Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder
 Share

Recommended Posts

Jasne, dlatego pewnie fermentując w plastikowym fermentorze możemy zmieniać temperaturę brzeczki bez większych problemów  Boże widzisz i nie grzmisz...
Czytaj ze zrozumieniem. Chyba że nie umiesz. Wsadź garnek na balkon i plastik. Zobacz który szybciej osiągnie temperaturę otoczenia. Zwykła fizyka.
Link to comment
Share on other sites

Witam, właśnie przymierzam się do butelkowania sweet stouta. Warka ok 21l, 500 gramow laktozy. Blg początkowe 15,25 (po dodaniu laktozy, niestety nie zmierzyłem przed ale myślę że te 1,25 to laktoza). Po 2 tygodniach fermentacji mam ok 6,5 blg. Mogę butelkować te piwo? Czy odradzacie? I jaki może być powód że zeszło tylko do takiego poziomu? Temperatura w pomieszczeniu raczej stała 19-20 stopni. Dzięki za pomoc

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, fafd7 napisał:

Witam, właśnie przymierzam się do butelkowania sweet stouta. Warka ok 21l, 500 gramow laktozy. Blg początkowe 15,25 (po dodaniu laktozy, niestety nie zmierzyłem przed ale myślę że te 1,25 to laktoza). Po 2 tygodniach fermentacji mam ok 6,5 blg. Mogę butelkować te piwo? Czy odradzacie? I jaki może być powód że zeszło tylko do takiego poziomu? Temperatura w pomieszczeniu raczej stała 19-20 stopni. Dzięki za pomoc

 

To pierwszy pomiar blg? Jeśli tak, to poczekałbym 3 dni i powtórzył pomiar. Odfermentowanie jest raczej niskie, może coś jeszcze dojeść. Jakie drożdże, schemat zacierania?

Link to comment
Share on other sites

 

17 minut temu, punix napisał:

 

To pierwszy pomiar blg? Jeśli tak, to poczekałbym 3 dni i powtórzył pomiar. Odfermentowanie jest raczej niskie, może coś jeszcze dojeść. Jakie drożdże, schemat zacierania?

Tak pierwszy pomiar. 

67* przez 70 minut

67* przez 10 minut z slodami ciemnymi (karmelowy 0.4kg, chocolate 0.35kg, palone ziarno jeczmienia 0.2kg)

78* przez 5 minut. 

 

Drożdże fermentis us 05

Edited by fafd7
Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, fafd7 napisał:

 

67* przez 70 minut

67* przez 10 minut z slodami ciemnymi (karmelowy 0.4kg, chocolate 0.35kg, palone ziarno jeczmienia 0.2kg)

78* przez 5 minut. 

 

Drożdże fermentis us 05

 

Wydaje się dość płytko odfermentowane.

Poczekałbym przyjemniej 3 dni i ponownie sprawdził blg. 2 tygodnie to nie jest długo.

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, fafd7 napisał:

Niestety ale z różnych okoliczności zabutelkowalem to piwo... Czego mogę się spodziewać? Za 3 dni otworzyć jedno i sprawdzić czy nie jest już mocno nagazowane jak na taki czas? Jeśli tak to co robić? 

 

Sprawdzać z raz na tydzień, jeśli się zacznie przegazowywać, można upuszczać trochę gazu z pozostałych butelek.

Na przyszłość - jeśli nie jesteś przekonany, że piwo odfermentowało, to której nie butelkować. Lepiej zabutelkować dwa tygodnie po zakończeniu fermentacji niż dwa dni przed.

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, punix napisał:

 

Sprawdzać z raz na tydzień, jeśli się zacznie przegazowywać, można upuszczać trochę gazu z pozostałych butelek.

Na przyszłość - jeśli nie jesteś przekonany, że piwo odfermentowało, to której nie butelkować. Lepiej zabutelkować dwa tygodnie po zakończeniu fermentacji niż dwa dni przed.

Wiem, kurde wszystko przez grafik, praca, czas wolny. Specjalnie wolne wziąłem żeby jutro móc kolejna warkę zrobić i wszystko w pośpiechu i bez pomyślunku.... Odnośnie upuszczania gazu tzn? Otworzyć każda butelkę i zakapslowac nowymi kapslami?  Po czym poznam ze jest przegazowane? Zazwyczaj mi wychodzi piwo zbyt lekko gazowane więc ciężko mi to stwierdzić 

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, fafd7 napisał:

Wiem, kurde wszystko przez grafik, praca, czas wolny. Specjalnie wolne wziąłem żeby jutro móc kolejna warkę zrobić i wszystko w pośpiechu i bez pomyślunku.... Odnośnie upuszczania gazu tzn? Otworzyć każda butelkę i zakapslowac nowymi kapslami?  Po czym poznam ze jest przegazowane? Zazwyczaj mi wychodzi piwo zbyt lekko gazowane więc ciężko mi to stwierdzić 

 

Jeśli będziesz czuł, że nagazowanie się zwiększa, a nie powinno. 

Wystarczy delikatnie podważyć kapsel, albo otworzyć z monetą na kapslu, wtedy bez zdejmowania tym samym kapslem zamknąć.

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, punix napisał:

 

Jeśli będziesz czuł, że nagazowanie się zwiększa, a nie powinno. 

Wystarczy delikatnie podważyć kapsel, albo otworzyć z monetą na kapslu, wtedy bez zdejmowania tym samym kapslem zamknąć.

Dzięki bardzo za pomoc. 

Pośpiech złym doradca... 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

25 minut temu, Hary86 napisał:

@fafd7 a czym mierzyłeś to BLG, spławikiem czy refraktometrem?

Spławikiem. Jeszcze tylko bym dopytał po jakim czasie już nie ma obawy wybuchających butelek itd? Czy po powiedzmy 3 4 tygodniach bez incydentów można już pozwolić im sobie spokojnie dojrzewać? 

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, fafd7 napisał:

Spławikiem. Jeszcze tylko bym dopytał po jakim czasie już nie ma obawy wybuchających butelek itd? Czy po powiedzmy 3 4 tygodniach bez incydentów można już pozwolić im sobie spokojnie dojrzewać? 

 

Wg mnie nie ma czegoś takiego jak "spokojny czas". Choć jeśli po 3-4 tygodniach nie będziesz czuł przegazowania, piwo nie będzie wychodzić z butelki, to ryzyko jest niewielkie.

Link to comment
Share on other sites

Rzeczywiście, można założyć że te 1,25 BLG to laktoza, więc jak na US-05, tą temperaturę i taki czas fermentacji, to dosyć niskie odfermentowanie. Może w trakcie zacierania uciekła ci temperatura i zacierałeś w wyższej niż zakładasz, przez co uzyskałeś mniej fermentowalną brzeczkę 🤔

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Hary86 napisał:

Rzeczywiście, można założyć że te 1,25 BLG to laktoza, więc jak na US-05, tą temperaturę i taki czas fermentacji, to dosyć niskie odfermentowanie. Może w trakcie zacierania uciekła ci temperatura i zacierałeś w wyższej niż zakładasz, przez co uzyskałeś mniej fermentowalną brzeczkę 🤔

W zasadzie jeśli te niefermentowalne cukry nadadzą więcej słodyczy tylko to nie mam nic przeciwko, również nie zależy mi strasznie na większej mocy. Jedynie aby nie było niechcianych niespodzianek

Link to comment
Share on other sites

 

2 godziny temu, fafd7 napisał:

Witam, właśnie przymierzam się do butelkowania sweet stouta. Warka ok 21l, 500 gramow laktozy. Blg początkowe 15,25 (po dodaniu laktozy, niestety nie zmierzyłem przed ale myślę że te 1,25 to laktoza). Po 2 tygodniach fermentacji mam ok 6,5 blg. Mogę butelkować te piwo? Czy odradzacie? I jaki może być powód że zeszło tylko do takiego poziomu? Temperatura w pomieszczeniu raczej stała 19-20 stopni. Dzięki za pomoc

Niedawno uwarzyłem IPA 16 BLG i na tych  samych drożdżach zeszło mi do 5 BLG w ciągu dwóch tygodni. Piwko stoi teraz na cichej

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, fafd7 napisał:

Niestety ale z różnych okoliczności zabutelkowalem to piwo... Czego mogę się spodziewać? Za 3 dni otworzyć jedno i sprawdzić czy nie jest już mocno nagazowane jak na taki czas? Jeśli tak to co robić? 

Ile dałeś surowca do refermentacji?

Link to comment
Share on other sites

Właśnie robię American ipa, mam pytanie odnosnie chmielenia metoda whirlpool. Planowałem wrzucić 50g centenniala po wyłączeniu palnika i mieszanie przez ok 45 minut. I tu pytanie czy przed wrzuceniem tego chmielu na whirlpool powinienem odfiltrowac chmiel użyty wcześniej do gotowania? 

Link to comment
Share on other sites

17 minut temu, fafd7 napisał:

6,5g glukozy, teraz myślę że w takim wypadku powinienem dać z 5

na butelkę czy na litr? 

 

3 minuty temu, fafd7 napisał:

Właśnie robię American ipa, mam pytanie odnosnie chmielenia metoda whirlpool. Planowałem wrzucić 50g centenniala po wyłączeniu palnika i mieszanie przez ok 45 minut. I tu pytanie czy przed wrzuceniem tego chmielu na whirlpool powinienem odfiltrowac chmiel użyty wcześniej do gotowania? 

nie, tylko dolicz to do IBU 

Link to comment
Share on other sites

Teraz, fafd7 napisał:

 

No na litr oczywiście 

Nagazowanie 2.3 powinno być ok, przenieś w chłodne miejsce i otwórz po 2 dniach zobacz nagazowanie. Jeśli będzie słabo to po kolejnych 2-4 dniach. Jak dalej spokojnie to coraz dłuższy okres 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.