x1d Posted April 7, 2021 Share Posted April 7, 2021 Godzinę temu, Cyslavv napisał: Witam, Właśnie zakończyłem warzenie Pilsa i po dodaniu gęstwy i zlaniu wszystkiego na burzliwą do fermentora zmiarkowałem się, że nie wylałem z niego środka którym był dezynfekowany - SaniPro Rinse... było tego ok 150-200ml Wszystko poszło za szybko bo mi się śpieszyło i taka klapa... Pytanie czy wszystko w kanał ? Nie mam pojęcia jak to się zachowuje w takiej ilości w 20l piwa dla organizmu itp. Pytam bo nie wiem czy już mogę sobie oszczędzić niepotrzebnej późniejszej roboty... Tego środka nie trzeba płukać. 150-200 ml rozumiem że roztworu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyslavv Posted April 7, 2021 Share Posted April 7, 2021 41 minut temu, x1d napisał: Tego środka nie trzeba płukać. 150-200 ml rozumiem że roztworu? Tak tak roztworu. Rozrabiałem standardowo 1ml na 400ml wody. Płukać oczywiście nie płukam jak go używam, ale tutaj jednak taka ilość sie została i nie wiem co z tym dalej robić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 7, 2021 Share Posted April 7, 2021 Na 20l nic się nie stanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted April 17, 2021 Share Posted April 17, 2021 pierwszy raz robie starter na dolniakach i po 24h kręcenia zauważyłem grudki. nie wiem w którym momencie sie pojawiły, starter robiony tak jak zawsze , ale brak oznak ruszenia - piany, brazowej obrączki. nie mierzyłem blg czy to ze drozdze sie tak pozbijaly jest cecha dolniakow, czy po prostu one sa martwe ? po wylaczeniu mieszadla natychmiast opadaja na dno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted April 17, 2021 Share Posted April 17, 2021 pierwszy raz robie starter na dolniakach i po 24h kręcenia zauważyłem grudki. nie wiem w którym momencie sie pojawiły, starter robiony tak jak zawsze , ale brak oznak ruszenia - piany, brazowej obrączki. nie mierzyłem blg czy to ze drozdze sie tak pozbijaly jest cecha dolniakow, czy po prostu one sa martwe ? po wylaczeniu mieszadla natychmiast opadaja na dnoZmierz blg tego starteraWysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka leonzn 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted April 17, 2021 Share Posted April 17, 2021 5 minut temu, Robert87 napisał: Zmierz blg tego startera zeszlo z 8 na 4 czy to normalne ze tak sie "poklaczkowaly" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawc Posted April 17, 2021 Share Posted April 17, 2021 zeszlo z 8 na 4 czy to normalne ze tak sie "poklaczkowaly" ?Też tak miałem z fm30. Skoro blg spada to będzie dobrze.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka leonzn 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted April 17, 2021 Share Posted April 17, 2021 2 godziny temu, leonzn napisał: pierwszy raz robie starter na dolniakach i po 24h kręcenia zauważyłem grudki. nie wiem w którym momencie sie pojawiły, starter robiony tak jak zawsze , ale brak oznak ruszenia - piany, brazowej obrączki. nie mierzyłem blg czy to ze drozdze sie tak pozbijaly jest cecha dolniakow, czy po prostu one sa martwe ? po wylaczeniu mieszadla natychmiast opadaja na dno Bardzo ładnie flokulują. Nie wiem jakiego szczepu używasz ale jest duża szansa, że tak samo Ci się zachowają w fermentorze, piwo ładnie się wyklaruje. Flokulacja i jej siła zależą bardzo od drożdży, ale też od warunków jakie mają (jony wapnia są niezwykle ważne, bo biorą udział w procesie). Drożdże zaczynają flokulować (łączyć się w kępki/grupki) jak zaczyna brakować im pokarmu. W przypadku startera oznacza to, że jest gotowy. Flokulacja jest odwracalna, jeżeli trafia w środowisko bogate w pokarm to się same rozłącza. O flokulacji jest fajna publikacja, jeżeli Cię interesuje temat to zerknij tutaj. alert, Robert87 and leonzn 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartpianista Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 Pozwolę sobie wzbogacić temat fotografią mojego startera. WLP002 English Ale. Zastanawia mnie tylko ta informacja @DanielN odnośnie końca pożywienia dla drożdży. Starter nastawiłem wczoraj ok. 22. Dziś rano widok jak na zdjęciu. Chyba niemożliwe, żeby tak szybko się uporały ze starterem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NorbertB Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 Cześć, W trakcie przygotowań do warzenia okazało się, że gdzieś skutecznie schowałem rurkę do GF (overflow pipe). Czy doraźnie można czymś to zastąpić - może ktoś z użytkowników GF ma patent ? Zadaję pytanie w tym miejscu, bo grzanie w trakcie, słody przygotowane no i starter.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 20 minut temu, NorbertB napisał: (overflow pipe). Nie wiem jak to jest zbudowane w gf, ale w chińczykach można zaślepić otwór nakrętką i zacierać bez rurki, co w którymś wątku polecał @anteks, a i ja jako wielbiciel prostych rozwiązań się dałem przekonać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted April 20, 2021 Share Posted April 20, 2021 Zostało mi po warzeniu 10l brzeczki gotowanej na pilsa 11.2 BLG i IBU 40. Muszę ją dzisiaj wykorzystać, bo rano do służby na 24h, a mam jeszcze ekstrakty pale ale, pszeniczne bruntala. Drożdże us-05, chmiele mandarina bavaria 100g, mosaic 90g, citra 40g, cascade 100g, sybilla 100g i goryczkowe jak magnum ilunga oraz marynka. Wyjdzie z tego jakaś neipa chmielona na zimno w okolicy 20l? Jak to nachmielić na zimno? Ibu podniosę herbatką chmielową. Macie może jakieś propozycje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 22, 2021 Share Posted April 22, 2021 Chyba już trochę za późno na odpowiedź, ale generalnie z zasypu na pilsa i US-05 NE IPA nie zrobisz. Jakieś klasyczne APA za to bez problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted April 22, 2021 Share Posted April 22, 2021 Możesz podać schemat chmielenia na zimno, brzeczka już fermentuje, 20l 15blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted April 22, 2021 Share Posted April 22, 2021 Panowie, bardzo proszę o podpowiedzi. Zrobiłem Pilsa na Saflager W34/70 10 dni burzliwej i 23 dni cichej w 10°C. Od 2 dni robię CC w 1°C i dzisiaj chciałem butelkować, gdyż potrzebuję gęstwę do Portera Bałtyckiego, ale nasuwają mi się pytania: 1. Czy bezpośrednio po CC mogę butelkować w tak niskiej temperaturze (temperatura pewnie trochę wzrośnie w czasie przelewania, ale nie za wiele)? 2. Czy dodać łyżkę gęstwy do rozlewu? 3. Po zabutelkowaniu w jakiej temperaturze trzymać butelki? Czy 16°C jakie mam w piwnicy będzie OK? Byłbym niezmiernie wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted April 22, 2021 Share Posted April 22, 2021 1. Tak. 2. Nie. W piwie będzie wystarczająco drożdży. 3. Będzie ok ale ja preferuję temperatury około 20-25 stopni. Są głosy, że dolniaki powinno refermantować się w niższych temperaturach ale nie zauważyłem negatywnego wpływu po trzymaniu dwa tygodnie w szafie. kiwitom 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 22, 2021 Share Posted April 22, 2021 1. tak 2. nie 3. tak. kiwitom 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted April 22, 2021 Share Posted April 22, 2021 Będziesz potrzebował dłuższego czasu na nagazowanie. kiwitom 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted April 22, 2021 Share Posted April 22, 2021 Panowie, serdecznie dziękuję!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 23, 2021 Share Posted April 23, 2021 W dniu 22.04.2021 o 09:25, smola napisał: Możesz podać schemat chmielenia na zimno, brzeczka już fermentuje, 20l 15blg. Sypnij łącznie ze 100g czegoś z zestawu mosaic/citra/cascade i tyle. smola 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf08365 Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 (edited) Czy to pozostałości piany fermentacyjnej czy infekcja? Przelewać już na cichą? Minęło 15 dni, 13blg początkowe, us05. Edited April 24, 2021 by smerf08365 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawc Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 Czy to pozostałości piany fermentacyjnej czy infekcja? Przelewać już na cichą? Minęło 15 dni, 13blg początkowe, us05.Wygląda dobrze. Nie musisz przelewać na cichą jeżeli nie chmielisz na zimno lub nie planujesz zbierać gęstwy. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 Godzinę temu, smerf08365 napisał: Czy to pozostałości piany fermentacyjnej Tak. smerf08365 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smerf08365 Posted April 25, 2021 Share Posted April 25, 2021 22 godziny temu, mkrawc napisał: Wygląda dobrze. Nie musisz przelewać na cichą jeżeli nie chmielisz na zimno lub nie planujesz zbierać gęstwy. Chmiele na zimno a później jeszcze dodam maliny, żeby zrobić w końcu jakieś piwo dla żony 😃 Muchor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted May 1, 2021 Share Posted May 1, 2021 Gęstwa z 18 nada się do 14? Mam tego cały słoik więc ilość to nie problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.