Jump to content
elroy

Pokazy warzenia z pubie Omerta, Kraków

Recommended Posts

No to nie zostaje mi nic innego, jak też podziękować za pokaz. Tym razem miałem wolne w ten dzień więc mogłem na spokojnie pooglądać i podegustować piwka.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako że pierwszy raz użyłem suchych drożdży Mauribrew Lager to zamieszczę parę spostrzeżeń z fermentacji naszego koźlaka.

1. Szybki i gwałtowny start drożdży. Przyczyną tego jest raczej bardzo mocne napowietrzenie brzeczki (zaraz po zadaniu drożdży odbyła podróż samochodem w zamkniętym fermentorze), ale znaczenie może mieć też większa ilość uwodnionych drożdży (opakowanie 20 g). W każdym razie Mauribrew Lager są bardzo aktywne.

2. Przy starcie w wyższej temperaturze (18 stopni) produkują sporo owocowych, estrowych zapachów.

3. Początkowo fermentacja w lodówce była w 12 stopniach, po stwierdzeniu estrowych zapachów skręciłem na około 8 stopni. Zapachy estrowe zanikły. Obecnie można wyczuć typowe dla koźlaków słodowo-opiekane aromaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

We wtorek, 20 grudnia, planujemy następny pokaz warzenia w Omercie. Początek jak zwykle koło 17-stej. Tym razem mamy zamiar uwarzyć schwarzbiera - ciemnego, nieco wytrawnego lagera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Ja również dziękuję. Cieszę się' date=' że mogłem poznać Panią osobiście.[/quote']

Tylko proszę nie "Panią" :)

 

Sz. Panią :) ?

To oczywiście w żartach, myślę ze światek piwowarski mówi sobie po imieniu :)

Miałem być w Omercie, trasa wbita do GPSa .... wrrrrrrrrrrrr :) ..... no uda się następnym razem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem być w Omercie, trasa wbita do GPSa .... wrrrrrrrrrrrr :) ..... no uda się następnym razem :)

... a wystarczyło zadzwonić, jechałam przez Bielsko, z przyjemnością bym Cię zabrała :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :D

 

... a wystarczyło zadzwonić, jechałam przez Bielsko, z przyjemnością bym Cię zabrała :)

 

 

Problemem nie okazała się mobilność a niestety brak czasu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

28.02 2012 (wtorek), od 17.00 zapraszam do Omerty na pokaz warzenia i piwowarskie dyskusje.

Do kotła powędrują surowce na dobrze chmielonego, krzepkiego lagera. Surowce dostarcza jak zawsze homebrewing.pl

Pokaz będzie odbywał się w nowej części Omerty (po lewej od drugiego baru).

Do zobaczenia !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rewelacja;d

Miałem właśnie pytać kiedy będzie jakiś pokaz w Omercie, w szczególności, że już niedługo planuję swoją pierwsza warkę;d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...