Jump to content
Sign in to follow this  
kretu

Szczeciński panel degustacyjny - 25.06.2011

Recommended Posts

Na wczorajszych warsztatach padła propozycja degustacji piw w sobotę 25.06.2011.

Odbędzie się ona u mnie ul.Krańcowa 24 Szczecin (prawie dokładnie zaznaczone na mapce) Start godzina 16 ale zapewne trochę potrwa wiec nie trzeba być punktualnym jeżeli komuś nie pasuje.

Oczywiście wszyscy szczecińscy piwowarzy są zaproszeni. Wstępnie było ustalone że można przyjść z małżonkami.

Niezależnie od pogody będzie grill węgiel zapewnię.

Jeżeli macie jakiekolwiek uwagi to piszcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będę, a ze mną przylezą pilsy, pszeniczka, bpa i może coś tam jeszcze ;-)

Rozbawił mnie napis pod nikiem Volkera :/ to dopiero jest początkujący :/;):smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na wczorajszych warsztatach padła propozycja degustacji piw w sobotę 25.06.2011.

Odbędzie się ona u mnie ul.Krańcowa 24 Szczecin (prawie dokładnie zaznaczone na mapce) Start godzina 16 ale zapewne trochę potrwa wiec nie trzeba być punktualnym jeżeli komuś nie pasuje.

Oczywiście wszyscy szczecińscy piwowarzy są zaproszeni. Wstępnie było ustalone że można przyjść z małżonkami.

Niezależnie od pogody będzie grill węgiel zapewnię.

Jeżeli macie jakiekolwiek uwagi to piszcie.

Tak, można przyjść z małżonkami, ale nie jest to wymagane :beer:

 

Do zobaczenia w sobotę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 90% będę, prawdopodobnie spóźnię się trochę, ale mam nadzieję, że zostawicie co nie co do degustacji :beer:. Postaram się zabrać APA ala grodziskie, FES, Koelsha w dwóch wersjach i może coś mniej lub bardziej stylowego....

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja przyniosę między innymi swojego dubbla, żeby udowodnić, że to w beczce, to jednak nie była pszenica :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakimi jesteście degustatorami, jeżeli nie smakujecie różnicy między Dunkelweizen i Dubbel...

 

:smilies::smilies::okey:

Haha, nie "jesteście" tylko "jesteśmy". Z drugiej strony fajnie byłoby spróbować pszenicy, która leżakowała ponad rok. Moja niestety nie ma szans tyle przetrwać :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Podobno" to lane z kija to była roczna pszenica, ale ja się nie znam nie piłem ani dubla ani tak starej pszenicy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przypominam o czymś na grilla (węgla mam zapas). Jeżeli ktoś będzie miał problemy z dojazdem mój numer 609445399.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serdeczne podziękowania dla gospodarza wczorajszego spotkania. Impreza naprawdę udana. Jedzenia i trunków do degustacji pod dostatkiem :(. Podziękowania należą się również Volkerowi oraz reszcie piwowarów za bardzo cenną i (mam nadzieję) szczerą ocenę piw. Mam nadzieję, że to nie ostatnie spotkanie tego typu :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja również dziękuję gospodarzowi za poświęcenie (się:) i wszystkim współbiesiadnikom za bardzo miłe spotkanie;)

Wlaśnie warzę IRA;)))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki chłopaki. Super spotkanie, koniecznie trzeba powtórzyć. Tylko najpierw trzeba uwarzyć 34 kolejne piwa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I mi ta impreza barzo się podobała. Fajna zabawa! Serdecznie dziękuję kretowi za gościnność, a zgadzam się, że koniecznie musimy to kiedyś powtórzyć. Nawet jeżeli wybor będzie trochę mnieszy - 20 różnych piw to też byłoby już coś...

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja dziękuje wam za przybycie. Naprawdę super spotkanie.

 

A Andy koniecznie poproszę o przepis na tę babkę piwną bo jest świetna (właśnie się nią zajadam i żałuje że wczoraj zapomniałem ją wyłożyć).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cieszę się, że babka smakowała, przepis poszedł na pw

Wrzuć publicznie, jeśli to nie tajemnica :) Ja też lubię pogotować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodnie z prośbą podaję przepis na babkę piwną

 

 

3 szklanki mąki

 

1,5 szklanki cukru

 

1 szklanka jasnego piwa (najlepiej mocno wysyconego co2 nie koniecznie super smaczne)

 

1 szklanka oleju

 

4 jajka

 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

1/2 łyżeczki soli

 

cukier waniliowy

 

cukier puder do posypania lub lukier

 

Jajka ucierać z cukrem na gładką masę. Ucierając, dodawać mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym oraz stopniowo olej. Wlać piwo i wymieszać. (najlepiej na początku porządnie utrzeć jajka z cukrem na gładki kogel mogel i wtedy dodawać resztę składników)

 

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką dużej foremki do babki (ewentualnie długiej keksówki).

 

Wstawiać do nagrzanego piekarnika

 

Piec 45 minut, temp. 180°C (w gazowym piekarniku 190)

 

Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

 

Zapomniałem dodać, że do babki dodać należy żurawinę ewentualnie rodzynki

Edited by Andy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.