Jump to content
Sign in to follow this  
amap

Faro z Lindemans'a

Recommended Posts

Jako że to piwo bardzo mi smakuje chciałbym się podjąć próby uwarzenia w domowych warunkach. Czy ktoś ma doswiadczenie w przygotowaniu lambiców? Niestety nie znalazłem w sieci zbyt wielu receptur na faro. Myśle, że będę posiłkował się tym artykułem http://www.zimbio.com/Craft+Beer/articles/92/How+make+lambic+one+ugly+beer Przypuszczam, że może być to bardzo trudne, ale co tam... :(

Gdyby ktoś miał dla mnie porady w tej materii byłbym wdzięczny :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jako że to piwo bardzo mi smakuje chciałbym się podjąć próby uwarzenia w domowych warunkach. Czy ktoś ma doswiadczenie w przygotowaniu lambiców? Niestety nie znalazłem w sieci zbyt wielu receptur na faro. Myśle, że będę posiłkował się tym artykułem http://www.zimbio.com/Craft+Beer/articles/92/How+make+lambic+one+ugly+beer Przypuszczam, że może być to bardzo trudne, ale co tam... :(

Gdyby ktoś miał dla mnie porady w tej materii byłbym wdzięczny :beer:

Pisz Pan do Codera :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcę w tym roku zrobić, zatrę piwo na słodko i jak już zacznie się fermentacja dodam z kilo wiśni. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chcę w tym roku zrobić, zatrę piwo na słodko i jak już zacznie się fermentacja dodam z kilo wiśni. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

nie będzie to wtedy kriek???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faro to mocno dosładzany lambic i nie wiem czy uda się taki manewr w warunkach domowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

amap: zrobiłem kilka piw kwaśnych i jest to trudny temat.

Fermentacja trwa rok, i zwykle rezultaty są odległe od tych z piw komercyjnych. Oni maja parę dziesiątek lat doświadczenia, mają wiele warek do kupażu, żeby wyrównać niedostatki smaku. A Faro wymaga jeszcze pasteryzacji, żeby móc je dosłodzić.

 

Ale jak najbardziej zachęcam do prób, to fajna zabawa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to eksperyment czas zacząć :beer:

Kupię dodatkowy fermentor, założę odpowiedni wątek i "się zobaczy":okey:

coder: skąd wiedziałeś, że piwo po roku jest zdatne? organoleptycznie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do piw długo fermentowanych powinieneś mieć szklany balon, ale możesz zacząć od Berliner Weisse czy Oud Bruin, one są trochę łatwiejsze. Przejrzyj moje zapiski piwowarskie, dużo tam pisałem o moich kwaśnych eksperymentach.

 

A jak znasz angielski:

http://www.themadfermentationist.com/

 

coder: skąd wiedziałeś, że piwo po roku jest zdatne? organoleptycznie?

Nawet nie wiedziałem jak powinien smakować. Założyłem po prostu, że rok mu wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.