Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


Recommended Posts

  • Replies 8.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Przepraszam za off-top w tym wątku i poniższe wtrącenie. Zdecydowana większość moich szczepów to zamrożone depozyty po około 0,1-0,3 ml biomasy w probówkach 1,5 ml. Nie miałem nigdy problemów 

Czy to jest według Ciebie temat na ostry dyżur? OSTRY DYŻUR - sytuacje AWARYJNE, wymagające NATYCHMIASTOWEJ reakcji innych. Nie śmiećcie w tym wątku, bo przestanie czemukolwiek służyć.

Tak jak mówi @Daniel(), sparzenie nic nie daje.    Dobrze zrobiłeś, nawet jak coś wyrośnie (co się na piwach z owocami zdarza) to pewnie nie wpłynie na smak. 

Posted Images

Uprzejmie proszę o poradę. Zrobiłem w piątek weizena, zadałem suchary WB-06, fermentor owinąłem karimatą i zostawiłem w domu, temperatura wynosiła 21 stopni. Teraz wróciłem, i ku memu zdziwieniu nie widzę bulkania. Oczywiście, może być coś nieszczelnego - brak bulkania to jeszcze nie dowód. Nie wydaje mi się, aby fermentacja burzliwa mogła ruszyć w sobotę rano i skończyć się w niedzielę wieczorem. Mogę jeszcze zadać Mangrove Jacka M20, ale to chyba kiepski pomysł. Załączam zdjęcie brzeczki - co o tym sądzicie? Pachnie raczej dobrze.dbad3b7927924d16db6b706e799a3b53.jpg

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
Uprzejmie proszę o poradę. Zrobiłem w piątek weizena, zadałem suchary WB-06, fermentor owinąłem karimatą i zostawiłem w domu, temperatura wynosiła 21 stopni. Teraz wróciłem, i ku memu zdziwieniu nie widzę bulkania. Oczywiście, może być coś nieszczelnego - brak bulkania to jeszcze nie dowód. Nie wydaje mi się, aby fermentacja burzliwa mogła ruszyć w sobotę rano i skończyć się w niedzielę wieczorem. Mogę jeszcze zadać Mangrove Jacka M20, ale to chyba kiepski pomysł. Załączam zdjęcie brzeczki - co o tym sądzicie? Pachnie raczej dobrze.dbad3b7927924d16db6b706e799a3b53.jpg

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka


Po co to zrobiłeś?
Link to post
Share on other sites
Po co to zrobiłeś?
Tak jak napisałem - zaniepokoił mnie brak bulkania.

Bardziej niż moja motywacja interesuje mnie Twoja opinia o stanie brzeczki.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
Tak jak napisałem - zaniepokoił mnie brak bulkania.

Bardziej niż moja motywacja interesuje mnie Twoja opinia o stanie brzeczki.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Musisz zrobić pomiar. Prawdopodobnie zepsułeś piwo zakładając karimatę. Drożdże ci na burzliwej dżwignęły temperature o wiele za wysoko. Poczytaj o fermentacji w za wysokiej temperaturze.
Link to post
Share on other sites
Musisz zrobić pomiar. Prawdopodobnie zepsułeś piwo zakładając karimatę. Drożdże ci na burzliwej dżwignęły temperature o wiele za wysoko. Poczytaj o fermentacji w za wysokiej temperaturze.
Chyba istotnie masz rację. Dzisiaj, już na spokojnie zbadałem to piwo - w piątek miało 12.6 brix, dzisiaj rano 7.2 brix (pomiar refraktometrem). Daje mi to (wg kalkulatora piwowarskiego) 4.5% alkoholu i 70% odfermentowania. Rzeczywiście, mogła to być szybka fermentacja. Owinąłem fermentor karimatą, bo chciałem fermentować w 23-24 stopniach, aby mieć mocnego banana - a w mieszkaniu miałem 19-20 stopni. W ilu fermentowało to już teraz nie sprawdzę, ale zapach i wygląd dzisiaj w pełni normalne. Mam nadzieję, że wszystko da się wypić.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Czołem piwowarzy,

właśnie warzę bittera ok 20L
mam na stanie 50g ekg i 50g marynki.
Zaplanowałem taki schemat chmielenia.
30 g marynka 30 min
20g ekg 10 min

zostaje mi odpowiednio 20g marynki i 30 ekg.
Może jakoś zmienić schemat chmielenia żeby wykorzystać te resztki?
Co sądzicie?

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

Mam pierwszy raz taki problem. Desitka warzona 12 maja, BLG 10,5 zadane drożdże to w34/70 gęstwa czwarty pasaż 2 tygodniowa licząc o ustania burzliwej w poprzednim piwie. Zmartwiła mnie klarowność, jest taka jak po chłodzeniu. Zmierzyłem blg i refraktometr pokazał 10 czyli coś tam się ruszyło przez te cztery dni, smak brzeczki jak po gotowaniu. Temp fermentacji to 8°C. Warka 54 litry, podzielona na dwa wiadra i w każdym to samo. Zebrałem dzisiaj gęstwę fm30  i zastanawiam się czy wrzucić po łyżce, czy zostawić i obserwować?

Link to post
Share on other sites

@smola Daj im działać. To nawet nie tydzień od startu fermentacji. Jeżeli jest piana i drożdże pracują to daj im spokój jeszcze na jakieś 2 tygodnie. 

Potem jak fermentacja bezie zwalniała, możesz podnieść temperaturę aby wyeliminować potencjalny diacetyl. W 8°C w34/70 idą dość powoli. 

 

Jak mierzyłeś BLG? Jeżeli spławikiem to ogrzałeś próbkę do 20°C? Bo jak nie to przy zimniejszym roztworze spławik wskazuje wyższe BLG.

Jak refraktometrem, to rozumiem, że przeliczyłeś?

 

Link to post
Share on other sites

To nie jest moja pierwsza warka na tych drożdżach, po prostu pierwszy raz zaobserwowałem takie ich wolne działanie. Zazwyczaj już na drugi dzień po zadaniu drożdży, brzeczka robiła się mętna i było widać ich pracę. Wczoraj była jeszcze klarowna jak po gotowaniu i studzeniu. Mierzyłem refraktometrem i wynik po przeliczeniu. Zostawię jeszcze na dziś, martwić będę się ewentualnie jutro.

Link to post
Share on other sites

Napowietrzyłeś dobrze?

 

Innym trickiem jest ponowne napowietrzanie. Ktoś kiedyś opowiadał o ponownym napowietrzeniu po 12-24h.

 

Zobacz jutro czy ekstrakt spada. To chyba będzie wyznacznik.

Mi przy 8°C szły powoli.

 

Liczyłeś kalkulatorem ilość gęstwy?

Dodałeś jej wystarczająco?

Link to post
Share on other sites

Panowie - te dyskusje nie są do wątku o nazwie: "OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy".

Proszę przenieście się np. do wątku o opisywanych drożdżach.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@zasada moje pytanie z postu wyżej nie kwalifikuje się do ostrego dyżuru? Jeśli tak, proszę o usunięcie postów.

Edited by smola
Link to post
Share on other sites

Starter pachnie siarkowodorem. Drożdże FM52. Zrobiony wczoraj rano, miał być na dzisiejsze warzenie. Z fiolki też czuć nieprzyjemny zapach. Czy można jeszcze coś z tym zrobić czy do wylania? Co mogło być przyczyną? Drożdże od dostarczenia przechowywane w lodówce

Link to post
Share on other sites
14 minut temu, ravb napisał:

Starter pachnie siarkowodorem. Drożdże FM52. Zrobiony wczoraj rano, miał być na dzisiejsze warzenie. Z fiolki też czuć nieprzyjemny zapach. Czy można jeszcze coś z tym zrobić czy do wylania? Co mogło być przyczyną? Drożdże od dostarczenia przechowywane w lodówce

Drożdże mogą tak pachnieć. Również podczas fermentacji.

Link to post
Share on other sites

Drodzy Piwowarzy

 

Potrzebna pomoc. Wstawiłem owsianego stouta do lodówki na cc. Miał być tam 3 dni przed rozlewem ale z braku czasu został 5. I przymarzł. Jeszcze nie miałem takiego przypadku. Rozmrozić i rozlać czy już nic z tego nie będzie?

pozdrawiam

Piotrek

Link to post
Share on other sites

Witam,

sprawa dosc dziwna: cos poszlo za dobrze. Warzy mi sie wlasnie Witbier z twojbrowar.pl ktory mial w planie 11° przy 20 litrach. Mi wychodzi 14° BLG, przy 24 litrach i to przed gotowaniem 🙄

Do tej pory wydajnosc sprzetu wskazywala na ok 70-75%, teraz 95%. Zastanawiam sie co zrobilem/zmierzylem zle?

3,7 zasypu (przy czym nie wiem czy 200g platkow owsianych tez liczyc), mierzone standardowym areometrem w 20°C (raczej dziala, do tej pory nie bylo problemow, w wodzie pokazuje 0° BLG), sprzet warzelniczy to Klarstein Mundschenk.

Ktos doswiadczyl takiej sytuajcji? Zastanawiam sie czy jesli serio tak wydajnie poszlo to dodawac wody przed fermentacja zeby zbic do 11° BLG?

Jesli to jescze moze pomoc to ponizej temperatury i czasy zacierania (zgodnie z instrukcja ze sklepu):

52° - 20

63° - 60'

72° - 25'

78° - 10'.

Na starcie 14l wody, pozniej na wysladzanie dolane jeszcze 14.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.