Jump to content
elroy

Pokazy warzenia z pubie Omerta, Kraków

Recommended Posts

Na pewno się pojawię.

 

Jak ktoś byłby chętny to mogę przynieś gęstwę Wyeast 3724 Belgian Saison.

 

@elroy: Amerykańskie chmiele to tylko na pokaz sprowadzałeś czy będą może w ofercie homebrewing.pl?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja postaram się wpaść ale dopiero koło 20 . Wcześniej nie dam rady.

I niestety tylko na soczek bo przyjadę autem ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też się pojawię ale tak jak Newark raczej ok. 20-tej.

Ryśmisiu, z chęcią przyjąłbym od Ciebie kawałek tej gęstwy Saison-a.

Po trzech AIPA-ch wypadałoby trochę zmienić smak ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ryśmisiu, z chęcią przyjąłbym od Ciebie kawałek tej gęstwy Saison-a.

Spoko, masz zaklepane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak się udało chłodzenie na zapleczu? :okey:

 

Ja się nie mogę doczekać degustacji. Atak Chmielu z beczki narobił mi smaku na ten styl :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że się udało. Sam dotrwałem do zadawania drożdży.

Jeszcze raz dziękuję za pokaz (i inne fanty).

 

Swoją drogą mnie również Atak Chmielu z beczki rozochocił w kwestii AIPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites
O której wszystko się zakończyło?

Coś koło 22 :okey:

Wydawało mi się, że później :)

Edited by skwak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Część "publiczna" na sali zakończyła się faktycznie gdzieś tak koło 22. Chłodzenie jest niestety możliwe tylko na zapleczu, więc odbyło się w dość kameralnym gronie organizatorów. Poszło bardzo sprawnie i brzeczka musiała trochę czekać na uwodnienie drożdży.

Dzisiaj rano (ponad 2 dni od zadania drożdży) fermentacja trwa w najlepsze, w fermentorze przez ściankę widać ok. 4 cm warstwę piany. Fermentacja odbywa się w miejscu, w którym jest obecnie 16 stopni.

Faktyczny schemat chmielenia wyglądał następująco:

- 60' - 40 g Chinook (11,6% alfa)

- 25' - 25 g Amarillo (9,9% alfa)

- 5' - 20 g Amarillo (jw)

- 1' - 10 g Chinook (jw)

- 1' - 30 g Cascade (6,2 % alfa).

Na cichą pójdzie jeszcze nieco Amarillo i Chinook (bądź samo Amarillo).

Orientacyjne parametry: 16 Blg, 69 IBU (w górnej granicy stylu), 21 EBC. IBU i EBC pochodzą oczywiście z wyliczeń. Doświadczenie wskazuje, że kolor może być minimalnie ciemniejszy.

Rozważamy użycie żelatyny do klarowania (było dość mętne).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj przy barze w Omercie przyznałem się do warzenia i spotkała mnie niesamowita niespodzianka - butelka Omerta Porter! Dzieki i podrzuce mojego pilsa i witta w zamian. Do tego jeszcze wyprobowałem cztery PINTY!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miło mi poinformować, że rozpoczynamy sezon warzenia piwa w Omercie. ;)

 

Startujemy zatem z koźlakiem (oby nam pogoda nie sprzyjała i przyszedł zimny front atmosferyczny ;) ) 4 października, wtorek od 17:00 (jak zwykle ul. Kupa 3)

Wejściówka oczywiście darmowa.

Jacek donosi, że AIPA z ostatniego pokazu udała się nieźle, więc będzie okazja i do degustacji.

Zapraszamy!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepis na wczoraj warzonego w Omercie koźlaka tradycyjnego:

Zasyp: słód monachijski I - 4 kg, słód wiedeński - 2,5 kg, słód pilzneński - 2kg, Caraaroma - 0,3 kg, Caramunich II - 0,3 kg, Caraamber - 0,3 kg. Pilzneński z Litovela, pozostałe słody - Weyermann.

Zacieranie: 62 stopnie - 20', 72 stopnie - 40'.

Podgrzanie do 78 stopni i filtracja. Filtracja masakrycznie długa i mało skuteczna, sporo cukrów zostało w młócie. W trakcie filtracji brzeczka przednia była już gotowana, więc część brzeczki gotowała się ponad 2 godziny.

Chmielenie: Marynka 25g/60', Hallertauer Tradition 25g/20'.

Wyszło 17,5 Blg.

Zadane po północy uwodnionymi drożdżami suchymi Mauribrew Lager. Zostawione w temperaturze 18 stopni C. Po pierwszych oznakach fermentacji przeniesione do lodówki (12 stopni).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zwykle podziękowania za pokaz i udzielone rady.

Mam pytanie czy została jeszcze "Czara Goryczy" na wymianę? Jakoś przegapiłem (niezbyt aktywnie uczestniczyłem).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...