Jump to content
Sign in to follow this  
WielkiX

Jakie piwa górnej fermentacji dla początkującego

Recommended Posts

Witam

 

Pierwsza warka za mną ("dojrzewa" na cichej) - Pale Ale. Chętnie bym spróbował następnego przepisu - możecie polecić jakąś recepturkę na górniaki ? Zaznaczam, że w piwnicy gdzie będzie "dojrzewać" mam 20 stopni i żadnych urządzeń chłodzących.

 

Dzięki z góry

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki,

 

 

Chociaż bardziej chodziło mi o sprawdzoną recepturkę na górniaka na suchych drożdżach, łatwego na początek.

 

 

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szukaj czegoś, co dobrze fermentuje w wyższych temperaturach, dla mnie wybór jest prosty- piwo pszeniczne. Znakomite do picia w ciepłe dni, fermentuje właśnie w cieplejszych warunkach i szybko dojrzewa, co jest dodatkowym atutem- ok. 2 tyg. i już raczysz się dobrym pszenicznikiem =]. Możesz też zrobić jakiegoś pale ale'a, ale te wymagają nieco więcej czasu. Kolejną propozycją jest a'la kolońskie. "A'la", jeżeli niemasz warunków do dojrzewania piwa w chłodzie. Ale tu nie mam doświadczenia, bo właśnie czekam na ochłodzenie albo jakąś lodóweczkę =]

Co do receptury, rozglądnij się za zestawami na bazie słodów. Dołączona jest szczegółowa instrukcja i coś dobrego zawsze wyjdzie=].

Edited by Marcusfff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Marcsufff

 

Dzięki za podpowiedzi - Pale Ale właśnie dojrzewa, wole zacierać sam dobierając słody jednak, zobaczy się te przepisy na pszenice, może coś ciekawego będzie

 

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega powyżej dobrze Ci radzi, ale z tym pszenicznym to bym uważał. Zależy kogo będziesz raczył tym piwem. Jeśli koneserów obeznanych w temacie, w porządku - serwuj weizena. Jak zrobiłem kiedyś identycznie, zachęcony opiniami kolegów, popełniłem pszenicę. Nie powiem, smaczna była... a właściwie jeszcze jest ;) Towarzystwu wychowanemu na Żywcach, Lechach i Żubrach nie smakuje. Raz nawet ktoś życzliwy przestrzegł mnie, że jakieś to mętne, dziwnie pachnie goździkiem i generalnie nie bardzo ;)

 

Receptury na bazie słodów to dobry kierunek. Masz wielkie pole do popisu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może bitter?

 

Fajne, lekkie piwo na lato, bardzo proste zacieranie:

 

Przepis na ok. 25L brzeczki nastawnej:

 

Zasyp: pale ale 4,25kg, caraamber 0,3kg

Zacieranie: 68C - 60min

Chmielenie: fuggles 179HBU - 60min, east kent goldings 195HBU - 45min, styrian goldings 123 HBU - 5min, east kent goldings 56HBU - 5min

Drożdże: S-04 lub US-05

 

*HBU - alfa-kwasy*gramy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Bimbelt

 

Z tą recepturą to trafiłeś idealnie. Tylko nie bardzo rozumiem jak policzyć gramaturę chmielu - mała podpowiedź ? =D

 

Dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dla przykładu Fuggle miał 5,1% alfa-kwasów, czyli mamy:

 

179HBU / 5,1 ~= 35g granulatu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko nie bardzo rozumiem jak policzyć gramaturę chmielu - mała podpowiedź ? =D

Nawet większa podpowiedź, poczytaj sobie TUTAJ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy chmiel różni się zawartością alfa-kwasów różnice są spore nawet przy tych samych odmianach. jak kupisz chmiel masz podaną ich zawartość np. 5,5% jeżeli chcesz 110HBU potrzebujesz 20g tego chmielu. a jak masz chmiel 11% a-k to jedynie 10g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak coś łatwego to pils na górnych:

5 kg słodu pilzneńskiego

50g chmiel goryczkowy

30g chmiel aromatyczny

Drożdże Safale US-o5 lub S-04

Zacieranie:

55C-10min

62-63C 20min

72-73C 20min

Share this post


Link to post
Share on other sites
To może bitter?

 

Fajne, lekkie piwo na lato, bardzo proste zacieranie:

 

Przepis na ok. 25L brzeczki nastawnej:

 

Zasyp: pale ale 4,25kg, caraamber 0,3kg

Zacieranie: 68C - 60min

Chmielenie: fuggles 179HBU - 60min, east kent goldings 195HBU - 45min, styrian goldings 123 HBU - 5min, east kent goldings 56HBU - 5min

Drożdże: S-04 lub US-05

 

*HBU - alfa-kwasy*gramy

bimbelt - jakbyś mógł jeszcze tylko podać docelowe blg dla tego przepisu, to byłbym wniebowzięty ;) myślę, że w okolicach 12, ale wolę spytać..

w ogóle wątek bardzo mi podchodzi (temp. w piwnicy nagle wzrosła do 18C) - urlop nadchodzi, a przecież nie mogę zrobić jedynie 100 l saisona czy innych weizenów (które mi zresztą nie podchodzą :) choć piłem tylko cornelusa)

może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły dla temperatur fermentacji 20C i powyżej ???

 

pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie wybór jest również prosty. Pszeniczne Weizen to świetne piwo :) Proste,smaczne i szybkie ;) No chyba,że nie warzysz dla siebie a dla innych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły dla temperatur fermentacji 20C i powyżej ???

 

pzdr

20°C to dobra temperatura dla wita. Moim zdaniem to lepsze piwo na upały od weizena, bo lżejsze, bardziej orzeźwiające.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To może bitter?

 

Fajne' date=' lekkie piwo na lato, bardzo proste zacieranie:

 

Przepis na ok. 25L brzeczki nastawnej:

 

Zasyp: pale ale 4,25kg, caraamber 0,3kg

Zacieranie: 68C - 60min

Chmielenie: fuggles 179HBU - 60min, east kent goldings 195HBU - 45min, styrian goldings 123 HBU - 5min, east kent goldings 56HBU - 5min

Drożdże: S-04 lub US-05

 

*HBU - alfa-kwasy*gramy[/quote']

bimbelt - jakbyś mógł jeszcze tylko podać docelowe blg dla tego przepisu, to byłbym wniebowzięty ;) myślę, że w okolicach 12, ale wolę spytać..

w ogóle wątek bardzo mi podchodzi (temp. w piwnicy nagle wzrosła do 18C) - urlop nadchodzi, a przecież nie mogę zrobić jedynie 100 l saisona czy innych weizenów (które mi zresztą nie podchodzą :) choć piłem tylko cornelusa)

może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły dla temperatur fermentacji 20C i powyżej ???

 

pzdr

U mnie wyszło 12Blg, ale z tego co pamietam, to celowalem w 11-11,5 Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

 

Panowie ile cukru białego kryształ wrzucić na 20 l brzeczki nastawnej tego Jasnego Pełnego - http://pl.wikibooks.org/wiki/Piwowarstwo_domowe/Przepisy ? A ile glukozy ? - Bo nie wiem czy mi sie uda dzis glukoze w wiekszym opakowaniu dostac uda.

 

Pozdro

Nie dubluj tych samych pytań w różnych wątkach. Daj 120g cukru i będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elroy

 

Mysle, że jestem usprawiedliwiony - to sa 2 różne style wiec różne nagazowanie

 

Jejski

 

Dzięki ale jest problem bo nie dokonałem wszystkich pomiarów - te nerwy =D wiec pytam bardziej ile z doświadczenia niż z wyliczeń. Alwe dzięki - kalkulator na pewno się przyda przy następnych ważeniach

 

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alwe dzięki - kalkulator na pewno się przyda przy następnych ważeniach

 

Pozdro

Bardziej przyda Ci się waga niż kalkulator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.