Jump to content
Rageofhonor

Pytanie o specyfikę słodów Carafa III a Carafa Special III

Recommended Posts

Kupiłem przez pomyłkę słód:

Słód Carafa ® typ III 1300-1500 EBC Weyermann ®

 

a powninenem kupić:

Słód Carafa ® Special typ III 1300-1500 EBC Weyermann ®

 

Jaka jest różnica?

Czy tylko taka że Słód Carafa ® Special nie ma łuski?

Co to zmienia w smaku?

 

 

dori - przeniosłam wątek do działu "Surowce"

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy tylko taka że Słód Carafa ® Special nie ma łuski?

Co to zmienia w smaku?

Tak. http://www.wiki.piwo.org/index.php/S%C5%82%C3%B3d_palony

 

Słody Carafa? Weyermanna występują także w wersji Specjal. Są to słody pozbawione łuski, dzięki temu nie wnoszą do piwa ostrej goryczki i posmaku spalenizny. Mogą być normalnie zacierane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli mam problem. Czy można samemu jakoś usunąć łuskę bo nie przepadam za bardzo za smakiem spalenizny. Kiedy najlepiej ją usunąć? Podczas śrutowania czy wcześniej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czyli mam problem. Czy można samemu jakoś usunąć łuskę bo nie przepadam za bardzo za smakiem spalenizny. Kiedy najlepiej ją usunąć? Podczas śrutowania czy wcześniej?

Łuskę będzie Ci ciężko usunąć. Aby uniknąć posmaku spalenizny Carafę najlepiej dodać pod koniec zacierania, tuż przed filtracją i będzie dobrze ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Usunąłem chyba całą łuskę przez przetarcie ziaren o sitko. Prawie nie zostało połysku na ziarnach.

 

Teraz pytanie: Planuję zacieranie przez godzinę i 2 przerwy. Chcę uzyskać ciemne słodkie piwo bez posmaku spalenizny. Ile dodać laktozy i czy po tym jak usunąłem luskę mogę dodać ten słód na początku zacierania. Będzie to tylko 25 g. W sumie mam 5 kg słodów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

25g na warkę 20 litrów nie wniesie nic do smaku a kolor zmieni tylko na jasno bursztynowy (do IRA standardowo dodaje się 50g palonego ziarna żeby dać czerwonawy kolor).

Share this post


Link to post
Share on other sites

A kiedy chcesz, możesz i przy butelkowaniu. To jest zwykły cukier i do tego nie przerabiany przez drożdże.

 

Logistycznie najprościej wrzucić 15 min przed końcem gotowania - żeby się przesterylizował.

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

To co dzisiaj robię, robie po raz pierwszy. Dotychczas robiłem piwa z gotowych zestawów gdzie wszystkie słody były odważone. Laktozę pierwszy raz będę stosował dlatego nie wiem jak się ten specyfik stosuje.

Chcę uzyskać specyficzne piwo na wzór Karmi tylko z prądem. To co innego niż gdy robię piwo ze własnego słodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiadomo o ile BLG więcej będzie wskazywał areometr przy 250 g laktozy?

W.g. Beersmith będzie to ok. 0.7 Blg więcej

Należy jeszcze dodać na ile litrów - nie wszyscy robią 20 litrowe warki. :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj dokupiłem 500 g laktozy i podniosło o 2 BLG do 19 BLG. Czyli w sumie mam 750 g laktozy. Piwo robię w dymionie dlatego nie jestem dokładnie w stanie powiedzieć ile tego wyszło. Wygląda to na ok. 23 litry. Smakowo zapowiada się nieźle tylko mały problem jest. Pomyliłem korki i podczas zakładania lekko uszkodziłem końcówkę rurki fermentacyjnej. Czyli mam szkło w dymionie. Mogłem to zrobić też w fermentorze ale mi jest potrzebny na cichą lagera. Dodatkowo obawiałem się wielkiej piany i ucieczki z fermentora. Mam tylko nadzieję że wszystko wyląduje w gęstwie drożdżowej i nic nie trafi do butelek. Czyli przypuszczam że 750 g laktozy podniosło mi BLG o 3 BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam problem z tym programem. Dodając recepturę nie mogę dodać ilości wody którą dałem do wysładzania. Pisze u mnie sparge:2,14 l a powinno być 12 lub 3x4 litry. A tun temp. - 17,8°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Litości :( Jaki to ma związek z tematem? Proszę zadawać pytania w odpowiednich wątkach inaczej robi się straszny bałagan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Carafa III specjal (bez łuski) zaczerni jasne słabe~9blg piwo? Piwo z wędzonej pszenicy wg opisu 'grodziskie'. Zasyp ok 3kg czyli dałbym wg specyfikacji 5%=120~150gr. Pytanie dla kogoś kto używa tego słodu i ma doświadczenie. Chcę wykonać czarne piwo w kolorze (smak wędzony) ale tak abym nie miał kwasa bo nie wychodzą mi stouty, risy itp.

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, nie mam pewności czy w dobrym miejscu zadaje pytanie...

 

American stout Ok 16 blg

6,2 kg zasyp 

kiedy wrzucić słód carafa 1 w przypadku tego piwa? Ilość 0,3 kg

razem ze wszystkimi czy na sam koniec zacierania? 

 

Z góry dziękuje za porady 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stout ma być palony. Ja bym wrzucił od początku.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, wielkiwykop napisał:

Cześć, nie mam pewności czy w dobrym miejscu zadaje pytanie...

 

American stout Ok 16 blg

6,2 kg zasyp 

kiedy wrzucić słód carafa 1 w przypadku tego piwa? Ilość 0,3 kg

razem ze wszystkimi czy na sam koniec zacierania? 

 

Z góry dziękuje za porady 

Potwierdzam, do stouta taką ilość od początku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.