Jump to content
Sign in to follow this  
karlos

piwko dla zonki

Recommended Posts

moja zonka bardzo lubi redsa jablkowego czy jestem w stanie zrobic cos takiego w domu oczywiscie jak juz zaczne warzyc

 

no sie zle nacisnelo :) :)

Edited by karlos

Share this post


Link to post
Share on other sites
moja zonka bardzo lubi redsa jablkowego czy jestem w stanie zrobic cos takiego w domu oczywiscie jak juz zaczne wazyc

Pamiętaj, że w reddsie efekt uzyskiwany jest poprzez chemiczne dodatki smakowe. Jabłko przecież tak nie smakuje :)

Możesz dla żony w formie odmiany zrobić np. piwo imbirowe, bo myślę, że nie warto się naginać do poziomu piw z fabryki. :)

 

ps: uważaj z słowem warzyć. Zdecydowanie pisze się przez erzet :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
moja zonka bardzo lubi redsa jablkowego czy jestem w stanie zrobic cos takiego w domu oczywiscie jak juz zaczne wazyc

Jesteś w stanie zrobić coś znacznie lepszego :). Ze smakiem jabłkowym może być problem, ale np. piwa imbirowe wychodzą super :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
a czy one smakuja jak ten gingers czy jak mu tam bo to jest okropne

nie, nie :) na szczęście o wiele lepiej :). Ja nie piję sklepowych piw smakowych bo nie trawię chemicznych aromatów. A jeśli sama robię piwo imbirowe do "aromatyzowania" używam po prostu korzeń imbiru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
czy to znaczy ze ze smakowych piwek to tylko imbirowe mozna wyczxarowac zonka bedzie niepocieszona

Można robić różne piwa smakowe dodając do brzeczki różnych soków np. malinowego lub skórkę curacao (gorzkiej pomarańczy), można też użyć miodu. Więc możliwości jest wiele :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no wiec napewno bede eksperymentowal szkoda tylko tego jablkowego bo zoneczka bardzo lubi jabluszka ale moze cos uda mi sie zdzialac

Share this post


Link to post
Share on other sites
no wiec napewno bede eksperymentowal szkoda tylko tego jablkowego bo zoneczka bardzo lubi jabluszka ale moze cos uda mi sie zdzialac

Można spróbować z sokiem jabłkowym, najlepiej prawdziwym - własnej roboty :). Niestety w tym względzie doświadczeń nie mam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no i juz jest swiatelko w tunelu mozna bedzie kombinowac aby wszyscy w domu byli zadowoleni z piwowarstwa mego moze prucz synka bo troszke za maly ale za pare lat bedzie mial co ojcu z piwnicy podbierac :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesli potrzebujecie czystego soku z jabłek posiadam kilka butelek ( mogę podesłać) ,latem szwagier kupił profesionalną maszynę to wytłaczania soku z tych przepysznych owoców ,

problem jest tylko z surowcem bo coraz mniej sadów ze starymi odmianami , a kładziemy też nacisk na owoce nie pryskane ,posiadamy czysty sok bez domieszki cukrów czy wody (ale reklama ha ha )

a mam pytanie bo przypadkowo podsuneliscie mi pomysł ,czy sok dodać na ostatnie 5 min gotowania ,(sok jest pasteryzowany) jak myślicie i do jakiego rodzaju piwka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę, że odgrzewasz stare kotlety na potęgę ;). A co do dodawania soku do brzeczki to wątpię czy dało by to mocno jabłkowy efekt. W końcu cukier z niego zjedzą drożdże a zostanie ewentualnie posmak wina jabłkowego...czy chciałbym go w piwie, wątpię. Oczywiście nie zniechęcam do eksperymentów, twój browar rób piwo z czym ci się podoba. Ja gdybym miał spory zapas dobrego soku z jabłek zrobił bym z niego raczej cydr :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cydr już stoi w piwniczce ,choc część została skonsumowana ,masz racje z tym sokiem nie pomyślałem , jaki może finalny (drożdze+cukier =proste :) ) dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cydr już stoi w piwniczce ,choc część została skonsumowana ,masz racje z tym sokiem nie pomyślałem , jaki może finalny (drożdze+cukier =proste :) ) dzięki

 

Czemu wstydzisz się tego posta. I nie chcesz żeby wszyscy przeczytali. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętam smak jabolów z lat 80-tych, łeb urywało ale smak był naprawdę pysznych jabłek. Ciekawe z czego to robili? Czy to był cydr? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętam smak jabolów z lat 80-tych, łeb urywało ale smak był naprawdę pysznych jabłek. Ciekawe z czego to robili? Czy to był cydr? :)

 

Nie to nie był cydr - bo nie były gazowane. ;) To były jabole.(mamroty)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czemu wstydzisz się tego posta. I nie chcesz żeby wszyscy przeczytali. ;)

nie wstydzę się tylko żle ustawiłem trzcionkę, na forum jestem od niedawna więc trochę błędów się na pewno przydaży :):beer:

Edited by ewall

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wstdze się tylko żle ustawiłem trzcionkę na forum jestem od niedawna więc trochę błędów się napewno przydaży :):beer:

 

No przydarza się..aż oczy bolą. Włącz sprawdzanie pisowni w przeglądarce ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętam smak jabolów z lat 80-tych, łeb urywało ale smak był naprawdę pysznych jabłek. Ciekawe z czego to robili? Czy to był cydr? :)

 

Chyba tak można nazwać. Cydr w sumie to przefermentowany sok jabłkowy. Nie każdy cydr musi być gazowany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oj offtopic sie robi:)

 

z sokiem jabłkowym bym uważał, może wyjść piwo a'la wino z posmakiem jabłek...

"dla żony" możesz dodać do zimnej brzeczki syropu malinowego, wyjdzie coś jak reeds malinowy (wymagany słodzik)

Dori napisala o imbirowym, też pewnie jest pyszne

zawsze też możesz zrobić IPA o zapachu grejpfrutów, albo dodać miodu do kufla z czymkolwiek

 

możliwości jest wiele

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak warka Radler świetne piwo z grejpruta. Moja teraz tylko na to się przerzuciła, ale jest narpawdę smaczne, dlatego jej się nie dziwię

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.