Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


Recommended Posts

3 godziny temu, Hary86 napisał:

Metodą prób i błędów. Ja zawsze wolę mieć więcej słabszego piwa niż na odwrót ;) 

No w planach mam taką samą Warkę ale na innych chmielach ( i chyba bez płatków ;p) więc wiem już żeby dać 4 litry więcej które i tak musiałem dolać potem ;)

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
  • Replies 8.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Przepraszam za off-top w tym wątku i poniższe wtrącenie. Zdecydowana większość moich szczepów to zamrożone depozyty po około 0,1-0,3 ml biomasy w probówkach 1,5 ml. Nie miałem nigdy problemów 

Czy to jest według Ciebie temat na ostry dyżur? OSTRY DYŻUR - sytuacje AWARYJNE, wymagające NATYCHMIASTOWEJ reakcji innych. Nie śmiećcie w tym wątku, bo przestanie czemukolwiek służyć.

Tak jak mówi @Daniel(), sparzenie nic nie daje.    Dobrze zrobiłeś, nawet jak coś wyrośnie (co się na piwach z owocami zdarza) to pewnie nie wpłynie na smak. 

Posted Images

Przegotować, ostudzić, nastawić i się nie martwić. Najlepiej przegotować w naczyniu, w którym będzie starter, a jeśli to np słoik i się nie da to bardzo starannie go zdezynfekować.
 
 
Dzięki, tak zrobiłem :)
Przy okwzji zapytam w jakiej temperaturze zadawać drożdze FM 30. Ostudzić brzeczkę do np 12 stopni, ostudzic do tej samej temperatury starter i wlać, czy połączyć brzeczkę i starter w temperaturze pokojowej i wtedy wszystko do lodówki?
Dzięki

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
39 minut temu, MarcEs napisał:

Dzięki, tak zrobiłem :)
Przy okwzji zapytam w jakiej temperaturze zadawać drożdze FM 30. Ostudzić brzeczkę do np 12 stopni, ostudzic do tej samej temperatury starter i wlać, czy połączyć brzeczkę i starter w temperaturze pokojowej i wtedy wszystko do lodówki?
Dzięki

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
 

 

Ostudzić brzeczkę i starter do zakładanej temperatury fermentacji (albo delikatnie poniżej) i dopiero wtedy zadać.

Link to post
Share on other sites

Cześć pytanie pocztkujacego ☺

Pierwsze piwo z brewkitu. Wykorzystane drozdze to S-04. W sobotę kolo 16 przygotowane wszystko i wlane do fermentora. Okolo godziny 22 zaczęła się fermentacja. W niedziele około 14 sprawdziłem i fermentacja chodziła na całego i była pianka na około 3-4 cm. Jednak okazało się ze temperatura na wiadrze pokazuje 27 stopni. ( temp pomieszczenia jest 22 ale jest ogrzewanie podłogowe i to moglo podnieść temp) Przeniosłem fermentor do innego pomieszczenia i temp na wiadrze pokazuje 23-24 stopnie, piana całkiem zniknęła jednak piwo nadal fermentuje.  Tutaj pytanie czy coś jeszcze z tego będzie czy liczyć się ze stratami?

 

 

Link to post
Share on other sites

Prawdopodobnie będą fuzle przez za wysiką temp. Fermentacji, rownież  sam proces podnosi temperaturę. Może być też niedofermentowane przez gwałtowne schłodzenie, sprawdź dobrze blg kilka razy zanim zabutelkujesz. Pij i ucz się na błędach  :)

A btw temat raczej do działu piaskownica, ten jest do pilnej pomocy.

Link to post
Share on other sites
W dniu 20.12.2020 o 17:29, Pampuch87 napisał:

Cześć pytanie pocztkujacego ☺

Pierwsze piwo z brewkitu. Wykorzystane drozdze to S-04. W sobotę kolo 16 przygotowane wszystko i wlane do fermentora. Okolo godziny 22 zaczęła się fermentacja. W niedziele około 14 sprawdziłem i fermentacja chodziła na całego i była pianka na około 3-4 cm. Jednak okazało się ze temperatura na wiadrze pokazuje 27 stopni. ( temp pomieszczenia jest 22 ale jest ogrzewanie podłogowe i to moglo podnieść temp) Przeniosłem fermentor do innego pomieszczenia i temp na wiadrze pokazuje 23-24 stopnie, piana całkiem zniknęła jednak piwo nadal fermentuje.  Tutaj pytanie czy coś jeszcze z tego będzie czy liczyć się ze stratami?

 

 

Zbyt smacznie to się nie zapowiada, ale jak to Twoje pierwsze piwo, to satysfakcja z gotowego wyrobu potrafi być silniejsza niż defekty smakowe :D Zostaw to jeszcze na przynajmniej z 10 dni, pobierz próbkę i zdecyduj czy masz ochotę pić to co wyszło. Jak tak to butelkuj, jak nie to do kibla i rób kolejne podejście po lekturze o poprawnej temperaturze fermentacji. Polecam to na początek: http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/

Link to post
Share on other sites
W dniu 21.12.2020 o 22:23, Oskaliber napisał:

Zbyt smacznie to się nie zapowiada, ale jak to Twoje pierwsze piwo, to satysfakcja z gotowego wyrobu potrafi być silniejsza niż defekty smakowe :D Zostaw to jeszcze na przynajmniej z 10 dni, pobierz próbkę i zdecyduj czy masz ochotę pić to co wyszło. Jak tak to butelkuj, jak nie to do kibla i rób kolejne podejście po lekturze o poprawnej temperaturze fermentacji. Polecam to na początek: http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/

Kolega za moją radą przeniósł wątek do piaskownicy

Edited by x1d
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Wyszło mi dzisiaj jakieś 24,5 litra Milk Stouta 15,4 BLG (z czego 1,75 BLG to laktoza). Zamawiając surowce zamówiłem przez pomyłkę tylko jedną saszetkę MJ M15 i to będzie raczej za mało . W domu mam jeszcze saszetkę przeterminowanych o 4 miesiące S-04 i dwie saszetki świeżych US-05. Pytanie czy:

- robić blenda tych MJ i S-04

- dać tylko MJ

- wykorzystać jakoś te US-05

Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich. 
Jestem w trakcie warzenia pszenicznika i od 2 godz próba jodowa jest pozytywna. Nie wiem co robić dalej. Utrzymuję temp 72 stopni. Poprzednie etapy odbyły się poprawnie (mam taka nadzieje) tzn 46 stopni i 63 stopnie. Nie wiem co robić dalej. 

1A90F255-DCCF-4E69-A3AE-1064802606BC.jpeg

Edited by RagingSnake
Link to post
Share on other sites

Moi drodzy, mam alarm. Zrobiłem miód, tylko korek jakoś nie do końca chciał wejść, więc zabezpieczyłem całość lakiem. Zbierałem się, żeby po trzech miesiącach wreszcie zlać znad osadu i pierwszym moim zdziwieniem było, że lak ba łączeniu z korkiem jest wilgotny, nie zasechł jakby. Drugie, jak już wydlubalem większość laku zacząłem patrzeć też na przestrzeń między korkiem a balonem. Wygląda to jak na zdjęciach. Kolor na zewnątrz korka i w srodku jakby nieco podobny, lak dostał się do srodka? To będzie jeszcze dobre czy padaka? Całość nadal pracuje

IMG_20210110_160011.jpg

IMG_20210110_155955.jpg

IMG_20210110_155828.jpg

IMG_20210110_163658.jpg

Edited by Ituriel
Link to post
Share on other sites

Ej ludzie zatarłem wczoraj apkę, sypnąłem us05 i do dziś coś nie wystrtowały, patrametry piwa: 12.5 plato, 30 litrów, 20 g drożdzy, temperatura zadania: 21 stopni, ale przez noc zjechało do 16 stopni. Myslicie że sypnąc jeszcze drożdzaków czy poczekać ?

aha, no i drożdze były otwarte jakies 3-4 miesiące temu, przesypane do szczelnego pojemnika i lezały przez ten czas w lodówce.

Link to post
Share on other sites

Cześć wszystkim. Postanowiłem uwarzyć większą warkę u rodziców na wiosce - tam są ku temu warunki. Wiadro z brzeczka zostawiłem na noc do wystudzenia i poprosiłem matkę, aby rano ja napowietrzyła i zadała uwodnione drożdże (us-05). Drugi dzień fermentacji, temp w pokoju 15st, piwo powoli "pyka" a wygląda tak, jak na focie. Wie ktoś może, o co chodzi? Ta zawiesina to są drożdże? Piana z drożdżami na piwie jest dość skąpa. 

Parametry startowe:

Warka 26l

Blg 15

IMG_20210118_162918.thumb.jpg.e9e7f09ab7039a5bf2e6423f7225cd41.jpg

Edited by Furjat
Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Furjat napisał:

Ta zawiesina to są drożdże?

 

To napewno nie są drożdże. Wygląda mi to na osad białkowy który z jakiegoś powodu nie opadł. Nie panikowałbym na zapas, cierpliwości. Przed samym butelkowaniem zrób cold crash a wszystko to opadnie na dno.

 

Piana wygląda normalnie. W 15 stopniach fermentacja będzie spokojniejsza. Po kilku dniach, może około tygodnia, możesz podnieść temperaturę o kilka stopni.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.