Jump to content
Sign in to follow this  
Raczek

Pytania totalnego Laika

Recommended Posts

Witam wszystkich mniej lub bardziej doświadczonych w domowym browarnictwie.

 

Tak jak w temacie jestem laikiem który troszkę teorii już wchłonął ale nie ma absolutnie żadnej praktyki dużo czytałem to forum oglądałem kilka filmików jak uwarzyć piwo z gotowych składników na których chciałbym się przed pierwszym piwem skupić.

Samo zrobienie piwa (zachowując sterylność) nie wydaję się procesem trudnym więc nie obawiam się tego procesu.

Moje pytanie (pewnie śmieszne) dotyczy tego kożucha który powstaje w fermentacji burzliwej po której można piwo zlać do cichej albo do butelek. Jeśli mam tylko jeden fermentator i chciałbym po burzliwej zlać browar do butelek na leżakowanie to co z tym kożuchem ? należy go przefiltrować czy nie wiem przelać przez gazę ??

I czy warto odstawiać piwo na cichą fermentację (czy warto by było mieć drugi pojemnik?)

 

Przepraszam za (pewnie dla większości z was) głupie pytania ale każdy kiedyś zaczynał

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam wszystkich mniej lub bardziej doświadczonych w domowym browarnictwie.

 

Tak jak w temacie jestem laikiem który troszkę teorii już wchłonął ale nie ma absolutnie żadnej praktyki dużo czytałem to forum oglądałem kilka filmików jak uwarzyć piwo z gotowych składników na których chciałbym się przed pierwszym piwem skupić.

Samo zrobienie piwa (zachowując sterylność) nie wydaję się procesem trudnym więc nie obawiam się tego procesu.

Moje pytanie (pewnie śmieszne) dotyczy tego kożucha który powstaje w fermentacji burzliwej po której można piwo zlać do cichej albo do butelek. Jeśli mam tylko jeden fermentator i chciałbym po burzliwej zlać browar do butelek na leżakowanie to co z tym kożuchem ? należy go przefiltrować czy nie wiem przelać przez gazę ??

I czy warto odstawiać piwo na cichą fermentację (czy warto by było mieć drugi pojemnik?)

 

Przepraszam za (pewnie dla większości z was) głupie pytania ale każdy kiedyś zaczynał

Im mniej sprzętów styka się z piwem , tym bezpiecznej. Ja zaglądam do banioka jak już nie widzę objawów fermentacji.

Co do cichej , to na pewno nie zaszkodzi. A fermentatorów zawsze za mało:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo na drugą fermentację zlewasz przy pomocy wężyka igielitowego . Raczej potrzebny będzie drugi pojemnik. Można oczywiście wykorzystać jakiś inny , ale samo wiadro kosztuje niewiele. Poza tym będziesz potrzebował kolejnego wiadra do butelkowania ( jeśli będziesz używał syropu do refermentacji ). Wężyk wrzucasz do wiadra wypełnionego środkiem dezynfekującym , płuczesz , wylewasz i przelewasz piwo. Żadnych gaz , czy sitek. Im mniej sprzętu ma styczność z piwem tym bezpieczniej.

 

PS. Witam kolegę z rocznika !

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. W momencie przelewnia na cichą nie ma (nie powinno być) kożucha - co najwyżej lekka pianka. Jeśli jednak było by coś więcej, to przelewasz tego czegoś jak najmniej.

2. Kupujesz drugi fermentor - jedna zakażona warka kosztować Cię będzie więcej.

3. Oba fermentory powinny być z kranikami - w ten sposób przelewając na cichą nie łapiesz osadów z dna i z powierzchni

4. Do napełniania butelek kupujesz rurkę do rozlewu z zaworem - nie walczysz z pianą w butelkach - wygodnie i szybko

5. Wszystko co ma styczność z piwem od momentu zakończenia gotowania musi być sterylne i musi być tego jak najmniej

6. Warto przelać na cichą fermentację (czasami jest to niezbędne) - piwo będzie bardziej klarowne i dofermentuje do końca bez styczności z dużą ilością drożdży i osadów

Edited by pedro22

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.