Jump to content
Sign in to follow this  
Strażak

Kilka pytań początkującego

Recommended Posts

Na wstępie witam wszystkich serdecznie,

jestem w trakcie robienia mojej 1 warki, warka jest z brewkita :

- BREWMAKER Lager - de Luxe 1,8 kg

- Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 0,8 kg

- Glukoza - 0,2 kg

Nastaw postawiłem w czwartek wieczorem, w niedzielę dopiero zaczęło bulgotać w rurce fermentacyjnej (na 3 dzień)

 

1 pytanie: na papierach pisało żeby rozlewać po 7 dniach czy jak będzie bulgotać to mogę rozlewać czy czekać aż się uspokoi ?

2 pytanie: nie sprawdziłem areometrem zawartości cukru na początku, czy ktoś może mi podać ile mogło być czy to jest różne dla różnych brewkitów ?

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 pytanie: na papierach pisało żeby rozlewać po 7 dniach czy jak będzie bulgotać to mogę rozlewać czy czekać aż się uspokoi ?

 

pozdrawiam

prowokacyjne pytanie, ale odpowiem ;) czekać aż się uspokoi, a NAJWAŻNIEJSZE sprawdzić areometrem do ilu zeszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

1) Nie, dopóki fermentuje nie można butelkować. Późno rozpoczęła się fermentacja, więc może to potrwać dłużej niż 7 dni.

2) Nie napisałeś ile masz litrów. Przy 20 około 10°Blg. Jak masz areometr to użyj go, żeby ocenić czy fermentacja się zakończyła.

Share this post


Link to post
Share on other sites
- BREWMAKER Lager - de Luxe 1,8 kg

- Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 0,8 kg

- Glukoza - 0,2 kg

Zrobiłem dwie warki z podobnego zestawu, tylko dodatek miałem w innych proporcjach: 0,5 Kg ekstraktu i 0,5 Kg glukozy, czyli klasyczny enhancer.

Przy 18 litrach wychodziło mi ok. 12,5°Blg (u Ciebie wyszłoby mniej). Drożdże zaczynały pracować już po ok. 6 godzinach (były uwodnione), a temperatura na termometrze ciekłokrystalicznym na wiadrze wskazywała ok. 21-22°C, mniej więcej przez całą fermentację. Po 5 dniach było już tylko 2,5°Blg - zlałem piwo na cichą, gdzie posiedziało sobie tydzień i poszło do butelek. Przy obydwu tych warkach fermentacja przebiegała w zasadzie identycznie.

 

Trochę się dziwię, że tak długo czekałeś na start. W jakiej temperaturze trzymasz fermentor? Aha - drożdże uwodniłeś, czy po prostu posypałeś brzeczkę z wierzchu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
- 23 litry brzęczki,

- drożdże posypałem ;)

- temperatura 22 - 24 st.C (chyba za wysoka)

Temperatura jest ok , za wysoka na fermentacje, bo da dużo niechcianych substancji, ale drożdże rusza i będą pędzić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
- 23 litry brzęczki,

- drożdże posypałem :)

- temperatura 22 - 24 st.C (chyba za wysoka)

Witam nowego piwowara ;)

 

"- 23 litry brzęczki,"

BRZECZKI

 

'- drożdże posypałem :) "

Lepiej, że posypałeś, lepiej wystartują, niż uwodnione.

 

"- temperatura 22 - 24 st.C (chyba za wysoka)"

Lepiej fermentować w granicy 20°C, niemniej przy takiej temperaturze drożdżaki szybciej się mnożą. Naprawdę dziwne, że rurka zaczęła bulgotać po trzech dniach. W jakiej temperaturze zadałeś drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites
- 23 litry brzęczki,

- drożdże posypałem ;)

- temperatura 22 - 24 st.C (chyba za wysoka)

23 litry - wyjdzie dosyć cienkie, ale z pewnością do wypicia. Temperatura trochę za wysoka, bo dla tego brewkita jest zalecana do 22°C, ale drożdże tym bardziej powinny szybko wystartować.

P.S. Gdzieś czytałem (chyba u Ziemowita Fałata), że podstawowa zasada robienia piwa z brewkita, to nie robienie tego wg instrukcji załączonej do brewkita :)

Dołączam się do pytania Shootera: w jakiej temperaturze zadałeś drożdże, bo może po prostu znaczną ich część ubiłeś i dlatego fermentacja ruszyła tak późno.

Share this post


Link to post
Share on other sites
'- drożdże posypałem :) "

Lepiej, że posypałeś, lepiej wystartują, niż uwodnione.

Głosisz dość rewolucyjne tezy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
'- drożdże posypałem ;) "

Lepiej, że posypałeś, lepiej wystartują, niż uwodnione.

Nie wydaje mi się, że ubicie połowy komórek drożdżowych, spowoduje lepszy start niż w przypadku rehydratacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy bulkanie jest jakimkolwiek wyznacznikiem? Było to przeciez walcowane kilka (naście) razy na tym forum. Fermentacja mogła się rozpocząc znacznie wcześniej, a bulkanie zaczęło się dopiero, jak się zgromadziła odpowiednia ilośc gazów pod pokrywą. Może drożdże w saszetce były stare i tylko częśc się nadawała do pracy, więc zanim się rozmnożyły, to trochę minęło. Ja bym się wogóle tym nie przejmował.

 

W moich dwóch pierwszych puszkach prawie wogóle nie było bulkania a piwa wyszły smaczne :) Więc jedyna metoda to sprawdzanie końcowej gęstości- jak się ustabilizuje, to albo na cichą, albo do butelek! I będzie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc tak, drożdże zadałem przy temperaturze 23 - 24 st.C, dla czego koledzy się śmieją że jest 23 l brzeczki tak pisało na instrukcji, robię pierwszy raz więc muszę się do czegoś odnosić, a odnośnie zawartości alkoholu (że będzie za cienkie) ja chcę żeby piwa się napić ze smakiem a nie nawalić po wypiciu 4 butelek ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy się nie śmieją, że 23l brzeczki, tylko brzęczki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widziałem kilkadziesiąt litrów kurczaków w postaci "mięsa oddzielanego mechanicznie". Jak sądzę, brzęczki wyglądałyby podobnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strażak tym bulkaniem (bulganiem) się nie przejmuj. Z tego co wyczytałem na forum pokrywy naszych fermentatorów nie są w 100 szczelne, więc możliwe że gaz ucieka sobie bokiem a nie przez rurkę. Ja dopiero też zaczynam - zrobiłem jak na razie tylko Bursztynowe Ale z zestawu WESa - i powiem że dla świętego spokoju wyniosłem fermentator do piwnicy gdzie stał sobie tydzień w 17 stopniach, ani razu do niego zaglądałem, wiec czy i jak bulgał to nie wiem. Drożdże natomiast uwodniłem i dodałem do fermentatora podobnie jak Ty w 24st. Po tygodniu pomiar - 2,5 Blg (11,5 Blg początkowe) i do butelek. Jedna rada - butelki przed rozlewem wszystkie wymyj i zdezynfekuj a potem rozlewaj. Ja dezynfekowałem, dodawałem glukozę, napełniałem, kapslowałem jedna po drugiej...jeden wielki burd...trwało to 3 godziny. Masakra!!

Mijają już 2 tyg. i za to teraz co 2-gi dzień biegam do piwnicy i kosztuję moje pierwsze piwko ;). I powiem Ci że dobre :) wyszło :).

A kolejny zestaw już zamówiony (Pale Ale na bazie słodów) i tym razem będę już zacierał ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, ponownie

sprawdziłem dzisiaj 7 dni minęło od nastawienia sprawdziłem areometrem zawartość cukru tylko że on jest wyskalowany w 16 st.C ja mam na wiadrze temperaturę 21 st.C a areometr wskazał mi 2 - 2,5 Blg czy mogę już rozlewać piwo do butelek czy jeszcze się wstrzymać ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć

2-2,5 to już dość nisko także fermentacja mogła się już zakończyć, ale dla pewności proponował bym sprawdzić jutro czy Blg nie spada,

lepiej poczekać niż później granaty mieć:okey:

Powodzenia:okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites
'- drożdże posypałem :) "

Lepiej' date=' że posypałeś, lepiej wystartują, niż uwodnione.[/quote']

Głosisz dość rewolucyjne tezy :okey:

Widocznie Kolega niezbyt dokładnie czytuje forum. Kopyr już pisał, że albo zrobić starter, jak Bóg przykazał, albo normalnie rozsypać drożdże, a wiedza Kolegi Kopyra jest duża.

http://www.piwo.org/forum/p79426-27-12-2010-17-05-39.html#p79426

 

Przy 2-2,5°Blg można spokojnie butelkować, butelkowałem już powyżej 3°Blg i jak dotąd nie miałem granatów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
'- drożdże posypałem :) "

Lepiej' date=' że posypałeś, lepiej wystartują, niż uwodnione.[/quote']

Głosisz dość rewolucyjne tezy :okey:

Widocznie Kolega niezbyt dokładnie czytuje forum. Kopyr już pisał, że albo zrobić starter, jak Bóg przykazał, albo normalnie rozsypać drożdże, a wiedza Kolegi Kopyra jest duża.

http://www.piwo.org/forum/p79426-27-12-2010-17-05-39.html#p79426

Może jestem ślepy ale w tym linku Kopyr nie wysuwa takiej tezy... Mowa jest o bezsensowności robienia startera 0.5L.

 

Jak jest takie zdanie to zamieść dokładnie na jakiej podstawie tak stwierdziłeś

 

Ja osobiście raz posypałem drożdżami brzeczkę i przestałem bo wystartowały po 2 dniach. Przy rehydratacji nie było to później niż 12 godzin.?

Edited by rosek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.