Jump to content
Sign in to follow this  
Afro

Druga warka - pytanie początkującego

Recommended Posts

Witam, dzisiaj planuję zrobić moją 2 warkę, tym razem zamiast cukru chcę dodać 1,7 kg ekstraktu jasnego WES (robię z brew kita Coopers Lager) w związku z tym mam pytanie ile do tego dodać wody żeby osiągnąć moc końcową piwa pow. 5%? 20 litrów będzie ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilośc alkoholu uzależniona jest od odfermentowania cukrów. Jeżeli chcesz miec ok. 5% alk., to brzeczka nastawna powinna miec na początku 11-12°Blg przy założeniu, że odfermentuje przynajmniej do 2°Blg. Jako że robisz zestaw z puszki, gęstośc początkową możesz łatwo sterowac poprzez dolewanie wody do przygotowanego ekstraktu. Z tego co pamiętam, instrukcja mówi aby ekstrakty rozrobic w 2l wody i później dodac 20l w fermentorze. Radzę Ci, abyś na początku dodał 17l i zmierzył gęstośc. Jeżeli będzie za wysoka, dodawaj powoli wody, aż uzyskasz oczekiwaną gęstośc.

Edited by Spotter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zrobił 23 litry - powinno wyjść trochę ponad 5%.

Edit: 1. Spotter mnie ubiegł, 2. Oczywiście jak chcesz mocniejsze, to zrób mniejszą ilość, ale mniej niż 20 litrów bym nie robił - nie wiem, czy stężenie alkoholu nie będzie za duże dla coopersowych drożdży - może niech się bardziej doświadczeni koledzy wypowiedzą.

Edited by Scovron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przy IPA miałem 22l z 12°Blg na początku. Same ekstrakty rozrobione w 2l wody miały ponad 3,5l. Dodałem tylko 18,5l zamiast tych 20 z instrukcji. Wtedy miałbym piwa więcej, ale słabsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedno wyjaśnienie: pisząc '23 litry' miałem na myśli całkowitą objętość warki. W sumie faktycznie trzeba będzie dolać coś ok 20 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że to miałeś na myśli :beer: Może źle to ująłem w słowa.

 

Nie mniej jednak radzę nowemu koledze najpierw dodac mniej, sprawdzic gęstośc i zobaczyc, czy go to satysfakcjonuje, czy nie. Drożdże niekoniecznie muszą odfermentowac do 2°Blg, tylko np. do 3°Blg - a wtej sytuacji zawartośc alk. będzie mniejsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze można spirytu chlupnąć i będzie nawet więcej.

 

Albo w ogóle się nie rozdrabniać, tylko pędzić bimber zamiast piwo robić. Krócej trzeba czekać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.