Jump to content
coder

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

Recommended Posts

szybkie pytanko, wysładzam własnie BPA 12blg w warce 10L. W garnku mam już 9L i 12Blg a co najlepsze brzeczka mi leci też 12Blg... Skąd to szczęście? Wysładzać na więcej niż 10L finalnie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wysładzasz do poziomu o 2 BLG niższego niż ostatecznie oczekujesz,(w twoim wypadku do 10BLG) ponieważ podczas gotowania z chmielem woda ci odparuje i gęstość wzrośnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W poprzedniej warce ( takie same piwo, bo podzieliłem na dwie warki po 10L ) po wysładzaniu 11,2L 10Blg, po chmieleniu 9L i 14Blg. Stąd wniosek ,że mógłbym wsyladzać nawet do jakiś 8-9blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

W poprzedniej warce ( takie same piwo, bo podzieliłem na dwie warki po 10L ) po wysładzaniu 11,2L 10Blg, po chmieleniu 9L i 14Blg. Stąd wniosek ,że mógłbym wsyladzać nawet do jakiś 8-9blg

Jesli lecaca brzeczka ma wiecej niz 3blg to mozesz wysladzac dalej. Wazna jest gestosc calosci przed chmieleniem.

Jesli uzywasz jakiegos oprogramowania to powinna byc podana gestosc przed i po chmieleniu oraz ilosc ktora ci odparuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przeprowadzam właśnie rehydratację drożdzy WB-06. Jak poznać czydrożdze ruszyły? Od niecałej godziny widzę jak w tej szklance cały czas są na powierzchni, na dno szklanki opadła łoże 1/5 całości a część jeszcze nie jest zanurzona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże ci nie ruszą w szklance, rehydryzacja polega na rozrobieniu drożdży z formy suchej do mokrej. W szklance ma powstać zawiesina o konsystencji kremu, którą po pół godzinie możesz dodać do brzeczki. Warto też odpowiednio napowietrzyć brzeczkę (zamajtaj fermentatorem). Ważna też jest temperatura rehydryzacji najlepiej około 25C żeby nie przedobrzyć. Więc spokojnie możesz lać już do fermentatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DroZdże w wodzie nie wystartują - rozpuszczenie ich w przegotowanej i wystudzonej poniżej 30°C wodzie ma na celu przywrócenie drożdży do życia i umożliwienie im kontrolowania tego, co przepuszczają przez swoje błony komórkowe. Jeżeli wrzucimy je do brzeczki bez rehydratacji, przez ich wysuszone błony przenikają także substancje szkodliwe dla drożdży i duża ich część zginie

Share this post


Link to post
Share on other sites

drożdże w czystej wodzie nie ruszą, dopiero w brzeczce

 

lej je do brzeczki i napowietrzaj, wtedy wezmą się do roboty

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Dopiero zaczynam warzenie piwa i dzisiaj udalo sie zrobic pierwsza warke,

niestety martwie sie jedna rzecza - przy badaniu gestosci areometr po prostu osiadl na dnie cylindra - w okolicy 13 -14 o Blg. Nie mialem mozliwosci sprawdzic gestosci w inny sposob wiec po prostu dodalem drozdze i zostawilem do fermentacji.

 

warzylem piwo przeniczne z brewkita z twojbrowar.pl dodalem z 18l wody + 4l rozpuszczonego ekstraktu + ~1,1kg glukozy.

 

Dodam ze temp brzeczki byla w granicach 24oC.

 

Powinienem sie martwic? jest szansa ze nic nie spieprzylem ;>?

 

ps - sorry jak nie ten temat :/

Edited by falas

Share this post


Link to post
Share on other sites

cylinder 50cm3

jakiś mały się wydaje

nie wiem jaki masz areometr, do mojego w komplecie kupiłem cylinder 150ml i pasuje

 

 

http://www.browamato...zedm=194343

 

o takie, ale cylinder mniejszy, teraz widzę 200ml sprzedają

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogę się wypowiedzieć jedynie od strony fizjologi. Dla człowieka jest to gaz obojętny fizjologicznie (wiec nie będzie miał wpływu na ciebie) jako jeden ze szlachetnych ale na piwo to brak wiedzy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stoi mi całkowicie filtracja. Co ciekawe to nie żadne piwo z udziwnionym zasypem tylko zwykły Dry Stout. 600g płatków jęczmiennych, 200g pszenicznego czekoladowego a reszta to zwykłe słody z łuską a tu taki psikus.

 

Mieszam młóto, dmucham w wężyk, nic nie idzie. Już z pół godziny straciłem a wszystko stygnie. Co jeszcze mogę zrobić?

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...