Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


Recommended Posts

  • Replies 8.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Przepraszam za off-top w tym wątku i poniższe wtrącenie. Zdecydowana większość moich szczepów to zamrożone depozyty po około 0,1-0,3 ml biomasy w probówkach 1,5 ml. Nie miałem nigdy problemów 

Czy to jest według Ciebie temat na ostry dyżur? OSTRY DYŻUR - sytuacje AWARYJNE, wymagające NATYCHMIASTOWEJ reakcji innych. Nie śmiećcie w tym wątku, bo przestanie czemukolwiek służyć.

Tak jak mówi @Daniel(), sparzenie nic nie daje.    Dobrze zrobiłeś, nawet jak coś wyrośnie (co się na piwach z owocami zdarza) to pewnie nie wpłynie na smak. 

Posted Images

Fakt, coś nie poszło mi z tym liczeniem. Idę dosypać. 350 gr powinno być ok?

Daj 400 ... najwyzej wyjdzie za duzy starter :) (oby gestosc nie byla wyzsza niz 10blg - nizsze blg mniejszy stres na drozdze, ale rowniez mniej komorek drozdzowych sie nam namnozy, ma to duze znaczenie w przypadku robienia startera z malej ilosci drozdzy - starej saszetki drozdzy, starych skosow itd, wtedy lepiej przygotowac starter w dwoch etapach, jeden z nich na brzeczce 5°Blg ). Pozatym nie wiem czy masz mieszadlo magnetyczne. Jesli nie to zerknij w wyszukiwarke jak zbudowac takie cudo. Daje 2 razy wiecej drozdzy przy tej samej objetosci startera, do tego drozdze sa w niebo lepszej kondycji, co pozytywnie odbija sie na jakosci piwa.

Link to post
Share on other sites

Coś za dużo zatarłem. Z 350 gr wyszło mi 15°Blg. Fakt że nigdy nie miałem problemów z wydajnością:).

Oczywiście jadę bez mieszadła.

Z tą wydajnością to oczywiście żart. Po dolaniu do 2 litrów jest 10°Blg. Gubię się w tych małych ilościach.

Edited by amatjas
Link to post
Share on other sites

Wysładzanie wygląda tak: na sitko kładziesz pieluchę, wlewasz młóto i przelewasz wodą 80°C.

Wydajność takiego zestawu - uwzględniając proporcje - wygląda tak: słód zatarty do piwa ma 12°Blg, a słód zatarty do startera ma 10°Blg.

Link to post
Share on other sites

Ostatnio robiłem Dunkelweizena 28L z ilością 250g czekoladowego pszenicznego i miałem posmaki palone, ale ja nie lubię wyjatkowo tego posmaku. Proponowałbym albo zmniejszyć do 100g albo ekstrahować chłodną wodą.

Link to post
Share on other sites
Ostatnio robiłem Dunkelweizena 28L z ilością 250g czekoladowego pszenicznego i miałem posmaki palone, ale ja nie lubię wyjatkowo tego posmaku. Proponowałbym albo zmniejszyć do 100g albo ekstrahować chłodną wodą.

Dziękuje, również nie lubię za dużo posmaku palonego daje 100 g.

Plus leci..

Link to post
Share on other sites

Witam, przymierzam się do rozlewu Kolsch,a i jak zwykle mam problem z ilością glukozy do refermentacji. Czy 100g na 20 litrów piwa będzie odpowiednią ilością? Piwko będzie leżakować w temp ok 4-8°C . Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.

Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Qurcze.....ktoś mi mówił, że po butelkowaniu KOLSCH ma być przechowywany w ok 5°C ....proszę o sprostowanie.....

Jak warzyłeś piwo w stylu kolescha to na drożdżach górnej fermentacji. W tych tem. które podałeś refermentacja nie będzie miała miejsca.

Link to post
Share on other sites

echhhh :)

 

No tak, tylko najpierw jeszcze musi się on nagazować. Więc trzymasz z tydzień w temperaturze w której użyte drożdże mogą spokojnie pracować.

......................wszystko podane jak na tacy ......... starajmy się pobudzić samodzielne myślenie u młodych piwowarów :)

Edited by bielok
Link to post
Share on other sites
echhhh :)

 

No tak, tylko najpierw jeszcze musi się on nagazować. Więc trzymasz z tydzień w temperaturze w której użyte drożdże mogą spokojnie pracować.

......................wszystko podane jak na tacy ......... starajmy się pobudzić samodzielne myślenie u młodych piwowarów :)

staram się, staram się :) , ale jako 'młody' wolę zapytać dwa razy niż w ostatnim etapie coś skopać...dzięki za podpowiedzi....reasumując: dam 125g glukozy na 20l piwa i zabutelkowane będę trzymał w ok 20°C - będzie ok?

Link to post
Share on other sites
echhhh :)

......................wszystko podane jak na tacy ......... starajmy się pobudzić samodzielne myślenie u młodych piwowarów :)

Patrząc na zestaw jaki sobie kolega zbudował nie mam raczej wątpliwości że z myśleniem nie ma za dużych problemów :). A co do nagazowania będzie ok.

Link to post
Share on other sites

Mam prośbę do kolegów keg'owców. W kegu KP pękła uszczelka typu o-ring w fitingu. Jako, ze nie mam dostepu do tego keg'a, a musze dokupic uszczelke na wymiar, to potrzebowalbym wymiary uszczelki lub srednice fitingu w miejscu, gdzie przychodzi uszczelka. Czy ktos moglby mi w stanie taki wymiar podac?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.