy się pojawi gaz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo będzie nagazowane kiedy drożdże zjedzą dodaną glukozę a potem opadną na dno. Będziesz widział na dnie butelki wyrażny osad. Spokojnie czekaj. To trwa kilka dni.

Jeśli chodzi o ilość glukozy którą Ci zaproponowałem : koledzy mają racje jeśli chodzi o styl to powinno jej być dużo mniej, ale to Twoje pierwsze piwo więc powinno mieć przyzwoite nagazowanie bo wg mnie tworzy się wtedy ładniejsza piana i piwo ciekawiej smakuje. Jeżeli warzenie Cię wciągnie:okey: to przy póżniejszych warkach będziesz próbował wpasować się w styl. Jak przeczytałem na fotum przy małym nagazowaniu pianę w tym piwie uzyskuje się przez "agresywne" nalewanie do kufla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
29.06 dodałem jednak 200g glukozy dzisiaj otwarłem jedną butelkę i gazu zero.następną otworze za 5 dni .......ciekawi mnie czy się pojawi gaz

Czytałeś cokolwiek o refermentacji? Myślałeś, że w 24h będziesz miał nagazowane piwo? :rolleyes:

 

Minimalnym okresem na nagazowanie jest tydzień, a lepiej dwa tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
29.06 dodałem jednak 200g glukozy dzisiaj otwarłem jedną butelkę i gazu zero.następną otworze za 5 dni .......ciekawi mnie czy się pojawi gaz

Czytałeś cokolwiek o refermentacji? Myślałeś' date=' że w 24h będziesz miał nagazowane piwo? :rolleyes:

 

Minimalnym okresem na nagazowanie jest tydzień, a lepiej dwa tygodnie.[/quote']

Tak wiem że to mało czasu ............więc czekam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.