Jump to content
Sign in to follow this  
alien71

Browar Domowy Jacka

Recommended Posts

Serdecznie Witam!

Lubię piwo i lubię gotować, a warzenie piwa ma w sobie coś z kucharzenia (trzeba stać długo przy garkach i dbać o odpowiednie proporcje produktów), dlatego postanowiłem sam robić piwo. Mieszkam i pracuję obecnie w Anglii (reszta rodziny w Polsce niestety) i po pracy mam dużo czasu by zająć się jakimś pożytecznym zajęciem, a robienie piwa za takie uważam. Mam za sobą już dwie zabutelkowane warki. Pierwszą zrobiłem sześć lat temu w Polsce z brewkita, było to piwo ciemne (wyszło całkiem niezłe).

Teraz zaczynam przygodę z piwem na poważnie i myślę że na dłużej, choć druga warka jeszcze nie całkiem "profesjonalna" bo ze słodów suchych.

Jeszcze nie skompletowałem całego sprzętu więc na razie warki z ekstraktów z własnym chmieleniem.

 

Warka #2 - Prawdziwe Ale

 

Zestaw Browamatora: Prawdziwe Ale

 

Skład zestawu:

  • Ekstrakt słodowy jasny w proszku 2,5 kg
  • Chmiel aromatyczny Lubelski granulat 40g
  • Chmiel goryczkowy Marynka granulat 20g
  • Suche drożdże piwne Safale S-04 11,5g

Przygotowanie brzeczki jest proste więc nie będę się rozpisywał. Ładna pianka wyszła po około dwunastu godzinach po zadaniu drożdży i wyglądała tak:

 

ff842324877ae75a.jpg

 

Fermentacja burzliwa siedem dni i ściągnięcie znad osadów na cichą która trwała dwanaście dni, po czym butelkowanie. Do refermentacji w butelkach użyłem 200g suchego ekstraktu słodowego. Tak wyglądają buteleczki:

 

af84a4abdff707e9med.jpg

 

A tak sama etykietka do tej warki:

 

ca13554e026147f1med.jpg

 

Po dwóch tygodniach zrobiłem pierwszą degustację: nasycenie małe (jak angielskie Ale lane z "kija" w pabach - moje ulubione), piana dość szybko opada ale zostaje niewielki kożuszek do końca, w butelce klarowne choć po przelaniu do szklanki dostają się drożdże z dna i traci wówczas klarowność (mi to absolutnie nie przeszkadza), w smaku wyczuwalna goryczka, smak jak prawdziwe angielskie Ale.

Zaliczam moją drugą warkę do całkowicie udanych.

 

Warka #3 - Prawdziwe Ciemne

 

Zestaw Browamator: Prawdziwe Ciemne

 

Skład zestawu:

  • Ekstrakt słodowy jasny w proszku 1 kg
  • Ekstrakt słodowy ciemny w proszku 1 kg
  • Ekstrakt słodowy extra ciemny w proszku 0,5 kg
  • Chmiel aromatyczny Lubelski granulat 30g
  • Chmiel goryczkowy Marynka granulat 20g
  • Suche drożdże piwne Safale S-04 11,5g

Po zadaniu drożdżami piana wyszła po dziesięciu godzinach i wygląda tak:

 

c194fe3e8cbe14camed.jpg

 

Po trzech dniach w moim młodym piwku Blg spadło z 10 do 5, więc chyba wszystko idzie zgodnie z planem. Sześć dni burzliwej i z 10 Blg spadło do 2,5 Blg, temperatura na termometrze ciekłokrystalicznym cały czas 22-23C.

Prawdziwe Ciemne od soboty na cichej, a dzisiaj temperatura otoczenia bardzo podskoczyła - mam w pokoju 26-27C - niestety nie mam możliwości przenieść fermentatora w chłodniejsze miejsce.

Nasuwa się pytanie, czy moje młode piwo wytrzyma do końca cichej, czy może przelewać je do butelek? Po burzliwej jest ładnie sklarowane i przy przelewaniu nic z gęstwy się nie zassało. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Edited by alien71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie doczekałem się jakiejś podpowiedzi, więc sam zdecydowałem i przelałem przed chwilą Prawdziwe Ciemne do butelek dodając 200g ekstraktu słodowego ciemnego. Teraz sprzątanie przy szklaneczce komercyjnego niestety :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz dopiero czytam Twój wątek. Fajna etykieta. W jakim programie ją zrobiłeś? Ja swoje lekko obrabiam w GIMP`ie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Corelu, zabawy trochę jest ale do własnego piwka to sama przyjemność :beer:. Jeszcze jedno - moje etykiety są na papierze etykietowym samoprzylepnym - jeśli ktoś chce odzyskać butelki to nie róbcie na takim. Są one praktycznie nie do umycia, ja już nie powtórzę drugi raz tego błędu (chyba że ktoś chce się bawić jakimś rozpuszczalnikiem).

Edited by alien71

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeszcze jedno - moje etykiety są na papierze etykietowym samoprzylepnym - jeśli ktoś chce odzyskać butelki to nie róbcie na takim. Są one praktycznie nie do umycia, ja już nie powtórzę drugi raz tego błędu (chyba że ktoś chce się bawić jakimś rozpuszczalnikiem).

Możesz kupić etykiety samoprzylepne, które można odklejać. Mają one jakieś specjalne oznaczenie w katalogu Avery, teraz nie pamiętam jakie a nie chce mi się schodzić do piwnicy :beer: W każdym razie część z nich odklejała się idealnie, część gorzej, ale po kąpieli w wodzie schodziły wszystkie, choć trzeba im było zdziebko pomóc :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro robisz sam etykiety to możesz je drukować na zwykłym papierze i kleić na mleko. Działa bardzo dobrze, a odchodzi od butelki w zasadzie bez śladu.

Dochodzi jedynie wycięcie tych etykiet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Skoro robisz sam etykiety to możesz je drukować na zwykłym papierze i kleić na mleko. Działa bardzo dobrze, a odchodzi od butelki w zasadzie bez śladu.

Dochodzi jedynie wycięcie tych etykiet.

Pierwsze etykiety tak właśnie kleiłam, trzymać trzymało, ale etykieta zaczęła zmieniać kolor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pierwsze etykiety tak właśnie kleiłam, trzymać trzymało, ale etykieta zaczęła zmieniać kolor.

Czytałem na forum że tak się dzieje.

Na razie mam etykiety przyklejone na mleko mniej więcej od miesiąca i koloru póki co nie zmieniły...

 

 

Jak na mleko jesli mozna wiedziec???

Kładziesz na talerzyku np. kawałek ręcznika papierowego i wylewasz na to trochę mleka (robisz taką poduszkę, jak na poczcie do pieczątek :) ). Przykładasz do tego etykietę i od razu kładziesz ją na butelkę. Klei się elegancko i szybko, co ważne odchodzi totalnie bezproblemowo. Tyle że podobno po jakimś czasie zmienia kolor. Może to kwestia wilgoci jaka panuje w pomieszczeniu gdzie trzymane jest piwo? Nie wiem - u mnie na razie kolor bez zmian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama piana wygląda smakowicie :)

 

Zasubskrybuję temat :) Gdy sam zacznę na poważnie to będę mógł porównać, a wychodzi na to, że mamy podobne gusta Ale :) Ciemne, mniam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, dzięki wielkie za podpowiedzi, nie wiem czy skorzystam z mleka - nie gniewajcie się ale jakoś to do mnie nie przemawia - chyba jednak kupię zwykły klej w sztyfcie i spróbuje na nim. Nie mam pojęcia jakie etykiety będą jeszcze do ciemnego, może tylko kolortstykę zmienię by warki się różniły a może całkiem nową etykietę zrobię. Ta etykieta mi się podoba ale ... i tu jest jak zwykle problem z kosztami, trochę dużo atramentu idzie na etykiety do takiej warki i tak się zastanawiam czy nie lepiej coś łagodnego wymyślić na białym tle - warka dojrzewa i mam trochę czasu - jak wymyślę to wkleję projekt i poddam się krytyce :)

Nasze zdrowie - znaczy piwowarów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #4 - Prawdziwe Pszeniczne

 

Zestaw Browamator - Prawdziwe Pszeniczne Hafe-Weizen 12°Blg

 

To już moja ostatnia warka z ekstraktów słodowych. Mam już za sobą przedszkole (nachmielony brew-kit), szkołę średnią (samodzielne chmielenie ekstraktów), więc po wakacjach planuję zacząć studia czyli własne śrutowanie, zacieranie i chmielenie. Najpierw jednak wracam do opisu pszenicznego.

 

Zestaw zawiera:

  • ekstrakt słodowy pszeniczny suchy 3kg
  • chmiel aromatyczny Hallertau Tradition 30g granulat
  • drożdże Fermentis Safbrew WB-06 11,5g

 

Chmielenie:

60min 20g

10min 10g

 

Fotka z chmielenia:

 

70c7cb6857f55e4cmed.jpg

 

a tak wygląda piana po dwudziestu godzinach od dodania drożdży:

 

ca1f3a6a31f2cc5fmed.jpg

Edited by alien71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5 - Saison

 

No i zaczęła się wyższa szkoła jazdy. Pierwsza warka z zacieraniem. Na pierwszy ogień poszedł Saison.

 

Składniki:

  • Słód pilzneński 3kg
  • Słód wiedeński 1kg
  • Słód pszeniczny 0,8kg
  • Słód Carahell 0,25kg
  • Słód Caraaroma 0,22kg
  • Słód zakwaszający 0,12kg
  • Glukoza 0,3kg

Zacieranie:

 

60 minut w 64°C,

20 minut w 72°C.

 

Wysładzanie:

 

3 x 4lit wody 75°C

 

Gotowanie: 65 minut.

 

Chmielenie:

 

27g Marynki od początku,

20g Curacao 20min przed końcem,

30g Żatecki i 4g mchu irlandzkiego 15min przed końcem,

0,3kg Glukozy 5min przed końcem.

 

Brzeczka nastawna 22litry 13°Blg

Brzeczka zadana drożdżami Wyeast 3724 Belgian Saison Ale, które dwa dni wcześnie zostały wystartowane w 1litrze ekstraktu słodowego 10°Blg

 

A teraz wrażenia z pierwszego zacierania.

Śrutowanie o poranku:

Śrutowanie poszło szybko i sprawnie. Naczytałem się trochę na forum o śrutowaniu i chyba wyszło dobrze, łuski były dobrze widoczne i prawie w całości, nawet sprawdzałem palcyma co jakiś czas bo wydawało mi się że wychodziły całe ziarna a okazywało się że to same łuski (puste w środku) więc chyba dobrze.

Zacieranie w południe:

Zacieranie też przebiegło dobrze, po ustaleniu temperatury wystarczyło kilka razy przemieszać i trzy albo cztery razy włączyć palnik.

Filtrowanie też poszło bardzo dobrze (filterek z oplotu).

Filtrowanie chmielu (dużo po południu):

Po chmieleniu zaczęły się schody. Chmiele w siateczkach muślinowych, ale pojedynczych co dało męczarnię w czasie filtrowania brzeczki po chmieleniu, filtrowanie tego syfu to jest masakra i chyba najwięcej czasu zajmuje (bo przy pierwszych warzeniach szkoda każdej kropli cennej brzeczki) i tak sobie myślę że w tym czasie najłatwiej o jakieś zakażenie.

Co jeszcze mogę napisać, chrzest bojowy zaliczony, samopoczucie i zadowolenie z siebie - jak najbardziej. Teraz tylko czekam na wyniki i już planuję następną warkę.

Edited by alien71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saison od dwóch tygodni na burzliwej, piwo zeszło do 2,5°Blg,

 

8b812cba6a198f9am.jpg

 

Drożdże chyba jeszcze trochę pracują i nie wiem czy już przelewać na cichą. Prosiłbym o podglądnięcie zdjęcia doświadczonym okiem i poradę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :(

Już po fermentacji, przelewaj na cichą ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #6 - Belgijski Tripel 19 °Blg

 

Składniki:

  • Słód pilzneński 5 kg
  • Słód monachijski 0,5 kg
  • Słód Carapils 0,25 kg
  • cukier kandyzowany biały 0,75 kg
  • chmiel Marynka granulat 28 g
  • chmiel lubelski 15 g
  • drożdże Wyeast 1762 Abbey 2
  • mech irlandzki 1 łyżeczka

Zacieranie:

 

75min 65°C

10min 75°C

 

Wysładzanie:

 

3 x 4lit - 75°C

 

Chmielenie:

 

60min.:

Marynka od początku,

lubelski 15min przed końcem,

mech i cukier kandyzowany 10min przed końcem.

 

17lit brzeczki 19 °Blg

 

Przepis jest na 21litrów u mnie wyszło 4 litry mniej :P . Słód ześrutowany drobno więc nie wiem, może jeszcze mam problemy z wysładzaniem.

Edited by alien71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysładzałem przez pół godziny i nie było problemu z przepływem, brzeczka leciała małym strumyczkiem i była klarowna.

Edited by alien71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem ostatnio książkę Domowy wyrób piwa Autor: Dave Miller.Tam jest napisane: jedna z ważnych zasad piwowarstwa mówi że wysładzanie powinno trwać co najmniej 45 minut.Jeśli będzie trwać krócej ucierpi na tym wydajność procesu.Wypłukiwanie cukrów z grudek i łusek tworzących warstwę filtracyjną wymaga czasu.Oznacza to na przykład,że jeśli podczas wysładzania mamy zebrać 20 litrów brzeczki,średnia szybkość odcieku powinna wynieść 20 litrów na 45 minut,czyli około 0,44 litra na minute.

Nie warto się spieszyć ja tak robiłem i miałem małą wydajność.

Edited by maxhot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #7 - India Pale Ale

 

Składniki:

  • Słód Pale Ale 4kg
  • Słód Monachijski 0,6kg
  • Słód Caramunich 0,22kg
  • Słód Caraaroma 0,2kg
  • Cukier kandyzowany biały 0,25kg

Zacieranie:

 

75min - 67°C,

10min - 76°C

 

Wysładzanie:

 

3 x 4L - 75°C

 

Chmielenie:

 

60min:

60g East Kent Golding (szyszki) od początku,

50g East Kent Golding (szyszki) i cukier 15min przed końcem

 

Brzeczka nastawna 19L - 15°Blg

 

Zadane drożdżami Wyeast Actiwator 1028 London Ale

Edited by alien71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.