Skocz do zawartości

Browar Domowy Jacka


Rekomendowane odpowiedzi

Saszetka ładnie napęczniała (trzy godziny), brzeczka dobrze napowietrzona, nie robiłem startera ponieważ to Actiwator i pisze że nie trzeba go robić jak z Propagatorem (może dlatego). Ale jak mówisz żeby zaczekać to zaczekam i zobaczymy.

Edytowane przez alien71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 - Belgijski Tripel 19 °Blg od dwóch tygodni na burzliwej. Blg zeszło z 19 do 5 i jutro idzie na cichą. Nasuwa się pytanie czy na cichej zejdzie do 3°Blg przez dwa tygodnie i czy ewentualnie jakoś temu młodemu piwku pomóc - może przy przelewaniu jeszcze napowietrzyć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #5 Saison przelana do butelek z dodatkiem 160g glukozy. Blg zeszło do 1,5(?), bardzo ładnie wyklarowane (według BeerSmitha kolor 23,9 EBC, goryczka 28,1 IBU, 6,3% Alc), smak wytrawny, lekko wyczuwalna goryczka z curacao. Czuję, że jak się ładnie nagazuje będzie mi bardzo smakowało :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Warka #8 - Pszeniczne Ciemne (07.01.2012)

 

Składniki:

  • Monachijski jasny - 2kg
  • Pszeniczny jasny - 1kg
  • Pszeniczny ciemny - 1kg
  • Pszeniczny karmelowy - 0,35kg
  • Karmelowy ciemny - 0,15kg

Zacieranie:

  • 42ºC - 45'
  • 52ºC - 10'
  • 62ºC - 15'
  • 72ºC - 55'
  • 76ºC - 5'

Wysładzanie:

 

3 x 5L - 76ºC

 

Chmielenie:

 

Cascade - 60min

 

Wyszło 17L o gęstości 13Blg. Zadane drożdżami WY3068 Weihenstephan Weizen

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #9 - Belgijski Urodzinowy Maliniak (04.02.2012)

 

Składniki:

  • Pilzneński - 6,2kg
  • Monachijski - 0,9kg
  • Carahell - 0,25kg
  • Caramel - 0,16kg

Zacieranie:

  • 62ºC - 45min
  • 72ºC - 20min
  • 76ºC - 10min

Wysładzanie:

 

3 x 4L - 76ºC

 

Chmielenie:

  • Marynka: 25g - 60min
  • Marynka: 15g - 15min
  • Irish Moss - 15min
  • Sok Malinowy Paola: 0,43L - 15min

Wyszło 22L o gęstości 18Blg zadane drożdżami Belgian Abbey II

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 10 - Dry Stout

 

Składniki:

  • Pale Ale - 4kg
  • Jęczmień prażony - 0,4kg
  • Płatki jęczmienne - 0,3kg
  • Słód zakwaszający - 0,2kg
  • Carapils - 0,2kg
  • Carafa Special III - 0,2kg
  • Czekoladowy pszeniczny - 0,2kg

Zacieranie:

  • 66ºC - 75min
  • 76ºC - 10min

Wysładzanie:

 

3 x 4L

 

Chmielenie:

  • Brewer's Gold: 25g - 60min
  • Citra: 20g - 30min

​Wyszło 22L o gęstości 13Blg zadane drożdżami Wyeast 1028 London Ale Yeast.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #11 - IPA 2

 

Składniki:

  • Pale Malt - 4kg
  • Carared - 0,5kg
  • Crystal Malt - 0,2kg
  • Caramunich - 0,2kg
  • Cukier - 0,2kg

Zacieranie:

  • 66ºC - 75min
  • 76ºC - 10min

Wysładzanie:

 

3 x 4L

 

Chmielenie:

  • Goldings, East Kent: 35g - 60min
  • Fuggles: 25g - 30min
  • Goldings, East Kent: 25g - 30min
  • Citra: 25g - 15min
  • Cukier: 15min

Wyszło 21L o gęstości 14Blg zadane drożdżami Wyeast 1098 British Ale

 

Program BeerSmith 2 pokazał mi wydajność na poziomie 89%. Wysładzanie trwało 1:15 z tym że było ono zamierzone i wydajność się poprawiła. Pod spodem wrzucę zrzut ekranu z programu i powiedzcie proszę czy nic z tą wydajnością nie pokręciłem:

 

7d1a30bbd39bdf79m.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Warka #12 - Czerwone Ale

 

Składniki:

  • Pale Malt - 6kg
  • Carapils - 0,13
  • Caramunich - 0,15kg

Zacieranie:

  • 64ºC - 50min
  • 72ºC - 30min
  • 76ºC i wysładzanie

Wysładzanie:

 

3 x 4L - 76ºC

 

Chmielenie:

  • Goldings, East Kent: 45g - 60min
  • Cascade: 20g - 30min
  • Citra: 30g - 15min
  • Mech: 5g - 15min

Wyszło 23L o gęstości 13Blg zadane drożdżami London Ale Yeast (drugie pokolenie).

 

Starter zrobiony z drożdży które leżały w lodówce od 06.05.2012 trzy dni przed warzeniem. W starterze wystartowały po kilku godzinach, a po dodaniu do brzeczki wystartowały po trzech godzinach i ładnie pracują - pewnie były głodne po tak długim leżeniu w lodówce :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.